Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Latex_zbirna.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
10.64 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА»

Технічне редагування

Методичні вказівки

до виконання лабораторних робіт

для студентів базового напряму «Видавничо-поліграфічна справа» спеціальності «Комп’ютеризовані технології та системи видавничо-поліграфічного виробництва»

Затверджено на засіданні кафедри

Інформаційні технології видавничої справи

Протокол № 1-09/10 від 3 вересня 2012 р.

Львів – 2012

Технічне редагування: Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт для студентів базового напряму «Видавничо-поліграфічна справа» спеціальності «Комп’ютеризовані технології та системи видавничо-поліграфічного виробництва» (шифр – 051501)/ Укл.: Ю.Г. Міюшкович, М.А. Назаркевич – Львів: Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2012. – с.

Укладачі: Міюшкович Ю. Г., к.т.н., асис.

Назаркевич М.А., к.т.н., доц.

Відповідальний за випуск: Назаркевич М.А., к.т.н., доц.

Рецензент: Сікора Л.С., д.т.н., проф.

Лабораторна робота №1 Основи роботи з LaTeX

Мета роботи – ознайомитись з основами роботи в LaTeX.

Теоретичні відомості

TeX – це комп’ютерна програма, створена Дональдом Кнутом (Donald Ervin Knuth). Вона призначена для верстки тексту та математичних формул. У його сучасному вигляді TeX вийшов у світ в 1982 році. Деякі вдосконалення були зроблені у 1989 році для підтримки 8-бітних символів і багатьох мов. TeX відомий стабільністю, здатністю працювати на багатьох комп’ютерних платформах і операційних системах, а також практично повною відсутністю помилок.

LaTeX – надбудова над системою ТеХ у вигляді набору макропакетів та макросів і є системою більш високого рівня, ніж ТеХ. LaTeX був написаний Леслі Лампортом (Leslie Lamport). Він використовує TeX як механізм для верстки.

У 1994 році пакет LaTeX був оновлений командою LaTeX3 на чолі з Франком Міттельбахом (Frank Mittelbach), з метою вдосконалення версії LaTeX 2.09. Щоб не плутати цю нову версію зі старою, вона отримала назву LaTeX2e.

Для створення документу з допомогою LaTeX, необхідно підготувати файл з текстом та командами оформлення цього тексту (вихідний файл). Цей файл створюється за певними правилами за допомогою LaTeX-команд. Вихідний файл можна створювати з допомогою будь-якого текс­тового редактора. Вихідний файл повинен містити виключно текстову ін­формацію. Розширення вихідного файлу повинне бути *.tex. Подальша робота з документом здійснюється в два етапи (рис. 1):

Створений вихідний файл компілюється програмою-транслятором. В результаті компіляції буде створено новий файл з тим же ім’ям, що і вихідний файл, але з розширенням .dvi.

Отриманий dvi-файл можна переглянути та роздрукувати за допомо­гою спеціальної програми, що називається dvi-драйвером.

Для перегляду вже створеного документу достатньо мати тільки dvi-файл. Але для зміни документу необхідно мати вихідний файл .tex.

Під час обробки документа LaTeX створює файли, призначення яких наведено в табл. 1.

Рис.1.1. Архітектура системи LaTeX

Таблиця 1.

Розширення файлів у LaTeX

Тип

Опис

.dvi

Device Independent file (файл незалежний від пристрою). Цей файл – головний результат компілювання LaTeX. Його вміст можна програмою перегляду DVI, або відіслати на друк за допомогою dvips або аналогічної програми.

.log

Дає детальний звіт про те, що сталося під час останньої компіляції LaTeX.

.toc

Містить назви розділів та інших структурних елементів. Він читається під час наступного проходу LaTeX, і використовується для побудови змісту.

.lof

Те ж, що toc, але для списку ілюстрацій.

.lot

Те ж, що toc, але для списку таблиць.

.aux

Файл, який передає інформацію від одного проходу до наступного. Серед іншого, .aux файл використовується для збереження інформації, пов’язаної з перехресними посиланнями.

.idx

Якщо документ містить покажчик, в цьому файлі LaTeX тримає слова, які потрібно туди занести. Цей файл необхідно обробити програмою makeindex.

.ind

Оброблений .idx файл, готовий для включення в документ у наступному циклі компілювання.

.ilg

Звіт про роботу програми makeindex.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]