Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
укр.мова ответы.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
175.82 Кб
Скачать

3. Офіційно-діловий стиль: риси, сфера фукнціонування

Офіційно-діловий ст. – це прийоми використання мовних засобів під час документального оформлення державного, суспільного, політичного, життя, ділових стосунків окремими державами, організаціями, членами суспільства у їхньому офіційному спілкуванні. Має 2 форми: усну і писемну.

Різновиди (Дипломатичний, законодавчий, адміністративно-канцелярський.);

жанр (Закони, кодекси, статут, наказ, оголошення, доручення, розписка, протокол, акт, інструкція, лист);

мета (Регулювання офіційно-ділових стосунків); сфера (Офіційно-ділові стосунки);

мовні особливості (Перевага стилістично нейтральних мовних засобів, стандартна лексика, складні речення; відсутні емоційно-забарвні слова; виклад гранично точний);

форма реалізації - монолог

4. Мовний етикет. Діловий протокол та етикет у сфері офіційно – ділового спілкування.

Етика - правило,норма поведінки, сутність моральних правил певної соц. групи. Мовний етикет - правила мовної поведінки у діловому спілкуванні,конкретність викладу (у листах). Етикет - сукупн. норм і правил,покликаних регулювати зовн.форми поведінки людей. Ці форми були складені в практиці людського спілкування (погодження, форми звертання, вітання, манери, одяг)

Протокол - один з найпоширеніших документів колегіальних органів.Тут фіксують хід і результати проведення зборів, конференцій, засідань,нарад,іх місце і час, склад присутніх, зміст доповідей, ухвали з робговорених питань.Типи протоколів:

стислі (ухвали, резолюції);

повні (повні тексти доповідей);

стенаграфічні (усе дослівно).

Реквізити: назва, номер п\п, заголовок, дата, присутні, голова, секретар, порядок денний, підпис, текст (слухали, виступ., ухвал.)

Добрий день, Вітаю Вас, нажаль ні, вибачте, Панове, прошу вибачити, прошу допомогти, будьте ласкаві, спасибі , дякую.

5. Поняття про справочинство, документ, реквізит, формуляр, бланк, штамп.

Діловодство – це діяльність, яка охоплює питання документування та організації роботи з документами в процесі управлінської діяльності. Осн. мета – вироблення стійких умінь володіння українськ. мовою, дотримання технічних стандартів у оформленні документів. Різновиди д-ва: 1) адміністративне (загальне) – операції щодо док-ня орг-розпорядчої д-сті, 2) спец – робота з док-тами спец функцій.

Документ – це матеріальний об’єкт, що в зафіксованій формі містить інформацію, оформлений у відповідному порядку і має юр.силу відповідно до чинного законодавства. Док-т має правове значення, може служити письмовим доказом.

Реквізит– це сукупність обов’язкових даних у документі, без яких він не може бути підставою для обліку і не має юридичної сили. Це структурні елементи, з яких складається документ. Виділяють постійні і змінні реквізити.

Формуляр – це сукупність реквізитів, розміщ у встановленій послідовності. Кожний док-т має свій формуляр

Формуляр-зразок – це модель побудови форми документа, формати, розміри полів та основні реквізити.

Бланк – це аркуш паперу з відтвореними на ньому реквізитами, що містять постійну інформацію. Найпоширеніші бланки служб.листа, довідки, акта, наказу.

Штамп – це група реквізитів та їх постійних частин, відтворених на бланку документа як єдиний блок.