Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документи з кадрово-контрактних питань.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
1.22 Mб
Скачать

1. Резюме

  • Резюме – це документ, в якому подаються короткі відомості про навчання, трудову діяльність та професійні успіхи й досягнення особи, яка його складає.

Як скласти гарне резюме

Саме по собі резюме, навіть найгарніше, нікому роботи не дасть. Але воно дає вам шанс виділитися в потоці інформації, що попадає в компанію або в кадрове агентство. Добре складене резюме збільшує ваші шанси зацікавити роботодавця своєю кандидатурою й одержати запрошення на особисту співбесіду.

Єдиного стандарту для складання резюме (або CV - від латинського “Curriculum Vitae” , “шлях життя”) у світовій і вітчизняній практиці не існує. Найбільш звичним для кадровиків є коротке (на 1-2 сторінки) резюме, складене за хронологічним принципом.

Гарні, конкретні резюме можуть відрізнятися одне від одного деталями своєї побудови. Але є кілька головних вимог, виконуючи які ви робите своє резюме більш ефективним. До них можуть бути віднесені:

Цілеспрямованість. Добре, якщо з резюме легко зрозуміти, на яку роботу ви претендуєте і чому вас можуть розглядати як гідного кандидата для цієї роботи. Для цього рекомендую вводити в резюме роздягнув “Мета”, а при описі досвіду роботи конкретно показувати ваші функції і досягнення.

Зручність сприйняття резюме. У людини, що переглядає пачку резюме, для первинного ознайомлення з кожним з них звичайно є 1-2 хвилини. Після цього резюме буде або відібрано для більш детального вивчення і можливої роботи з вами як з кандидатом, або відправлено в базу даних (у кращому випадку), або викинуто. Для зручності сприйняття резюме повинне бути добре структурованим, досить крупно і красиво видрукуваним, а також не містити другорядних даних і дрібниць (наприклад, про батьків, віросповідання і т.д.).

Культура складання й оформлення. Граматичні помилки, суржик, помилки, рукописне оформлення й інші подібні вади не роблять честі авторові резюме. За інших рівних умов у першу чергу зацікавляться тим кандидатом, чиє резюме культурно оформлено.

Невдалі резюме звичайно є результатом недотримання зазначених вище основних вимог. Приведемо кілька типових помилок:

Зайво об'ємне резюме. Якщо ви представляєте резюме не за попередньою домовленістю, а у відповідь на оголошення про вакансії, то ідеальним обсягом є одна сторінка. Для фахівця з великим досвідом і довгим послужним списком припустимі дві сторінки. Думаю, що резюме в три-чотири сторінок може бути правильним при відправленні по попередній конкретній домовленості, або при напрямку його в агентство, що займається підбором керівників вищої ланки (Executive Search).

Рукописне резюме. Якщо ви претендуєте на одержання престижної і високооплачуваної роботи, ви зобов'язані знайти можливість красиво віддрукувати ваше резюме. Не пройшовши цього тесту, ви навряд чи будете розглядатися як серйозний кандидат. Грубою помилкою варто вважати представлення в компанію або кадрове агентство заповненого від руки бланка анкети, отриманого зовсім в іншому місці (наприклад, вирізаного з газети).

Резюме з зайвою інформацією. Що тільки не вказують у резюме. Наприклад, дворянське походження, знак зодіаку, дати народження близьких родичів, численні захоплення. І навіть ріст, вага і достоїнства фігури, при цьому претендуючи не на посаду фотомоделі, а зовсім на іншу роботу.

Резюме, що є випискою з трудової книжки. Докладно перелічуються всі підприємства і посади, навіть зведення про занесені в трудову книжку подяках. І нічого про конкретну роботу і досягнення. А саме ці зведення з резюме характеризують кваліфікацію претендента і є дуже важливими для роботодавця.

Недбало і неграмотно складені резюме. Очевидна неохайність резюме мимоволі асоціюється з діловими якостями його автора.

Склавши варіант резюме, спробуйте ввійти в роль потенційного роботодавця і подивитися на ваше резюме його очима. І, можливо, вам стане ясним, як поліпшити резюме і зробити його більш ефективним.

Приклад резюме:

РЕЗЮМЕ

Наумчик Христина Романівна, 19.08.1969 р.н.

Мета: заміщення вакантної посади завідувача сектору організаційно-кадрової роботи.

Освіта:

2007 – розпочала навчання у ЛРІДУ НАДУ при Президентові України за програмою підготовки магістрів за спеціальністю "Державне управління".

1986-1991 – навчання на хіміко-технологічному факультеті Львівського політехнічного інституту. Кваліфікація: інженер, хімік-технолог.

Досвід роботи:

З серпня 2005 року працюю на посаді головного спеціаліста Управління державної служби Головдержслужби України в Львівській області.

