Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
е.т.ух.2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
923.14 Кб
Скачать

20. Економічний зміст продуктивних сил

Продуктивні сили - засоби виробництва (знаряддя праці та предмети праці), за допомогою яких виробляють матеріальні блага (здійснюють матеріальне виробництво), а також люди, здатні до праці, мають певні навички і знання і приводять в дію ці засоби та вдосконалюють їх. Розвиток продуктивних сил відображає, наскільки суспільство оволоділо природою і збільшило своєбагатство, на якому щаблі суспільного прогресувоно перебуває.

РІВЕНЬ РОЗВИТКУ ПРОДУКТИВ СИЛ: 1. кількісні параметри (мастаби виробництва, обсяг засобів виробництва, кількісний склад робочої сили)2. якісні параметри(кваліфікація кадрів, прогресивність техніки та технологій, якість створюваних благ, продуктивність праці)

Продуктивність-к-сть вироблюваного товару за певну одиницю часу – к-сть часу за який виробляється певна к-сть продукції.

Продуктивність= обсяг виробленої продукції / затрати робочого часу

Предмети праці- речовини природи,на яке спрямована пряця людини і станов матеріал основу майб продукту

Знаряддя праці-річ,комплекс речей якими людина діє на предмети праці

21. Економічні інтереси, його субєкт, обєкт, функції.

Інтерес-форма вияву потреби

Ек інтерес-усвідомлене прагнення суб’єктів господарювання до задовол ек потреб.

Суб’єкти ек інт – окремі індивіди домогосподарства , колективи,суспільство в цілому

Об’єкти ек інт – ек блага

Благо-будь-яка корисність, яка задовольняє потребу

Потреба-нужда в чомусь необхідному для підримки життєдіяльностіі розвитку людини, колективу, нації.

Економічні потреби виступають основою діяльності людей. Потреби виступають як ідеальний внутрішньо спонукальний мотив їхньої діяльності. Потреба в найбільш загальному вигляді є усвідомленою індивідом необхідністю в певних духовних, матеріальних благах та послугах — його ідеальним прагненням.

Види потреб:матеріальні: в їжі, одязі, предметах побуту, житлі (вони вважаються базовими)духовні: в освіті, в підвищенні кваліфікації, в художній творчості, в розвитку науки та мистецтвасоціальні: в медичному обслуговуванні, в вихованні дітей, у вільному часі, в гідних умовах праці і навчання;престижні потреби; .

Економічні інтереси можна класифікувати за різними критеріями:1за ознакою суб’єктивності : особисті, колективні і суспільні інтереси.2за ступенем важливості: головні та другорядні3,за часовою ознакою: поточні, перспективні4,за об’єктом інтересів: майнові, фінансові, інтелектуальні,режиму праці та вільного часу5,за ступенем усвідомлення: дійсні та помилкові

ф-цыя ек инт - это обезпечение решений противоречий

22. Економічні закони, їх пізнання та використання

Економі́чний зако́н — об'єктивний закон розвитку суспільства, що відображає виробничі відносини людей в процесі виробництва, розподілу, обміну і споживанняматеріальних благ або послуг. Цей закон виражається в тому, що людські потреби є необмежені, а блага є обмеженими. Економічні закони завжди відображають необхідні, причинно-зумовлені зв'язки і взаємозалежність економічних явищ і процесів.

Економічні закони у своїй сукупності поділяють на:

  1. Всезагальні. – функціонують у всіх ек системах (закон зростання продуктивності праці, закон зростання потреб, закон нагромадження, закон відтворення).

  2. Загальні. – функціонують у кількох ек. Системах, де існують для них відповідні ек умови (закон ринкової економіки).

  3. Специфічні. – функціонують у межах лише однієї ек. системи.

Пізнання економічних законів – з’ясування причинно-наслідкових зв’язків, що існують у тих чи інших ек процесах.

Форми пізнання та використання ек законів:

  • Емпірична,

-Наукова, коли люди, пізнавши і розкривши сутність ек законів, використовують їх свідомо, а отже, більш ефективно у своїй ек діяльності

Ек закони використовуються на певних рівнях, а саме:

1. науково-теоретичний. На основі результатів наукового аналізу ек процесів та явищ відкриваються та формулюються ек закони, дається тлумачення

2. державно-управлінський. Державна влада, спираючись на закони ек теорії розробляє відповідні правові закони та положення,

3. господарсько-практичний. Використання ек законів у практиці господарювання ек суб’єктів.

Механізм дії економічних законів - це ніщо інше, як структура законів, взаємозалежність та взаємообумовленість - частин кожного конкретного закону, які визначають і забезпечують функціонування та розвиток закону.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]