Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Maligina_V.D.Metod._vkaz._po_vikon.lab.robit.Mi....doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
3.1 Mб
Скачать

Мікробіологічне дослідження повітря.

Існує декілька способів посіву мікрофлори повітря:

  • Седиментаційний метод осідання Коха;

  • Інструментальний метод, який проводиться за допомогою прибору Кротова.

Посів мікрофлори повітря методом осідання Коха.

Для вивчення мікрофлори повітря методом осідання Коха беруть чашки Петрі з залитим м'ясо-пептонним агаром і протягом 5 хвилин залишають відкритими на повітрі у визначеному об’єкті дослідження (приміщення, вулиця). Мікроби, що осідають разом з пилом на живильне середовище, розів'ються на ньому і дадуть утворення колоній, часто пігментовані у різні кольори. Із колоній готують мазки, розглядають їх під мікроскопом з масляною імерсією і зарисовують.

Підрахунок мікрофлори повітря.

Згідно до правила Омілянського вважають, що за 5 хв. на 100 см2 поверхні осідає стільки мікробів, скільки їх знаходиться в 10 л повітря. Виходячи з цього співвідношення можна підрахувати кількість мікробів в 1мЗ повітря приміщення. Так, наприклад, на чашці Петрі, площа якої дорівнює 78,6 см2 виросло 60 колоній мікроорганізмів. Опираючись на отримані результати роблять розрахунки:

60 Колоній виросло на площі 78,6 см2,

а Х – на 100 см2.

(в 10 мл)

Щоб узнати, скільки мікроорганізмів знаходиться в 1 м3 повітря, роблять подальші розрахунки. При цьому враховують, що 1 м3 дорівнює 1000 л.

76 Мікроорганізмів знаходиться в 10 л,

Х – знаходиться в 1000 л.

(в 1м3­)

При оцінці санітарного стану повітря, якщо на чашці Петрі виростає 50 колоній мікроорганізмів при експозиції 5 мм, то повітря вважається чистим.

Посів мікрофлори повітря прибором Кротова.

Цей метод заснований на проходженні струменя повітря через клиноподібну щілину в кришці приладу.

Попередньо в чашки Петрі заливають живильне середовище. При цьому в кожну чашку Петрі необхідно внести по 15 мл живильного середовища у строго горизонтальному положенні. Як поживне середовище використовують 2% МПА (для визначення загального бактеріального стану повітряного середовища), ряд інших елективних середовищ (для виявлення як санітарно-показникових, так і патогенних мікроорганізмів). Прилад повинний бути встановлений на рівній горизонтальній поверхні і включений у електричну мережу. Потім за допомогою вентиля встановлюють визначену кількість повітря, що проходить через отвір приладу.

При включенні електродвигуна з приладу знімають кришку і встановлюють на диск чашку Петрі з живильним середовищем. Чашці додають деяке обертання рукою, кришкою закривають прилад і одночасно пускають секундомір.

Після закінчення терміну необхідного для посіву (1-3 хвилини, при посіві загальної бактеріальної флори і 3-5 хвилин, при виділенні з повітря санітарно-показових і патогенних мікроорганізмів) відкривають кришку приладу, виймають чашку і поміщають у термостат для інкубації (росту мікроорганізмів). Наприкінці дослідження роблять підрахунок вирослих колоній. Знаючи кількість вирослих колоній, визначають число бактерій, що приходяться на одиницю обсягу повітря. З урахуванням кількості повітря, яке проходить через прилад Кротова за хвилину й експозиції обробки, можна знайти загальний обсяг повітря, з якого зроблений посів і мікробне число повітря.

Приклад підрахунку:

Через прилад було пропущено 60 л повітря за 2 хвилини. Число вирослих колоній складає 510. Використовуючи отримані дані можна підрахувати кількість мікроорганізмів в 1м3: