Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Latex_zbirna.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
10.64 Mб
Скачать

Підписи до рисунків

Для додавання підпису до малюнка використовується команда \caption, яку можна використовувати тільки всередині плаваючих об’єктів. Як обов’язковий параметр передається текст підпису. При виведенні підпис центрується, якщо він досить малий. В іншому випадку підпис оформляється у вигляді абзацу. Текст підпису не повинен містити команд розриву рядка. Всі команди всередині підписи мають бути захищені за допомогою команди \protect\. Caption можна передати також необов’язковий параметр, який повинен представляти собою коротку версію підпису, що з’являється в автоматично створюваних списках. Оформлення підпису жорстко прив’язане до стилю документа.

При включенні опції \usepackage [ukrainian]{babel} перед підписом виводиться слово «Рис.» За яким йде автоматично обчислюваний порядковий номер зображення. Як роздільник між лічильником і підписом за замовчуванням використовується двокрапка. Для заміни двокрапки на крапку в преамбулі достатньо набрати, наприклад, таке:

\usepackage{ccaption}

% Замінюємо для малюнків ‘:’ після номеру малюнка на ‘.’

\captiondelim {. } % після крапки є пробіл!

Крім традиційного розміщення підпису під рисунками, підпис можна винести, наприклад на поля сторінки. Пакет mcaption (\usepackage {mcaption}) визначає оточення margincap:

\begin{figure} [ht]

\begin{margincap}{«Підпис»}

\includegraphics{«Картинка»}

\end{margincap }

\end{figure}

Маніпуляції з боксами

Ключі команди \includegraphics дозволяють маніпулювати боксом, який містить лише сам малюнок. Пакет graphicx дозволяє будь-яку частину сторінки документа оформити у вигляді боксу і розміщувати її повертаючи, розтягуючи або стискаючи довільно.

Зміна розмірів боксу

Трансформація до зазначеного розміру.

Команда \resizebox{width}{height}{lr-text} поміщає текст lr-text в бокс і потім стискає або розтягує бокс разом із вмістом так, щоб його ширина і висота стали рівні width і height.

Приклад:

\resizebox{4cm}{8mm}{abc}

Зберегти відношення висоти до ширини боксу можна, вказавши як width або height знак оклику (!).

Приклад:

\resizebox{3cm}{!}{abc}

Команда \resizebox*{width}{totalheight}{lr-text} діє подібно команді \resizebox, але підганяє не висоту, а повну висоту боксу (сума висоти і глибини) до зазначеного розміру totalheight.

Примітка. В аргументах команди \resizebox вихідні розміри боксу доступні у вигляді командних довжин \height, \width, \totalheight і \depth.

Трансформація за вказаним масштабом.

Команда \scalebox{h-scale}[v-scale]{lr-text} розташовує текст lr-text в боксі і потім змінює його ширину в h-scale раз і висоту в v-scale разів. Якщо опція v-scale відсутня, то відношення ширини до висоти боксу при трансформації блоку зберігається. При від’ємних значеннях аргументів відбувається дзеркальне відображення тексту, див. рис. 6.12.

Приклад:

\scalebox{1.5}[3]{abc}

\scalebox{1.5} [-3]{abc}

Рис. 6.12. Приклад операторів трансформації та зміни масштабу

Команда \reflectbox {lr-text} еквівалентна \scalebox {-1}[1]{lr-text}, описаній вище.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]