Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Latex_zbirna.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
10.64 Mб
Скачать

Чорновий режим

На стадії підготовки документа можна використовувати ключ draft який вказує, що замість малюнка треба накреслити рамку і надрукувати всередині неї ім’я файлу з рисунком, див. рис. 6.9.

Приклад.

\includegraphics[width=1.5cm, draft]{1.jpg}

Рис. 6.9. Положення точок обертання боксу і допустимі значення pos

Чорновий режим зазвичай задається для всіх малюнків відразу опцією draft або в команді завантаження пакета, або в \documentclass. У цьому випадку ключем final в команді \includegraphics можна відзначити чорновий режим для деяких малюнків.

Плаваючі об’єкти

Рисунок в документі треба розмістити гарно. Просто \includegraphics для цього не дуже підходить, оскільки розміщення регулюється виключно користувачем.

Для цієї мети в LaTeX є спеціальна команда у вигляді плаваючого об’єкта (float). Якщо для цього об’єкта немає місця на поточній сторінці, то він переноситься на наступну.

Для розміщення рисунків стандартні класи визначають плаваючий об’єкт як оточення figure, див. рис. 6.10.

П риклад:

\begin{figure} [ht]

\centering%центруємо рисунок

\includegraphics {1.jpg}

\caption{«Підпис»}\label {fig: metka}

\end{figure}

Рис. 6.10. Рисунок у вигляді плаваючого ооб’єкту

Необов’язковим параметром оточенню figure можна передати допустимі способи розміщення плаваючого об’єкту:

  • h – розмістити по місцю;

  • t – розмістити у верхній частині сторінки,

  • b – розмістити в нижній частині сторінки;

  • p – розмістити на окремій сторінці, де немає нічого крім плаваючих об’єктів.

Пріоритет для розміщення визначається порядком проходження букв. Якщо першою є літера h, то в разі невдачі LaTeX розміщує плаваючий об’єкт на наступній сторінці. Якщо ж першими йдуть літери t чи b, то розміщення організує на поточній сторінці.

Для грамотного розміщення рисунків у LaTeX існують деякі значення за замовчуванням. Тому, якщо необхідно розмістити рисунок, наприклад, унизу, то це можна зробити за допомогою знаку оклику: [b!].

Управління плаваючими об’єктами

Якщо LaTeX не справляється з розміщенням картинок, то він переносить їх на наступну сторінку. У якийсь момент може накопичитися велика кількість рисунків і виникне необхідність у їх обов’язковому виведенні в якомусь певному місці. Для цього існує команда \clearpage.

При виклику цієї команди завершується поточна сторінка і виводяться всі відкладені плаваючі об’єкти і тільки потім продовжується звичайне виведення тексту.

Єдина проблема цієї команди в тому, що поточна сторінка на ній обривається. Щоб уникнути обриву можна скористатися пакетом afterpage, точніше однойменною командою з нього: \afterpage {\clearpage}.

Команда \afterpage відкладає виконання зазначених у ній інструкцій до кінця поточної сторінки.

Команда \suppressfloats повністю забороняє розміщення плаваючих об’єктів на поточній сторінці. Як необов’язковий параметр їй можна передати t або b – у цьому випадку заборона поширюється тільки на розміщення плаваючих об’єктів вгорі або внизу сторінки відповідно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]