Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Latex_zbirna.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
10.64 Mб
Скачать

Додаткові можливості псевдографіки

Для створення кількох псевдографічних об’єктів, які розміщені паралельним перенесенням необхідно використати команду \multiput(x,y)(dx,dy){n} {об’єкт}. Тут x і y – координати першого з розміщуваних об’єктів (як і у звичайній команді \put), dx і dy – відстані, на які кожен наступний об’єкт буде зміщений відносно попереднього по горизонталі й вертикалі, n – кількість об’єктів, які треба розмістити, об’єкт – це, як і у команди \put, опис того, що ми розміщуємо на рисунку.

Вставка зображень з файлу

У пакеті graphicx в преамбулі документа підключається як \usepackage {graphicx} визначена команда \includegraphics [keyval-list]{file} для вставки в документ малюнка з графічного файлу file. Необов’язковий аргумент keyval-list може містити список ключів. Значення ключів задаються у вигляді key = value, а в списку вони перераховуються через кому. Команда \includegraphics не завершує абзац, тому дозволяє вставляти невеликі малюнки прямо всередину тексту. Вставлений рисунок має властивості одного великого символу. Опції команди \includegraphics можна опустити, якщо ми хочемо вставити в документ рисунок у «натуральну» величину. LaTeX виділяє в документі під малюнок бокс, розмір якого відповідає розміру рисунку в пікселах.

Приклад:

\includegraphics{1.jpg}

Рис. 6.5. Приклад імпортування рисунку

Видно, що точкою відліку боксу, виділеного під малюнок, є його лівий нижній кут.

Вибір драйвера

При завантаження пакетів можна в необов’язковому аргументі команди \usepackage вказати драйвер або, іншими словами, програму, яка «розуміє» команди з цих пакетів. Драйвером за замовчуванням задано dvips. Програма dvips, яку написав Tomas Rokicki, переводить dvi-файл, отриманий після обробки LaTeX вхідного файлу, у файл, у якому документ описаний на мові PostScript. Рs-файл можна за допомогою програми GhostScript переглянути на екрані монітора і роздрукувати на звичайному принтері. Крім того, GhostScript вміє конвертувати ps-файл у файл формату PDF. Якщо ж створюється документ у форматі PDF за допомогою pdfLATEX, то слід при завантаження пакетів вказувати у вигляді опції драйвер pdftex.

Імена файлів без розширення

Розширення файлу з малюнком у команді \includegraphics можна не вказувати, оскільки драйвер опрацьовує доступні йому типи розширення. Для драйвера dvips це файли з розширенням eps, ps, eps.gz, ps.gz, eps. А для драйвера pdftex це файли з розширенням png, pdf, jpg, mps, tif.

Коли розширення файлу в команді \includegraphics не вказано, драйвер послідовно (зліва направо за списком) додає до імені файлу всі відомі йому розширення і шукає файл у повному імені. Пошук припиняється, як тільки знаходиться перший потрібний файл.

Пакет graphicx вводить декларацію

\DeclareGraphicsExtensions{ext-list}

яка дозволяє замість списку за замовчуванням задати свій власний список розширень, які драйвер буде додавати до імені файлу під час його пошуку. У ext-list розширення перераховуються через кому, причому перед назвою розширення ставиться крапка. Розширення використовуються в порядку їх перерахування до списку.

Драйвер dvips трактує всі файли з невідомими йому розширеннями як малюнки типу eps. Тому можна використовувати для своїх eps-файлів будь-які нестандартні розширення, наприклад, xyz.

За замовчуванням LaTeX шукає файли з малюнками в каталозі, в якому знаходиться вхідний файл. Декларація \graphicspath {dir-list} дозволяє розширити зону пошуку. В списку dir-list кожна з директорій розташовується у фігурних дужках. Якщо вказати, наприклад \graphicspath{images/}{d:/images/eps/}{d:/images/ pdf/} то LaTeX буде шукати файли з малюнками також у підкаталозі images поточного каталогу (де знаходиться вхідний файл) і в директоріях d:/images/eps та d:/images/pdf.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]