Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
е.т.ух.2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
923.14 Кб
Скачать

12. Внутрішньогалузева та міжгалузева конкуренція, досконала і незоскаонала конкуренція

Конкуре́нція — економічний процес взаємодії і боротьби товаровиробників за найвигідніші умови виробництва і збуту товарів, за отримання найбільших прибутків. Водночас — механізм стихійного регулювання виробництва в умовах вільних ринкових відносин.

Внутрішньогалузева конкуренція — це суперництво між окремими підприємцями і фірмами однієї галузі щодо одержання прибутку. 

Мета внутрішньогалузевої конкуренції — отримання надприбутку, її механізм — підвищення продуктивності праці, зменшення витрат виробництва, зниження індивідуальної цінності товару. Результатом внутрішньогалузевої конкуренції є формування ринкової ціни товару.

Міжгалузева конкуренція є специфічною формою конкуренції капіталів у боротьбі за їх прибутковіше застосування. Міжгалузева конкуренція зумовлена зростанням потреб на окремі групи товарів, що випускаються в різних галузях. Капітали з інших галузей, згортаючи застарілі виробництва, переливаються в галузі, де прибутки вищі. Тобто видозмінюються пропорції між галузями і великими сферами економіки.

мета міжгалузевої конкуренції також полягає в тому, щоб одержати найвищий прибуток. Її механізм — міграція капіталів з галузей із низькою нормою прибутку в галузі з високою. Результатом переливання капіталів є формування середньої норми прибутку. основною формою переливання капіталу є купівля-продаж акцій і цінних паперів на фондовій біржі.

Недосконала конкуренція — це згідно з економічною теорією така ситуація, в якій структура ринку не відповідає умовам для існування досконалої конкуренції. Розповсюдженою є наступна класифікація форм недосконалої конкуренції:монополія, в якій існує тільки один продавець (наприклад, ринок газопостачання);олігополія, в якій існує невелика кількість продавців (наприклад, ринок мобільних послуг);монополістична конкуренція, в якій існує багато продавців, що виробляють схожі товари, які водночас дещо відрізняються (критерієм диференціації може бути навіть місце знаходження продавця);монопсонія, в якій існує тільки один покупець (наприклад, ринок важкої зброї)олігопсонія, в якій існує невелика кількість покупців

Доскона́ла конкуре́нція — ідеалізований стан ринку, коли окремі покупці і продавці не можуть впливати на ціну.

Ознаки доск. конкур.:безліч продавців і покупців;однорідність і подільність товарів, що продається;відсутність бар'єрів для входу або виходу з ринку;висока мобільність чинників виробництва;рівний і повний доступ всіх учасників до інформації (ціни товарів)раціональність учасників;відсутність трансакційних витрат або податків.

Такий ринок завжди приходить до рівноваги. На ринку панує для однакових продуктів єдина ціна, тому що жоден покупець або продавець в зв’язку зі своїм незначним розміром не може її диктуватиНедосконала конкуренція виникає тоді, коли ринок не здатний виконувати одну або більше своїх функцій.

13. Гроші, їх види

Гро́ші — ф-ії, що вони виконують.

Дослідження А. Сміта, К. Маркса та ін. Довели, що гроші в їх найпростіших проявах виникли на ранніх ступенях розвитку суспільства

гроші виконують ряд важливих функцій:

  • Засіб нагромадження — це функція, що пов'язана із здатністю грошей бути засобом збереження вартості, представником абстрактної форми багатства.

  • Міра вартості — це функція, в якій гроші забезпечують вираження і вимірювання вартості товарів, надаючи їй форму ціни.

  • Засіб обігу — це функція, в якій гроші є посередником в обміні товарів і забезпечують їх обіг.

  • Засіб платежу — це функція, в якій гроші обслуговують погашення різноманітних боргових зобов'язань між суб'єктами економічних відносин, що виникають у процесі розширеного відтворення.

  • Світові гроші — це функція, в якій гроші обслуговують рух вартості в міжнародному економічному обороті і забезпечують реалізацію взаємовідносин між країнами.\

Моне́та (лат. moneta) — грошовий знак, виготовлений з металу (золота, срібла, міді або сплавів) встановлених законом ваги і форми, що використовується як засіб грошового обігу та платежу.

В Україні перші монети було викарбувані за часів Володимира Великого наприкінці Х ст. Їх робили з золота і називали злотниками; на монеті було зображено тризубець.

1,Паперові гроші (амер. англ. fiat currency, англ. paper money) — тип грошей або валюти, цінність яких походить не від власної вартості або гарантії обміну на золото або іншу валюту, а від державного наказу (fiat) використання їх в якості засобу платежу.[1][2]

2,кредитні гроші-Чек - наказ власника банківського рахунку перерахувати певну суму на користь пред'явника чека. Вексель - письмове зобов'язання боржника сплатити визначену суму грошей у визначений строк.Кредитна картка - розрахунковий засіб, який найчастіше видається банками своїм клієнтам. Банкно́та (від англ. bank-note — банківський білет) — банківські білети, кредитні знаки грошей ,виготовлені з паперу або пластика, зазвичай прямокутної форми.

Міжнародні гроші. Міжнародні гроші - гроші, створені міжнародними організаціями для здійснення розрахунків між країнами. Рахунки поділяють на безстрокові та строкові.

Банківські рахунки.Відображають і контролюють стан і рух коштів власника грошей, який передав їх у банк.

Вільні грошібезпроцентні гроші або демереджеві гроші — поняття, введене німецьким економістом Сильвіо Гезелем (1862—1930) для позначення грошей, які з часом поступово втрачають свою вартість і таким чином позбавлені функції накопичення. Свій винахід він назвав «вільні гроші», розуміючи під цією назвою звільнення грошей відлихварських відсотків та їх суспільну приналежність. Гезель вважав це альтернативою нинішній грошовій системі, яка на його думку заснована на кредитних відсотках. Вільні гроші потенційно мають більшу швидкість обігу порівняно зі звичайними.

Регіональні гроші — це гроші, які знаходяться в обігу на певній території (місто, район, область) паралельно з загально-державною валютою

Для визначення кількості грошей застосовують грошові агрегати (грошові компоненти) відповідно до ступеня ліквідності

   Агрегат М0 відображає масу готівки, яка перебуває поза банками, тобто на руках у фізичних осіб і в касах юридичних осіб..    Агрегат М1 гроші в агрегаті М0 + вклади в банках, які можуть бути використані власниками негайно, без попередження банків

   Агрегат М2 —М1 + кошти на всіх видах строкових рахунків, кошти на рахунках капітальних вкладень та інших спеціальних рахунках.    Агрегат М3 - М2 + кошти на вкладах за трастовими операціями банків.

Агрегат Л – М3+комерційні короткострокові цінні папери

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]