Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Maligina_V.D.Metod._vkaz._po_vikon.lab.robit.Mi....doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
3.1 Mб
Скачать

Контрольні питання.

  1. Що таке антибіотики та фітонциди? Їх походження.

  2. Які властивості мають фітонциди та антибіотики ? Від чого залежить ефект їх дії на мікроорганізми ?

  3. Які перспективи використання фітонцидів та антибіотиків при зберіганні харчових продуктів?

  4. Чому обмежено використання антибіотиків для подовження термінів зберігання харчових продуктів?

  5. Як виявити чутливість мікроорганізмів до досліджуваних фітонцидів чи антибіотиків? В чому полягає постановка опиту?

  6. Як оцінити ефективність впливу біологічно активних речовин на мікроорганізми?

Лабораторна робота 7.

Санітарно-бактеріологічна оцінка

мікрофлори води і повітря.

Мікробіологічне дослідження води і повітря.

У воді водоймищ розвиваються різноманітні гриби та бактерії. І чим більш поживних речовин у воді, тим більш їх знаходиться у даному водоймищу. Чим більш органічних домішок, тим в більшій кількості розвиваються бактерії. Ступінь забруднення водоймища органічними домішками пов’язаний з його мікробіологічним кількісним і якісним складом. В залежності від наявності певної кількості сапрофітної мікрофлори водоймища відповідають певним зонам сапробності.

Олігосàпробна - зона чистої води, мало містить органічних замішок, кількість мікроорганізмів в цій зоні складає від 10 до 1000 в 1 мл., кишкова паличка відсутня.

Мезосапробна зона - зона помірного забруднення, тут протікає процес розпаду білків до аміаку, вуглеводів до С02 і СН4. Кількість бактерій до 10 000 в 1 мл. Колі-титр.

Полісапробна зона – зона інтенсивного забруднення з визначеними процесами гнилісного розпаду органічних речовин, число бактерій перевищує 10 000 в 1 мл. Колі титр. Кишкова паличка у великій кількості.

Хід роботи.

Спочатку проводиться відбір проб. Для посіву водопровідної води спочатку необхідно відкрити кран і спустити воду (5 хвилин). Потім в стерильну пробірку наливається вода, звідки по 1 мл стерильною піпеткою її беруть і вносять у 2 чашки Петрі, які заливають живильним середовищем МПА або СА. Після посіву чашки Петрі залишають для культивації бактерій у термостаті при температурі 37˚С. Через 48 годин в чашках Петрі підраховують колонії мікроорганізмів. Отримані результати порівнюють з вимогами стандарту.

При посіві води відкритих водоймищ (моря, ріки) “розведення” (1:100, 1:1000, 1:10000) проводять в залежності від ступеня їх забрудненості. Для цього стерильною піпеткою набирають 1 мл забрудненої води і переносять в колбу з 99 мл стерильної води, перемішують і 1 мл “розведення” вносять у чашку Петрі та заливають живильним середовищем. Для отримання розбавлення 1:10000 необхідно з колби з розведенням 1:100 взяти 1 мл води і перенести в іншу колбу з 99 мл стерильної води, розмішати (тут буде “розведення” 1:10000 ) і 1 мл внести у чашку Петрі. Кількість колоній, які виросли під час термостатирування помножують на число, яке характеризує ступінь “розведення”. Потім визначають якісний склад мікрофлори, роблять мазки, забарвлюють по Граму і вивчають мікрофлору води під мікроскопом. При цьому звертають увагу на те, які мікроорганізми переважають у даному об’єкті дослідження. Отримані результати заносять в зошит і роблять рисунок дослідного препарату.