Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Maligina_V.D.Metod._vkaz._po_vikon.lab.robit.Mi....doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
3.1 Mб
Скачать

Спроможна здібність мікроскопа.

Спроможна здібність мікроскопа – це мінімальна відстань між двома точками предмету, який розглядається, при якої вони не зливаються в одну і предмет видно чітко (0,21 мкм).

Загальне збільшення мікроскопа можна визначити, якщо перемножити власне значення збільшення окуляра на збільшення об’єктиву. Наприклад, при розгляді об’єкту, значення збільшення об’єктиву 90 і збільшення окуляра 15, то загальне збільшення мікроскопа дорівнює 1350 разів (90*15).

Техніка мікроскопії об’єктів.

  1. Знайти правильне освітлення (або встановити бажану ступінь освітлення). Для цього знімають окуляр і, спостерігаючи прямо в об’єктив, встановлюють дзеркало таким чином, щоб джерело світла було видно посередині об’єктива. Користуючись дзеркалом і діафрагмою конденсора Аббе можна встановити бажану ступінь освітлення.

  2. Після установки освітлення встановлюють на столик мікроскопа предметне скло з препаратом і покривним склом та закріплюють двома боковими затискачами.

  3. Вивчають препарат за допомогою сухої системи мікроскопу (мале збільшення), а потім за допомогою імерсії (для цього на покривне скло наносять краплю кедрової олії). Дивлячись збоку, тубус мікроскопу обережно опускають вниз так, щоб кінець об’єктива занурився в кедрову олію. Після цього, дивлячись в окуляр мікроскопа, необхідно підняти тубус догори до тих пір, доки в полі зору не з’явиться дослідний предмет. Коли шуканий об’єкт знайдено, підбирають за допомогою освітлювача Аббе і дзеркала гарний світ і розпочинають вивчення предмету дослідження.

  4. Після роботи об’єктиви промивають ксилолом або очищеним бензином для вилучення олії. Спирт використовуватися не рекомендовано.

Контрольні питання.

  1. Назвати основні складові частини мікроскопу і дати їх характеристику?

  2. Яке призначення макро- і мікрометричних гвинтів ? Правила користування.

  3. Чим відрізняються сухі та імерсійні об’єктиви? Їх призначення.

  4. Як регулюють ступінь освітлення препарату ?

  5. Правила техніки мікроскопії. Яке зображення дає мікроскоп ?

Лабораторна робота 2 .

Морфологія бактерій. Приготування бактеріальних

Препаратів і методи фарбування бактерій.

Завдання.

  1. Ознайомитись з методами приготування мікробіологічних препаратів та їх забарвленням.

  2. Приготувати фіксований препарат зубного нальоту, пофарбувати його по Граму та вивчити під мікроскопом.

  3. Розглянути, вивчити та замалювати препарат, звернувши увагу на форму клітин, їх групування, наявність спори та її положення в клітині бацил.

Методика приготування препарату.

На чисте предметне скло наносять краплю дистильованої води, в яку вносять краплю досліджуваної рідини (гнійна юшка, ґрунтова бовтанка, огірковий розсіл, бульйон, що загнив) чи небагато дослідженої культури. Рідину вносять піпеткою, а бактерії – мікробіологічною петлею, попередньо нагрітою над полум’ям пальника до червоного коління.

Якщо необхідно роздивитися мікробів у живому виді, то краплю рідини накривають покривним склом, закріплюють на предметному столику мікроскопа і вивчають препарат. Цей метод приготування препарату носить назву “роздавлена крапля”. Для кращої видимості об’єкту можна під покривне скло додати метиленової сині чи фуксину. При цьому бактерії придбають синє або червоне забарвлення, завдяки чому їх буде краще видно.

Другий метод приготування препарату носить назву “висяча крапля”. Він також служить для огляду мікробів у живому виді. Для цього на покривне скло в центр наносять краплю досліджуваної рідини та перевертають його так, щоб крапля висіла на його нижній стороні, після чого накладають на покривне скло з заглибленням посередині, щоб крапля вільно звисала в заглибленні предметного скла, не доторкаючись його країв та дна. Краї виїмки змащують вазеліном, внаслідок чого крапля опиняється герметично заключною в вогкій камері. Препарат служить для подальшого вивчення руху мікроорганізмів, їх розмноження та ін.