Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekcii_ukr_temp (2).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
331.78 Кб
Скачать

Інженерні вишукування для будівництва - це роботи проводяться для комплексного вивчення природних умов району, майданчику, ділянки, траси проектованого будівництва, місцевих будівельних матеріалів і джерел водопостачання та отримання необхідних і достатніх матеріалів для розробки економічно доцільних і технічно обґрунтованих рішень при проектуванні і будівництві об'єктів з врахуванням раціонального використання та охорони природного середовища, а також отримання даних для складання прогнозу змін природного середовища під впливом будівництва та експлуатації підприємств, будівель і споруд.

Інженерно-геодезичні вишукування для будівництва - це роботи, які проводяться для отримання топографо-геодезичних матеріалів і даних про ситуацію і рельєф місцевості (в тому числі дна водотоків, водойм і акваторій), існуючих будинків і споруд (наземних, підземних і надземних) і інших елементах планування (у цифровій, графічній, фотографічній та інших формах), необхідних для комплексної оцінки природних і техногенних умов території (акваторії) будівництва та обґрунтування проектування, будівництва, експлуатації та ліквідації об'єктів, а також створення та ведення державних кадастрів, забезпечення управління територією, проведення операцій з нерухомістю. Інженерно-геодезичні вишукування є різновидом інженерних вишукувань.

Основні відомості про автоматизацію інженерно-геодезичних вишукувань

Сучасні технології геодезичних робіт сформувалися і розвиваються на базі автоматизації всіх процесів геодезичного виробництва: польових вимірювань і топографічних зйомок, математичної обробки результатів вимірювань, складання планів і карт, створення баз даних геоінформаційних систем (ГІС) та отримання прикладної геодезичної інформації.

Сучасний рівень автоматизації геодезичних робіт характеризується широким розповсюдженням електронних тахеометрів і супутникових приймачів, цифрових аерознімальних комплексів, польових портативних комп'ютерів, багатофункціональних пакетів програмного забезпечення.

Розробляються нові типи електронних геодезичних приладів. Так, поява лазерних безвідбивачевих далекомірів зумовило розробку, серійні випуски та застосування в знімальних роботах геодезичних лазерних скануючих систем, а виробництво високоточних прикладних вимірювань - універсальних вимірювальних систем.

Процеси автоматизації геодезичних робіт стали безперервними.

Результати вимірювань електронними приладами автоматично реєструються, їх файли передаються на персональний комп’ютер, обробляються з використанням відповідних програмних комплексів та експортуються в інформаційні системи, наприклад, в ГІС, за якими формуються цифрові моделі об'єктів, електронні топографічні плани і карти.

Перехід з паперових планів і карт на електронні повністю замінив традиційні в геодезії камеральні роботи на автоматизовані технології векторизації і оцифровування топографічних даних. На основі електронних планів формуються шари кадастрової, містобудівної та іншої інформації. Розроблено потужний арсенал програмних засобів, який постійно розширюється і модернізується. Він забезпечує автоматизацію всіх видів камеральних робіт.

Багато приладобудівних компаній в даний час випускають геодезичні системи, що включають електронні геодезичні прилади та універсальні пакети програм, які дозволяють оперативно проводити практично на будь-якому об'єкті всі види геодезичних робіт в одній системі.

Такі системи характеризуються уніфікацією автоматизованих засобів вимірювань, обробки та формування інформаційних баз даних.

Проте, основним імпульсом до досягнення сучасного стану геодезичних автоматизованих технологій стало повсюдне застосування в нашій країні електронних тахеометрів і геодезичних супутникових приймачів. Серед них найбільше поширення в геодезичних роботах отримала продукція компаній Trimble, Sokkia, Leica, Thales, Nikon, Pentax і інших. Висока точність, надійність, простота експлуатації електронних геодезичних засобів сприяють подальшому швидкому розвитку сучасних геодезичних технологій.

Практично всі види геодезичних робіт проводяться зараз електронними приладами. З їх появою робота геодезиста перейшла на рівень інформаційного забезпечення просторовими даними інженерної діяльності різних напрямків: кадастру та оцінки об'єктів нерухомості, вишукувань, проектування, будівництва, експлуатації забудованих територій та інших. При цьому геодезичні супутникові приймачі витіснили традиційні методи (тріангуляції, трилатерації, полігонометрії) побудови опорних геодезичних, маркшейдерських і межових мереж. Електронні тахеометри замінили собою традиційні засоби лінійних вимірювань, а також оптичні теодоліти і нівеліри, збагативши при цьому методи і технології ведення польових робіт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]