Набула досвіду:

  • проведення тренінгів, семінарів з питань проходження державної служби та служби в органах місцевого самоврядування;

  • проведення перевірок щодо дотримання законодавства про державну службу та боротьбу з корупцією;

  • впровадження системи управління якістю ISO 9001-2001 в органах державної влади;

  • ведення комп’ютерного обліку даних державних службовців IV-VII категорій у системі ЄДКС «Картка»;

  • розробки методичних матеріалів з питань державної служби та служби в органах місцевого самоврядування.

Впродовж цього періоду здійснювала організаційні заходи щодо впровадження системи управління якістю ISO 9001-2001 в управлінні, розробляла номенклатуру справ управління, посадові інструкції працівників, методичні рекомендації з питань проходження державної служби.

З червня по серпень 2005 року працювала на посаді головного спеціаліста відділу кадрів Львівської міської ради.

Обізнана з:

  • розробкою та впровадженням електронної системи обліку посадових осіб місцевого самоврядування;

  • системою підвищення кваліфікації працівників;

  • порядком проведення конкурсу на заміщення вакантних посад;

  • порядком проведення службових розслідувань.

Упродовж цього періоду завершено формування електронної бази даних посадових осіб Львівської міської ради.

У період з 1994р. до 2005 р. працювала в Галицькій районній адміністрації на посаді головного спеціаліста.

Набула досвіду:

  • ведення ділової документації;

  • роботи з електронною системою документообігу;

  • складання номенклатури та формування архівних справ;

  • кадрової роботи (ведення звітно-облікової документації, підготовка статистичної звітності з кадрових питань, аналіз якісного складу державних службовців, підготовка документів для організації атестації, стажування, призначення на посади та звільнення з посад працівників адміністрації, оформлення документів про прийняття Присяги та присвоєння рангів, ведення трудових книжок, обчислення стажу роботи та стажу державної служби.

Упродовж цього періоду вдалося впровадити електронну реєстрацію звернень громадян, листів підприємств, установ та організацій, упорядкувати архів відповідно до розробленої номенклатури, систематизувати кадрову роботу як апарату адміністрації, так і її структурних підрозділів.

Знання мов: вільно володію українською та російською мовами, польською та англійською мовами читаю та перекладаю зі словником.

Сім’я: чоловік – Наумчик Андрій Михайлович, 1967 р.н., син – Михайло , 1995 р.н., донька – Анастасія, 1997р.н., син – Данило, 2007 р.н.

Контактний телефон: 8-050-54-74-100.

18.02.2008 Власний підпис

Автобіографія (від грец. Autus – сам, bios – життя, grapho – пишу) – опис свого життя.

Автобіографія подається при вступі до навчального закладу чи на роботу.

Цей документ пишеться довільно. Заголовок може складатися з одного слова “автобіографія”, яке розміщується посередині рядка. Кожне нове повідомлення в автобіографії повинне починатися з абзацу. Зліва під текстом ставиться дата написання, справа – підпис автора.

Тип мовлення автобіографії – розповідь від першої особи. При цьому не слід зловживати займенник я. Необхідно уникати прикметників, що виражають ознаку. Кожен, хто пише автобіографію, основну увагу має приділяти фактам, не вдаючись до міркувань з приводу окремих життєвих ситуацій, опису подій.

Всі відомості з автобіографії подаються в хронологічній послідовності, щоб уявити життєвий шлях, ділову кваліфікацію і громадську активність людини .

Незважаючи на довільний виклад тексту, автобіографія має такі реквізити:

1. Назву виду документа.

2. Прізвище, ім’я та по батькові (у Н. відмінку однини).

3. Дата народження: число, місяць (літерами), рік.

4. Місце народження: село, селище, місто (у Н. відмінку), район (у Р. відмінку), край, країна (якщо за межами України) (у Н. відмінку). Усі дані про місце народження пишуться так, як вони зазначені у свідоцтві про народження.

5. Відомості про навчання: повне найменування навчальних закладів (як вони називалися у час навчання), назви спеціальностей, які отримали (за дипломом).

6. Перебування на військовій службі, у місцях позбавлення волі та ін.

7. Відомості про трудову діяльність (повне найменування місць роботи та посад).

8. Нагороди, стягнення, заохочення.

9. Відомості про громадську роботу.

10. Короткі відомості про склад сім’ї (без займенників).

Якщо неодружені:

- батько, мати (прізвище, ім’я та по батькові, рік народження, посада та місце роботи);

- сестри, брати, якщо вони не мають своєї сім’ї (прізвище, ім’я та по батькові, рік народження, місце навчання, роботи, посада).

Якщо одружені:

- дружина, чоловік (прізвище, ім’я та по батькові, рік народження, місце роботи чи навчання );

- діти (прізвище, ім’я та по батькові, рік народження, місце роботи чи навчання).

11. Повна домашня адреса, номер телефону.

12. Дата укладання (ліворуч).

13. Підпис укладача (праворуч).