Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПОРНИЙ КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙЕКОНОМІЧНА ТЕОРІЯ.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

7.3. Мотивація поведінки підприємства в умовах ринкового господарювання.

Серед цілей підприємства в умовах ринкового господарювання виділяють:

максимізація – Мета максимізації доходів власників не завжди збігається з цілями інших груп інтересів, які перетинаються на підприємстві (великі власники, дрібні власники, менеджери, працівники, фіск, клієнти, партнери). Проблема полягає також у тому, що різні влас­ники мають різні преференції щодо окремих складових доходів, які вони можуть одержати: одні прагнуть отримати максимальний прибуток у вигляді

мінімізація – саме зараз особлива   увага   податківців   зосереджена   на   тих  суб’єктах 

оптимізація – означає пристосування людиною господарської діяльності до природних умов існування з метою найбільш повного

Таким чином, підприємство повинне мотивуватися такими принципами як економічність, фінансова рівновага.

Економічність розглядається в зв'язку з прибутковістю, по фактичним результатам.

Фінансова рівновага пов'язана з таким станом підприємства, коли воно своєчасно виконує свої зобов'язання перед бюджетом, постачальниками ресурсів, споживачами.

В залежності від економічного періоду функціонування підприємства певним чином змінюються пріоритети зазначених цілей підприємства. Для з‘ясування цього необхідно розглянути та проаналізувати мотивацію поведінки підприємства у наступні періоди:

  1. миттєвий;

  2. короткостроковий;

  3. середньостроковий;

  4. довгостроковий.

Бухгалтерський підхід щодо оцінки діяльності підприємства базується на аналізі фінансового балансу підприємства.

Економічна оцінка діяльності фірми базується на визначенні господарської перспективи фірми – на майбутніх втратах та заходах щодо їх зниження, на зростанні рентабельності шляхом використання найефективніших ресурсів.

Економічна та бухгалтерська оцінки діяльності відображаються в альтернативних витратах виробництва.

Альтернативні витративитрати різних видів економічних ресурсів (сировини, праці, основних засобів, послуг, грошей), безпосередньо пов'язані з виробництвом економічних благ.

Види витрат:

неявні (внутрішні) – це грошові платежі, які могли б отримати власники підприємства при альтерна­тивному використанні ресурсів, що їм належать. Під­приємець використовує власні гроші, які міг помістити у банк на депозит, він може використовувати власні приміщення, що могли б передаватися в оренду та при­носити відповідний доход тощо. Таким чином, викорис­товуючи власні ресурси для організації виробничої діяльності, підприємець втрачає певну грошову вигоду, яку він міг би отримати при інших варіантах викорис­тання ресурсів

наявні (зовнішні) – Зовнішні витрати — грошові видатки постачальникам ресур­сів, які не належать власникам підприємства. Це су­ма всіх платежів підприємця, пов'язана з залученням необхідних економічних ресурсів (заробітна плата най­маним працівникам, відсотки за отримані кредити, орендна плата за землю чи інше майно, оплата нада­них послуг тощо).

Бухгалтерський прибуток дорівнює доходу мінус зовнішні наявні втрати. Він не враховує внутрішні витрати.

Економічний прибуток дорівнює бухгалтерському прибутку мінус внутрішні неявні витрати.