Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Latex_zbirna.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
10.64 Mб
Скачать

Предметний покажчик

На відміну від списку літератури, який генерується абсолютно автоматично, процес створення покажчика автоматизований не повністю.

Створення предметного покажчика починається зі створення спеціального файлу, який міститиме інформацію про індекси.

Щоб створити спеціальний файл для автоматичної генерації індексу, необхідно зробити:

  • по-перше, у преамбулу документа необхідно включити команду \makeindex.

  • по-друге, за умови, що зроблено перший крок, можна помітити ті місця в тексті, на які ви хочете послатися в предметному покажчику, командою \index (якщо команда \makeindex в преамбулі відсутня, то команди \index нічому не заважають, але ніякої дії не виконають). У цієї команди один обов’язковий аргумент – текст мітки (у найпростішому випадку така мітка – це ключове слово майбутнього предметного покажчика).

Інформація про те, на які сторінки потрапили ваші мітки, буде записана у спеціальний файл з тим же ім’ям, що і у вашого файлу, і розширенням «.idx».

Після розташування команди \makeindex в преамбулі документу та позначення необхідних слів командою \index необхідно запустити програму MakeIndex (в редакторі TexWorks необхідно вибрати опцію і виконати її). У результаті чого буде створено idx-файл – напівфабрикат предметного покажчика, створений LaTeX.

У аргументі команди \index можуть бути будь-які символи, і взагалі текст в аргументі цієї команди може бути неосмисленим чи недопустимим з точки зору LaTeX – в будь-якому випадку аргумент команди \index буде в незмінному вигляді переписаний у idx-файл. В аргументі команди \index можна задавати допоміжну інформацію для програми обробки idx-файлу.

У результаті роботи програми Makeindex з’явиться файл з тим же ім’ям, що у вихідного файлу, і розширенням «.ind». Це – готовий файл для предметного покажчика, який залишається тільки включити у ваш документ.

Якщо не вживати спеціальних заходів, то всі записи в ind-файлі, створеному програмою Makeindex, будуть рівноправні – всі вони будуть виводитися командою \item. Для того щоб предметний покажчик був влаштований ієрархічно, необхідно в аргументі команди \index після заголовного слова поставити знак оклику (!), а після нього – підпорядковане йому слово. Можливо також створити підпорядкування другого порядку – тоді потрібен ще один знак оклику.

Приклад:

Багато людей люблять домашніх кішок. \index {Кішки!Домашні}

Добре також мати собаку. \index {Собаки}

Мало хто ризикне тримати вдома таку дику кішку, \index{Кішки} як тигр.

Пудель \index {Собаки} набагато безпечніше.

Для того щоб відобразити сформований предметний покажчик необхідно помістити команду \printindex{«назва файлу».ind}. У місці розташування команди буде виведено предметний покажчик.

LaTeX автоматично дає предметному покажчику заголовок, який визначається командою \indexname. Якщо вас не влаштовує ця назва – його можна перевизначити (див. п. «Зміна стандартних заголовків»).

Структура документа при створенні предметного покажчика повинна мати вигляд:

\documentclass[12pt]{article}

\usepackage[cp1251]{inputenc}

\usepackage [ukrainian,russian] {babel}

\usepackage {makeidx}

\makeindex

%інші команди в преамбулі документу

\begin{document}…

Текст \index{«мітка покажчика»} текст текст текст

\printindex{«название файла».ind}

\end{document}

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]