Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПОРНИЙ КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙЕКОНОМІЧНА ТЕОРІЯ.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

5.2. Промисловий капітал, його кругооборот та оборот. Основний і оборотний капітал

Промисловий (продуктивний) капітал діє у сфері матеріального виробництва і приймає форму:

- грошового капіталу ( капітал як передумова виробництва );

- ( капітал як засіб виробництва );

- ( капітал як виробничі блага для реалізації на ринку ).

Промисловий капітал приносить дохід у формі прибутку.

Реальний кругооборот промислового капіталу проходить три стадії.

Перша стадія. Підприємство, насамперед, авансує кошти для придбання необхідних факторів виробництва, тобто елементів постійного та змінного капіталу (засобів виробництва ЗВ та робочої сили РС ). Отже, капітал починає свій рух у сфері обігу як грошовий капітал.

Друга стадія. За наявності ЗВ та РС починається виробничий процес. Капітал тут виступатиме як виробничий капітал, функцією якого є виробництво товару і додаткової вартості.

Третя стадія. Для одержання вартості і додаткової вартості у грошовій формі треба реалізувати на ринку вироблений товар. Капітал набуває форми товарного капіталу, функцією якого є реалізація товару і одержання додаткової вартості у грошовій формі.

Кругооборот промислового капіталу

Формула кругообороту капіталу: Формула кругообороту капіталу Г - Т ... В ... Т' - Г' описує рух лише промислового капіталу, функцією якого є вироблення вартості та додаткової вартості.

Безперервний рух капіталу за логікою його кругообороту є оборотом капіталу.

О

Оборот капіталу

Оборот капіталу це кругообіг капіталу, узятий не як окремий акт, а як процес, що безперервно повторюється.

борот капіталу характеризується двома основними показниками: часом обороту капіталу та швидкістю обороту.

Час обороту капіталу це той час, протягом якого капітал перебуває у сфері виробництва. Його найважливішою частиною є робочий період, тобто кількість робочих днів, яка витрачається на виробництво готового продукту, коли предмети праці підлягають безпосередній обробці. Робочий період залежить від характеру галузі виробництва, рівня техніки на тому чи іншому підприємстві та інших умов...................................................................................................

Швидкість обороту капіталу прияє зниженню витрат виробництва і збільшенню маси та норми прибутку. Чим більше оборотів протягом року зробить капітал, тим більшу кількість продукції буде реалізовано на конкурентному ринку, більший валовий дохід і прибуток одержить підприємство. Річна маса економічного прибутку дорівнює масі прибутку, виробленого за один оборот капіталу, помноженій на число оборотів цього капіталу за рік, за умови, що обсяги капіталу за цей період не будуть зменшені чи збільшені. Різні частини промислового капіталу обертаються з різною швидкістю. Так. уречевлена частина капіталу ( приміщення, виробничі будівлі, основне технологічне обладнання ) функціонує ряд років і переносить свою вартість на продукт у міру втрати власної споживчої вартості. Ці частини перенесеної вартості повертаються назад разом з реалізацією продукції.