Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
HIST.DOC
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
354.82 Кб
Скачать

49.Україна в період незалежності. Формування державницьцьких...

49.Україна в період незалежності. Формув. Держ засад внутр. Та зовн. Політики...

Після проголошення незалежності Укр. й підтвердження цього акта Всеукр. референдумом почалася розбудова незалежної держави – Україна. Головними завданнями цього процесу були:

- творення власної держави;

- демонтаж тоталітарних структур;

- становлення багатопартійності;

- перетворення централізованої державної економіки в багатоукладну ринкову економіку;

- національне відродження;

- утвердження Укр. як повноправного суб’єкта між нар. права.

Громадяни СРСР, які проживали на тер. України стали її громадянами. Введено нову держ. символіку. Гімн. Прапор. Герб. Створення власних збройних сил. Таким чином, було утворено всі атрибути держави – від кордонів до нагородної системи.

Багатопартійність

Виникла багатопартійність з осн. 3 напрямками:

- Ліві партії (мета: соціалізм чи суспільство, де буде забезпеч. соціальну рівність): Комуністична, Соціалістична, Прогресивна соціаліст. партії Укр.

- Центристські партії (мета: розвиток ринкових відносин, розв. приватної власності в поєднанні з необх. соц. захисту населення ): Соціал-демократична, Партія Зелених, Народно-демократ. партії України.

- Праві партії (мета:рикові реформи, пріоритет приватної власності, захист ліберальних цінностей): Народний рух України, Укр. Республіканська партія, Конгрес Укр. Націоналістів.

У 1992-1994рр. відбулось загострення політ. ситуації в країні. Погіршення соц.-економ. становища, боротьба за владу між Кравчуком та ВР, яка заперечувала проти передання виконавч. влади від рад до презид. структури. За цей період було прийнято близько 450 законів, але більшість з них не були втілені в життя. В такій ситуації було вирішено проведення нових парламентських і президентських виборів. У березні 1994р. були проведені вибори до ВР, на яких головою ВР було прийнято соціаліста О.О.Мороза.

Президентські вибори

У червні-липні того ж року відбулися презид. вибори, на яких перемогу отримав Л.Д.Кучма (52% голосів). Його програма передбачала поглиблення реформ шляхом прискорення приватизації, зміцнення власної валюти, покращення відносин з Росією та країнами СНД.

Після виборів загострення політ. ситуації не спадало і стримувало хід реформ, тому 8 червня 1995р. було підписано конституційний договір між ВР та Президентом Укр. про основні засади організації та функціонування держ. влади й місцевого самоврядування в Україні на період до прийняття нової Конституції України за якою значна частина повноважень надавалась Президен-ту для покращення соц.-економ. ситуації в країні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]