Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дпзк.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
338.74 Кб
Скачать

23. Способи набуття громадянства ст.Ст.188-194

23. Способи набуття громадянства. Існує кілька способів набуття громадянства (підданства). Переважна більшість людей набуває громадянство за народженням. Такий спосіб називається філіація. Громадянство набувається на основі принципу «права крові» і «права грунту». У першому випадку дитина набуває громадянства батьків незалежно від місця народження, а в другому - дитина стає громадянином тієї держави, на території якого народився, незалежно від громадянства батьків. У більшості країн законодавство передбачає обидва підстави набуття громадянства за народженням: і права крові, і права грунту. Другим загальновизнаним способом набуття громадянства є натуралізація. Натуралізація - це прийом в громадянство іноземця за заявою. Зазвичай натуралізація може мати місце після певного терміну проживання іноземця на території даної держави (наприклад, щоб отримати громадянство Угорщини, потрібно прожити на се території 3 роки, Алжиру - 7 років, Республіки Чад - 15 років). Крім проживання на території цієї держави до особи пред'являються і інші вимоги. Одним з таких вимог є знання мови країни, в громадянство якої особа бажає вступити. Пред'являється також вимога до стану здоров'я цієї особи (наприклад, відсутність захворювання на СНІД), наявність дієздатності. У більшості країн пред'являється вимога - не бути зареєстрованою як члена терористичної організації. В окремих арабських державах (Кувейт, ОАЕ та ін) до громадянства можуть бути прийняті тільки мусульмани. Вступ до шлюбу, як правило, не тягне автоматичного надання громадянства, хоча і полегшує процедуру його отримання. Поряд з двома зазначеними повсюдно поширеними способами набуття громадянства існують і менш распространенние3. Громадянство може бути придбано шляхом оптації, тобто вибору громадянства одного з двох держав, при зміні кордонів. У цьому випадку передбачено спрощений порядок набуття громадянства. Окремий випадок оптації - трансферт, який передбачає обов'язкову зміну громадянства при зміні кордонів двох держав. Громадянство може бути придбане в результаті репатріації, тобто відновлення раннє втраченого громадянства. Громадянство деяких осіб залежить від громадянства інших осіб. Громадянство неповнолітніх дітей за законодавством ряду країн відповідає громадянства батьків і змінюється разом з громадянством батьків. Однак після досягнення певного віку (наприклад, у Болгарії з 14 років, в Польщі з 16 років) зміну громадянства батьків тягне за собою зміну громадянства дітей не автоматично, а лише з письмової згоди самих дітей. Усиновлення веде до того, що неповнолітній усиновлений набуває громадянство усиновителів. У деяких країнах обсяг прав громадян розрізняється залежно від способу його придбання. Так, в США президентом країни може бути обрана лише особа, яка є громадянином за народженням.

24. Втрата громадянства

Втрата громадянства (репудіація, або добровільна відмова).

За національним правом більшості держав є кілька підстав втрати громадянства.

Експатріація - вихід із громадянства за власним бажанням. Згідно з законодавством Великобританії, США і ряду інших держав для експатріації не потребується дозволу державних органів -вона здійснюється за односторонньою заявою про відмову від громадянства. У Франції свобода експатріації існує лише для осіб, які набули громадянство Франції за “правом крові” за кордоном. У Німеччині свобода експатріації обмежена для державних службовців, суддів, військовозобов'язаних, які не відбули строкової служби. В Японії, Ірландії, Австрії, Україні існує дозвільна система експатріації; у виході з громадянства України може бути відмовлено, якщо особа, яка порушила клопотання про вихід, має невиконані зобов'язання перед державою, майнові зобов'язання, з якими пов'язані істотні інтереси громадян чи організацій.

Денатуралізація - примусове позбавлення громадянства, набутого в результаті натуралізації. Денатуралізація, базується на концепції недостатньої усталеності зв'язку натуралізованого громадянина з його новою батьківщиною. Тому законодавство деяких держав встановлює умови, за яких акт натуралізації скасовується. Наприклад, натуралізований аргентинець за рішенням суду втрачає громадянство у разі “перебування за кордоном понад два роки” або за “завдання шкоди уряду Аргентини”. Громадянство України втрачається внаслідок виявлення факту подання неправдивих відомостей або фальшивих документів під час натуралізації.

Денаціоналізація - примусове позбавлення громадянства осіб, які набули його за правом народження. Так, громадянство України втрачається внаслідок вступу особи на військову службу, службу безпеки, поліції, юстиції або до інших органів державної влади в іноземній державі без згоди на те державних органів України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]