Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
е.т.ух.2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
923.14 Кб
Скачать

35. Критерії економічного зростання

 Критерій — це риса відповідності теорії та практики і водночас — відповідності практики поставленій меті.

Економі́чне зроста́ння — зміна результатів функціонування економіки. Розрізняють екстенсивне й інтенсивне економічне зростання. Екстенсивний тип зростання, здійснюється шляхом збільшення обсягів залучених до процесу виробництва ресурсів. Інтенсивний тип — це такий, який здійснюється шляхом ефективнішого використання ресурсів на основі науково-технічного прогресу та кращих форм організації виробництва.

, перший критерій економічного зростання можна сформулювати так: спроможність механізму державного регулювання усувати негативні соціальні наслідки, що є результатом спаду виробництва. Використання резервних потужностей, фінансових ресурсів, дотримання оптимального співвідношення між рівнем оподаткування і можливостями товаровиробників самостійно приймати ефективні управлінські рішення виступає засобом демпфірування циклічності. Другий критерій економічного зростання — це відсутність дефіциту на споживчому ринку, ринках фінансових коштів, інвестицій, предметів праці. Головна складність полягає в досягненні рівноваги на товарних ринках.

, четвертим критерієм економічного зростання є спрямування інноваційної активності не тільки на ресурсозбереження, структурну перебудову та ефективну інвестиційну діяльність, а й на соціальну орієнтацію виробництва.

Третій критерій економічного зростання — необхідність впровадження нових прогресивних технологій, ресурсозберігаючих видів техніки — зумовлюватиме підвищений попит на інновації та товари інвестиційної сфери.

36. Кругообіг фондів підприємства. Час обороту виробничих фондів і шляхи його прискорення

Капітал у своєму русі послідовно проходить три стадії: перша і третя відбуваютьсявсфері обігу, друга - в сфері виробництва,а третя – сфері товару, і набуває трьохформ – грошової, продуктивної і товарної. Кругообіг капіталу - це таке його рух, що охоплює послідовне проходження ним трьох стадій: обіг, виробництво і знову обіг, в якому він відповідно перетворюється з однієї функціональної форми на іншу, аж до повернення до початкової грошової форми.

Оскільки капітал у процесі кругообігу проходить стадії виробництва і обігу, то і час обороту капіталу складається з часу виробництва і часу обігу.

Час обороту виборчих фондів:1.час обороту і придбання засобів виробництва. 2.час обороту та реалізації продукції. 3,час виробництва

Сокращение времени оборота зависит от усовершенствования транспорта, средств связи, применение коммерческой информации, электронной техники для прогнозирования динамики спроса и предложения, использование рациональной рекламы.

37. Матеріальни основи розвитку сучасної цивілізації

Цивілізація — людська спільнота, яка впродовж певного періоду часу (процес зародження, розвиток, загибель чи перетворення цивілізації) має стійкі особливі риси в соціально-політичній організації, економіці та культурі (науцітехнологіяхмистецтві тощо), спільні духовні цінності та ідеалиментальність (світогляд).

Цивілізованість - один з історичних етапів розвитку людства. етнограф Л. Г. Морган виділяв три головні етапи людської історії - епоху дикості, варварства і цивілізованості.

типи

Види праці

Ов.д.

Вид багатства

Аграр

ручна

с\г

Земля

Індустріал

Машинна

Праця

Засоби виробництва

постіндустр

Інтелектуал

інформац

Знання.інформац.

Перехід від одного рівня світової цивілізації до іншого здійсню-ється шляхом глобальних за своїм змістом технологічних револю-цій

Перша в історії людства технологічна революція, так звана нео-літична, забезпечила перехід від варварства до цивілізації (поняття "неолітична" походить від грецького слова lithos - камінь). Завдя-ки цій революції у сільському господарстві почали широко вико-ристовуватися певним способом оброблені камінні знаряддя праці. Саме цим було забезпечено перехід від збиральництва до виробни-чої та переробної економіки.

революція передувала аграрній (сільськогосподарській) цивілізації, для якої головною формою багатства і по суті головним знаряддям виробництва стала оброблювана земля

започаткувала індустріальну цивілізацію,

Промислова революція

. Грунтуючись на застосуванні системи машин і меха-нізації виробничих процесів,

. За умов розвитку індустріальної цивілізації впер-ше в історії людства основним засобом виробництва стала машина.

елементів постіндустріального розвитку. Особливий імпульс цьому процесу надав сучасний етап науково-технічної революції, який розпочався в кінці 70-х - на початку 80-х років

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]