Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи андрагог_ки.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
942.59 Кб
Скачать

Питання для роздумів і дискусій

  1. Які історичні передумови розвитку андрагогічної думки?

  2. У чому полягає відмінність між педагогікою і андрагогікою?

  3. Що вивчає андрагогіка?

  4. Педагог і андрагог: у чому подібність і розходження цих професій?

  5. Виділіть основні етапи розвитку андрагогіки.

  6. Що нового вносить андрагогіка в наше уявлення про освіту як соціальне явище?

  7. Охарактеризуйте основні ознаки формальної, неформальної й інформальної освіти?

  8. Чи згодні ви з висловленням: “Освіта дорослих – ключ до ХХІ століття”?

  9. Дискусія про мету і зміст освіти в сучасних умовах. Ідеал “освіченої людини”.

Література

  1. Аллак Ж.В. Вклад в будущее: приоритет образования. – М., 1993.

  2. Гершунский Б.С. Философия образования для ХХІ века. – М., 1997.

  3. Государственные требования к минимуму содержания и уровню подготовки выпускников по специальности «андрагогика». – Государственный комитет по высшему образованию. – М., 1995.

  4. Кулюткин Ю.Н. Психология обучения взрослых. – М.: Просвещение, 1985.

  5. Лесохина Л.Н. Образование взрослых в общецивилизационном контексте // Образование взрослых: теория и практика. Вып. 1 / Под ред. В.Г. Онушкина, Н.А. Тоскиной и др. – СПб.: Институт образования взрослых, 1995. — С.14-21.

  6. Миронов В.Б. Век образования. — М.: Педагогика, 1990.

  7. Подставкіна А. Освіта для загальної якості життя // Рідна школа. —2000. — №10. –С. 21.

  8. Реформы образования в современном мире: глобальные и региональные тенденции / Отв. ред. Б.Л. Вульсон. — М., 1995.

  9. Сфера образовательных услуг в системе непрерывного образования США: Аналитический доклад / Под ред. М.В. Кларина. —М., 1994.

  10. Хюсен Т. Образование в 2000 году: исследовательский проект. — М., 1997.

РОЗДІЛ 2. ДОРОСЛА ЛЮДИНА ЯК СУБ’ЄКТ ОСВІТИ І НАВЧАННЯ

2.1. Дорослість, як етап життєвого циклу людини

“Критерій дорослості є багатовимірним, комплексним, – пише І.С. Кон. - Він включає такі фактори, як початок трудової діяльності і завершення освіти, економічну самостійність і отримання громадянських прав..."1 Для різних категорій людей ці фактори не рівнозначні. Але є деякі загальні віхи, які фіксують дорослість як етап життєвого шляху людини.

За визначенням В.Г. Онушкіна і Є.І. Огарьова, дорослість – це період життя людини, який настає після юності і характеризується, як правило, такими основними ознаками: хронологічний вік; психофізіологічна зрілість; соціальна зрілість; повна громадсько-правова дієздатність; економічна самостійність; залучення до сфери професійної діяльності. Остання ознака передбачає наявність попередніх і тому може розглядатись як інтегральний критерій дорослості.2

Поняття дорослості тісно пов’язане з такими характеристиками, як психофізіологічна зрілість і соціальна зрілість, тому спробуємо визначити ці поняття.

Психофізіологічна зрілість – термін, який характеризує стан організму людини, яка досягла зрілого віку, маючи на увазі її повний розвиток: остаточну сформованість біологічних передумов соціальної зрілості.

Соціальна зрілість – рівень сформованості установок, знань, умінь і етичних якостей, достатніх для добровільного, умілого і відповідального виконання всієї сукупності соціальних ролей, притаманних дорослій людині. У більш вузькому розумінні термін “соціальна зрілість” означає комплекс особистісних якостей суб’єкта, який складає його вміння взаємодіяти з іншими людьми у процесі досягнення загальних цілей.

Нові статусні вимоги, які ставляться до дорослої людини з перших кроків її самостійної діяльності, та їх осмислення потребують чимало часу. Становлення почуття соціальної відповідальності, розвиток якостей, що характеризують громадську зрілість індивіда, — складний і динамічний процес. В його основі лежить важлива психологічна закономірність, яка полягає в тому, що “в конкретній діяльності, в праці, в процесі суспільної практики у дорослих психічні властивості не лише проявляються, а й формуються”.3 Суспільні вимоги, пов’язані із соціального роллю працівника, не є жорстким детермінантом розвитку особистості, який неминуче зумовлює її якості. Вони своєрідно відбиваються в індивідуальній свідомості і опосередковуються соціальними установками, прагненнями, інтересами особистості.

Якою ж мірою освіта дорослих допомагає людині в усвідомленні тих проблем, які ввійшли в її життя і в самовизначення її позиції стосовно нового способу життя?

Розглянемо деякі із цих питань.

Однією з найбільш глибоких проблем, що стоять перед дорослою людиною в наш драматичний час, є зміни у світосприйманні та потреба у виробленні несуперечливої і цілісної концепції сучасного життя і визначенні свого місця в ньому.

Другою проблемою, що безпосередньо пов’язана з першою, є тривога індивіда за майбутнє і потреба визначити стратегію його досягнення. Проблема майбутнього – це проблема мети розвитку, особливо кінцевої мети – ідеалу, яка визначає проектування людиною свого життєвого шляху.

Третя проблема – професійне самовизначення.

Сучасне виробництво вже найближчим часом вимагатиме від людини високої професійної компетентності, необхідної для засвоєння нових технологій і наукомістких виробництв. Зростуть вимоги до соціальної і професійної мобільності, а значить — і до рівня інтелектуального розвитку, до професійної культури, до здатності вчитися впродовж усього життя.

Таким чином, освіта дорослих у наш час покликана вирішити завдання, спрямовані на творче самовизначення особистості стосовно тих змін, що відбуваються в сучасному суспільстві. Таке самовизначення залежить від розвитку духовної культури дорослої людини, її інтелектуальної зрілості, її професійної компетентності. Вирішення кожного із цих завдань стикається з цілим рядом питань матеріально-економічного, організаційно-технічного, соціально-педагогічного і соціально-психологічного характеру.

У цьому розділі ми зупинимося на соціально-психологічних особливостях дорослих, зокрема дамо характеристику етапам, на які ділиться життя дорослої людини, розглянемо основні психофізичні закономірності розвитку дорослих, проаналізуємо світ соціальних проблем дорослої людини, її освітні орієнтації.

Знання цих питань допоможе андрагогу більш ефективно будувати освітній процес.