Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Іхтіологія ІІ.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
563.2 Кб
Скачать

2.4. Механізм дихальних рухів під час зябрового дихання

На відміну від наземних тварин, у риб частота дихання не корелює з забезпеченням організму киснем. Тому є декілька причин, насамперед наявність протиточної системи та механізму зміни проходження крові зябровими судинами. Цей показник залежить від низки факторів навколишнього середовища та фізіологічного стану риби. Так, у севрюг він становить в нормі 100-115, а у золотої рибки за температури 24оС -50-60 дихальних рухів за хвилину (у цьогорічок за температури 19-20оС -79-94).

Долінін (1975) наводить дані зміни частоти дихання у риб, адаптованих до температури 5оС (табл. 4).

Основні фази роботи дихального насоса такі: оперкулярне всмоктування (фаза 1) і ротове нагнітання (фаза 3). Фази 2 і 4 є проміжними між фазами 1 і 3.

Таблиця 4

Залежність частоти дихання у риб від температури

Назва риби

Температура води, ° С

5

10

15

20

Частота дихальних рухів за хвилину

В'язь

63

79

96

112

Щука

46

56

63

75

Судак

25

33

42

50

Таким чином, зябра розташовані ніби між двома насосами ротовим (пов'язаним із ротовими м'язами) і зябровим (пов'язаним із рухом зябрової кришки), робота яких забезпечує прокачування води і вентиляцію зябер, через які за добу прокачується не менше 1 м3 води па один кілограм маси тіла.

2.5. Особливості обміну газів у риб

Досконалі пристосування для дихання у риб в ембріональний період розвитку у зародків і личинок, коли зябровий апарат ще не сформований. У цей час органами дихання слугують: а) поверхня тіла і система кровоносних судин - кюв´єрови протоки, вени спинного і хвостового плавців, підкишкова вена, мережа капілярів на жовтковому мішку, голові, плавцевій каймі і зябровій кришці; б) зовнішні зябра. Це тимчасові, специфічні личинкові утворення, що зникають після утворення дефінітивних органів дихання. Чим гірші умови дихання ембріона і личинок, тим сильніше розвивається кровоносна система або зовнішні зябра. Тому у риб, близьких у систематичному відношенні, але які відрізняються за екологією нересту, ступінь розвитку личинкових органів дихання різноманітний.

Можливо, васкуляризація більш товстої шкіри дорослих риб є частково ознакою, що залишилася від личинкових стадій розвитку, коли шкірне дихання могло відігравати важливу роль. Личинки живородкових риб (Embiotocidae) - добре відомий приклад личинкового шкірного (переважно через плавці) дихання. Личинки цих риб мають великі плавці із добре розвиненою капілярною мережею, що забезпечує газообмін з оваріальною рідиною. Проте, відразу після народження ця мережа швидко зникає.

Дихальні об'єми у форелі в спокої дорівнюють приблизно 40 мл/ хв. [175 мл/(кг*хв.)] і зростають майже до 160 мл/хв. [(700 мл/(кг*хв.)] під час помірної активності риб в акваріумі. Якщо збільшується швидкість потоку, то тиск між ротовою й оперкулярною порожнинами рівномірно зростає, але опір потокові змінюється незначно.

Водяний потік можна визначити також побічно. Для цього вимірюють споживання рибою О2, різницю вмісту кисню у воді до і після його проходження через зяброві платівки а потім обчислюють об'єм води, який необхідний для доставки спожитого кисню.