Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dashenkova-Psihologija-Kh-HNURE-2008-ukr.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.26 Mб
Скачать

3.4 Теорії емоцій

Яка природа емоцій? Чому вони виникають і від чого залежать? На ці запитання намагаються дати відповіді різні теорії емоцій.

Біологічна теорія емоцій Ч. Дарвіна. Робота Дарвіна „Про прояви емоцій у людини та тварин” є першим науковим дослідженням емоційних станів. У ній висловлене припущення про те, що виразні емоційні рухи (міміка і пантоміміка) є пережитками, рудиментами дій, які раніше були доцільними: те, що колись було бійкою, зараз переживається й проявляється як гнів (у напрузі мускулів, стисканні кулаків тощо). Ця емоційна експресія є також біологічно значущим сигналом для особин свого та іншого видів. Таким чином, емоції виконують сигнальну функцію.

Периферична теорія емоцій Джеймса-Ланге. Наприкінці ХIХ століття американський психолог і філософ У. Джеймс і незалежно від нього голландський фізіолог К. Ланге висунули теорію, відповідно до якої емоції виникають як наслідок усвідомлення певних реакцій тіла на стимулюючий вплив. Тобто: „Ми сумуємо, тому що плачемо, сердимося, тому що б'ємося, боїмося, тому що тремтимо” (У. Джеймс). Емоції, таким чином, розуміються як сума органічних відчуттів, які виникають у результаті периферичних (тобто рефлекторних, що не проходять через вищі центри) реакцій. Незважаючи на повну протилежність здоровому глузду, ця теорія змусила дослідників звернути увагу за тісний зв'язок емоційного переживання та фізіологічних реакцій. Хоча в цілому теорія Джеймса-Ланге не знайшла повного підтвердження, сьогодні відомо, що імітуючи зовнішні прояви певної емоції, можна досягти відповідного внутрішнього переживання.

Теорія емоцій Кеннона-Барда. Дослідники В. Кеннон і Ф. Бард переглянули периферичну теорію, зробивши висновок про те, що органічні процеси не можуть бути причиною емоційного переживання. І органічні процеси (фізіологічне збудження та його прояви), і емоційні переживання викликаються одночасно єдиним стимулом. Суб'єктивне усвідомлення емоції в корі головного мозку та збудження тілесних реакцій у симпатичній нервовій системі є наслідками впливу певного сигналу: страх виникає не внаслідок прискореного серцебиття, як випливає з теорії Джеймса-Ланге, а разом з ним.

Інформаційна теорія емоцій П.В. Симонова. Зв'язок емоцій з потребами є центральною точкою теорії вітчизняного психофізіолога П. В. Симонова. Відповідно до неї, емоції являють собою непогодженість між інформацією, необхідною для задоволення мотиву, та інформацією, наявною у суб'єкта. Це виражається такою формулою:

Е = П (Н - З),

де Е – це емоція, П – відповідна їй потреба, Н – інформація, необхідна для задоволення потреби, З – наявна в суб'єкта інформація.

З цієї формули випливає, що 1) емоція не виникає, коли немає потреби (П=0); 2) емоція не виникає, коли все, що необхідно для задоволення потреби, нам відомо (Н=З); 3) емоція досягає максимальної інтенсивності, коли наявна інформація для задоволення потреби мінімальна або взагалі відсутня (З=0); 4) коли наявна потреба перевищує необхідну, виникає позитивна емоція (З>Н). Таким чином, у цій теорії робиться акцент на функції оцінки емоційних станів: емоції допомагають оцінити ситуацію з погляду її корисності або шкоди, бажаності або небажаності для задоволення потреб людини.

Вище були розглянуті найважливіші функції емоцій – функція оцінки, адаптивна, сигнальна та ін. Однак емоції самі по собі являють цінність – у людини є самостійна потреба в переживанні емоцій. При цьому для емоційного насичення людині необхідні як позитивні, так і негативні емоції.

Запитання та завдання для самоконтролю

1. Що таке емоції? З яких компонентів вони складаються?

2. Чим емоції відрізняються від почуттів?

3. Які емоції називаються стенічними та астенічними?

4. Які види емоційних станів Ви знаєте? Чим вони відрізняються один від одного?

5. Охарактеризуйте фізіологічну складову емоцій.

6. Що можна визначити за допомогою детектора брехні? Чому його дані не можуть бути повністю достовірними?

7. Охарактеризуйте виразну (експресивну) складову емоцій.

8. Як можна розпізнати емоційний стан іншої людини? Що таке емпатія?

9. Охарактеризуйте теорії емоцій Ч. Дарвіна, Джеймса-Ланге, Кеннона-Барда, П.В. Симонова. Які переваги та недоліки кожної з них?

10. Виділіть з тексту розділу основні функції емоцій і розкрийте кожну з них.

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

1. Вилюнас В.К. Психологические механизмы мотивации человека. – М., 1990.

2. Вилюнас В.К. Психология эмоциональных явлений. – М., 1976.

3. Додонов Б.И. В мире эмоций. – К., 1977.

4. Додонов Б.И. Эмоция как ценность. – М., 1978.

5. Изард К. Эмоции человека. – М., 1980.

6. Лук А.Н. Эмоции и личность. – М., 1982.

7. Психология эмоций: Тексты. – М., 1984.

8. Рубенштейн С.Л. Основы общей психологии. В 2 т. – Т.2. – М., 1989.

9. Хекхаузен Х. Мотивация и деятельность. Т. 1, 2. – М., 1986.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]