Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПОРНИЙ КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙЕКОНОМІЧНА ТЕОРІЯ.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

Інформація

Капітал

Земля

Підприємницькі здібності

Екологія

Рис. 3.3. Фактори суспільного виробництва

Людський капітал – Виробничі знання, уміння і професійна підготовка, якими володіє окрема людина. Мається на увазі вартість, яка створюється в результаті затрат на навчання, освіту, зміцнення здоров'я

Капітал один із факторів виробництва, усе те, що використовується для виробництва, але безпосередньо не споживається в ньому (за винятком повільної амортизації). На відміну від іншого фактора виробництва, землі й природних ресурсів, капітал складається з раніше виробленого продукту.

Терміном капітал стали називати у період становлення капіталізму гроші, що їх підприємці вкладали в розвиток свого виробництва з метою отримання прибутку

Земля це третя від Сонця планета Сонячної системи, єдина планета, на якій відоме життя, домівка людства.

Наука – форма інтелектуальної діяльності людей, скерована на отримання істинних знань про світ (природу, суспільство, мислення), на відкриття об'єктивних законів світу і передбачення тенденцій його розвитку.

Інформація абстрактне поняття, що має різні значення залежно від контексту. Походить від латинського слова «informatio», яке має декілька значень:

  • роз'яснення; виклад фактів, подій; витлумачення;

  • представлення, поняття;

  • ознайомлення, просвіта;

Екологія це наука , що займається вивченням взаємозв'язків у природному середовищі .

Підприємницькі здібності - це особливі здібності окремих людей свідомо йти на ризик, мобілізацію ресурсів, їх організацію у виробничому процесі

Попри ускладнення і розвиток факторів суспільного віробництва найважливішими серед них, загальними для всіх етапів розвитку суспільства, залишаються трудові здатності людини, земля і засоби виробництва (капітал).

Виробнича функція – це взаємозв’язок між максимальним обсягом продукції, яку можна виробити, і витратами факторів виробництва, потрібних для цього обсягу. Також вона залежить від рівня технічних знань.

Виробнича функція з двома факторами виробництва (працею і капіталом ) записується такою формулою:

Q=f(L,K),

де Q - обсяг виробництва; K - обсяг капіталу; L - обсяг праці

Зауважимо,що:

- виробнича функція залежить не тільки від кількості та якості виробничих факторів, але й від варіанта їх комбінації;

- фактори виробництва можуть заміщувати один одного, що веде до зміни структури продуктивних сил. Наприклад, заміщення новими засобами праці людської праці є загальним законом розвитку продуктивних сил.

3.3. Ефективність суспільного виробництва та її показники.

Ефективність охоплює проблему “витрати - випуск”.

К

Ефективність виробництва – це комплексне відбиття кінце­вих результатів використання засобів виробництва й робочої сили (працівників) за певний проміжок часу.

ритерій ефективності виробництва:

Ефективність виробництва = аналіз продукцвії = ціні

Рис. 3.4. Види ефективності виробництва

Рівень ефективності суспільного виробництва визначається за допомогою системи показників.

Показники економічної ефективності:

Продуктивність праці полягає в обчисленні витрат праці, затрачених на одиницю продукції. Показник, що обчислюється таким чином, характеризується трудомісткістю робіт і є оберненою величиною натурального показника. показник ефективності використання робочої сили, зайнятої в промисловості:

Трудомісткість це витрати робочого часу на виробництво одиниці продукції чи роботи. tp=Tзм\N

Фондовіддача = обернений до фондовіддачі показник, який характеризує вартість основних виробничих фондів, що припадає на одиницю вартості виробленої продукції.

Фондомісткість (ФМпрt) характеризує потребу в основних виробничих засобах для виробництва одиниці продукції промисловості. Визначається як показник, обернений фондовіддачі:

Матеріаловіддача = ……..

Матеріаломісткість може визначатися на одиницю валової продукції промисловості або валового внутрішнього продукту галузі: де ММпрt — матеріаломісткість промислової продукції в році t, визначена за валовою продукцією (ВП) або валовим внутрішнім продуктом (ВВП); ПСпрt — вартість прямих матеріальних витрат, або проміжне споживання промисловості в році t; ВПпрt — валова продукція промисловості в році t; ВВПпрt — валовий внутрішній продукт промисловості в році t; ФЗпрt — вартість фонда заміщення або всіх матеріальних витрат промисловості в році t; Апрt — величина амортизації в промисловості в році t.

Капіталомісткість = це відношення сукупного капіталу до щорічного ВНП.

Енергомісткість характеризує витрати первинних паливно-енергетичних ресурсів у натуральному виразі (тоннах умовного палива) на одиницю валового продукту або валового внутрішнього продукту: де ЕМпрt — енергомісткість промислової продукції в році t, визначена за валовим продуктом (ВП) або валовим внутрішнім продуктом (ВВП); ЕРпрt — витрати паливно-енергетичних ресурсів у промисловості в році t в натуральному виразі. Показники соціальної ефективності:

Рівень життя - визначається на основі оцінки кількості і якості спожитих життєвих благ (матеріальних і духовних). Він оцінюється як забезпеченістю населення життєвими благами, так і ступенем задоволення потреб людей у певних благах.

Індекси розвитку людини На сьогодні існує методіка розрахунку індексу людського потенціалу (ІЛП), яка поєднує наступні три показники [1]:

1) валовий внутрішній продукт на душу населення;

2) грамотність населення;

3) очікувана тривалість життя.

Інші показники - ……...................................................

.................................................................................................

..................................................................................................

...................................................................................................

Ефективність виробництва та ступінь задоволення економічних потреб свідчать про якість вирішення основних економічних проблем суспільства. Так, збільшення кількості товарів і послуг, які виробляє економіка окремої країни, означає підвищення якості використання ресурсів, і навпаки.

Ефективне використання ресурсів в межах країни передбачає їх повну зайнятість, що в свою чергу забезпечує повний або потенційний обсяг віробництва. Якщо у виробництві задіяні всі наявні суспільні ресурси, то економіка перебуває на межі виробничих можливостей.

Межа ( крива ) виробничих можливостей – Кожна точка на кривій виробничих можливостей (А, В, С, D, F) характеризує максимальний обсяг виробниц­тва двох товарів одночасно, що свідчить про ефек­тивність використання наявних ресурсів.

Рис. 3.5. Крива виробничих можливостей