Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
е.т.ух.2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
923.14 Кб
Скачать

83.Товарна біржа. Мета та функції товарної біржі. Суб'єкти товарної біржі, її угоди.

Товарна біржа - це комерційне підприємство, різновид товарного ринку оптової купівлі-продажу товарів масового виробництва, на якому реалізація здійснюється без попереднього огляду за зразками і стандартами при наперед встановлених розмірах мінімальних партій і на якому формуються ринкові ціни в залежності від фактичного співвідношення попиту і пропозиції. Для товарної біржі характерні такі риси: 1) регулярність функціонування; 2) ведення торгівлі однорідними товарами з певними характеристиками на основі жорстких правил і в спеціальному місці; 3) продаж біржових товарів здійснюється за допомогою представлених зразків, або стандартів, а самі товари на біржі відсутні.

Всі операції на товарних біржах поділяються на два види: операції з реальним товаром, які передбачають наявність товару на момент угоди, і строкові, або ф'ючерсні операції, тобто попередній продаж товару, якого ще не виробили. Метою ф'ючерсної угоди є не продаж чи придбання реального товару, а отримання різниці в цінах, яка виникає до терміну завершення угоди, тобто спекуляція, а також страхування (хеджування) від втрат, пов'язаних зі зміною цін на товари.

Біржові угоди за різними критеріями поділяються на види. Найбільш загальним критерієм поділу є час виконання угоди(:- з негайним виконанням (“угоди на реальний товар” або “касові угоди”).;- термінові (угоди на строк). Оскільки йдеться про поставки в майбутньому, така біржова угода називається угодою на строк, або форвардною угодою.)

Форвардний контракт - це стандартний документ, який засвідчує зобов'язання особи придбати (продати), товари (цінні папери або кошти) у визначений час та на визначених умовах у майбутньому, з фіксацією цін такого продажу під час укладення такого форвардного контракту  

Одним з видів біржових угод на строк є ф'ючерсні угоди, предметом яких є стандартні біржові контракти на стандартизований товар з визначеним наперед строком виконання, але за ціною, встановленою на день укладення контракту.

Особливості ф'ючерсної угоди полягають у тому, що: - предметом ф'ючерсної угоди є купівля-продаж біржового контракту на певний товар, а не реального товару; - предмет контракту і сам контракт мають бути стандартними (в тому числі щодо кількості та якості товару, способу встановлення ціни тощо), оскільки це необхідно для підтримки біржового обігу ф'ючерсів; - біржовий контракт (предмет ф'ючерса) укладається за умови, що він має вказане біржею стандартне місце поставки, але може вільно продаватись і купуватись на біржі протягом усього строку своєї дії (до визначеного біржею “ліквідаційного строку”);- особливістю прав продавця ф'ючерса є можливість зворотного його викупу за біржовим курсом (ціною ф'ючерсного ринку) у будь-який момент до закінчення ліквідаційного строку.

84.Умови існування ринку.

Ринок-це поняття,яке відображає процес взаємодії(зіткнення)економічних потреб і інтересів

суб'єктів господарської системи .Ринок є формою реалізації відносин товарного виробництва,а в

умовах ринкової економіки-формою реалізації і відносин приватної власності через систему

ринкової конкуренції. Отже,поняття "ринок" тотожне поняттю "ринкові відносини".

До умов існування ринку відносять:товарне виробництво;суспільний поділ праці;економічна відокремленість виробників, в основі якої знаходиться приватна власність на засоби виробництва.

До умов функціонування ринку належать:незалежність економічних суб'єктів у здійсненні господарської діяльності на основі права власності на відповідні економічні ресурси;ринкова конкуренція;існування ринкової інфраструктури,стійкої фінансової і грошової системи; наявність правової бази,що сприяє створенню відповідного ринкового середовища і психологічного клімату.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]