Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Maligina_V.D.Metod._vkaz._po_vikon.lab.robit.Mi....doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
3.1 Mб
Скачать

Приготування препарату.

Для дослідження грибів на добре знежирене чисте предметне скло наносять краплю етилового спирту або суміші рівних обсягів етилового спирту і гліцерину. У цю краплю вносять шматочок міцелію цвілевого гриба з органами розмноження і за допомогою двох препарувальних голок обережно, не порушуючи структури міцелію, розправляють гіфи міцелію. Краплю накривають покривним склом і злегка придавлюють.

Для дослідження дріжджів на предметне скло наносять краплю суспензії дріжджів і накривають покривним склом (препарат “роздавлена крапля”). При розгляді препаратів ірисову діафрагму треба звузити, або опустити конденсор Аббе.

Включення глікогену (запасний полісахарид) виявляють за допомогою фарбування розчином йоду життєздатних дріжджових клітин . Для цього на предметне скло наносять краплю дріжджів, додають до неї краплю йоду і накривають покривним склом. Розглядають із застосуванням об'єктивів 40х і 90х. Глікоген у клітині офарблюється в червоно-бурий колір і є ознакою зрілості дріжджів.

На рисунку 6 відображені форми дріжджових клітин.

Контрольні питання.

  1. Назвіть особливості будови клітин грибів і дріжджів.

  2. Охарактеризуйте принципи розподілу і класифікацію грибів.

  3. Принципи систематизації дріжджів. Назвіть класи дріжджів.

  4. Способи розмножування грибів і дріжджів.

  5. Назвіть види дріжджів, які корисні для людини.

  6. Яку роль відіграють мікроскопічні гриби у псуванні харчових продуктів?

  7. Методика приготування мікробіологічних препаратів для вивчення морфології клітин грибів і дріжджів?

Лабораторна робота 6.

Ефективність впливу антибіотиків та фітонцидів

на мікроорганізми.

Завдання.

  1. Ознайомитись з впливом фітонцидів та антибіотиків на мікроорганізми.

  2. Поставити дослід по вирощуванню бактерій, грибів та дріжджів на поживному середовищі у присутності препарату фітонциду або антибіотика та без них (контроль).

  3. Лабораторна робота виконується в 2 етапи.

Життєдіяльність і розвиток мікроорганізмів знаходиться в тісній залежності від умов їх мешкання. Умови зовнішнього середовища можуть сприяти найкращому розвитку мікроорганізмів, затримувати і гальмувати його, викликати загибель мікроорганізмів. Вплив різних факторів середовища вивчається шляхом вирощування мікроорганізмів під дією цього фактора. Паралельно завжди ставиться контрольний дослід. На ступінь впливу фактора вказує інтенсивність росту та розмноженням мікроорганізмів, а також інтенсивність їх біохімічної діяльності.

Вплив фітонцидів.

Фітонциди - це речовини, які виділяються вищими організмами і мають антимікробну дію. Вони різні за хімічною природою і силою дії. Одні викликають загибель мікроорганізмів, інші - пригнічення їх розвитку. Ефект дії залежить від тривалості часу та умов впливу і стійкості мікроорганізмів. Зараз проводяться досліди, і вже є позитивні результати, по вивченню можливості застосування фітонцидів в цілях подовження термінів зберігання продуктів.