Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДС ЗСУ1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
166.4 Кб
Скачать

25

ПРОЕКТ

ЗАТВЕРДЖЕНО

Законом України

від 2008 р. №

Дисциплінарний статут Збройних Сил України

Цей Статут визначає поняття, і сутність військової дисципліни, обов’язки військовослужбовців щодо її додержання, види заохочень, дисциплінарних проступків і дисциплінарних стягнень, права командирів (начальників) щодо їх застосування, порядок проведення службового розслідування, роботи дисциплінарної комісії а також порядок подання і розгляду заяв, пропозицій та скарг.

Дія Дисциплінарного статуту Збройних Сил України поширюється на Державну прикордонну службу України, Службу безпеки України, внутрішні війська Міністерства внутрішніх справ України, Державну спеціальну службу транспорту та на інші військові формування, створені відповідно до законів України, посади в яких комплектуються військовослужбовцями, а також військовозобов’язаних, призваних на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори і резервістів під час проходження підготовки та зборів.

Розділ і загальні положення

1. Військова дисципліна – це бездоганне і неухильне додержання всіма військовослужбовцями, встановлених Конституцією України та законодавством України, статутами Збройних Сил України, наказами командирів (начальників) порядку і правил проходження військової служби.

2. Військова дисципліна є однією з головних умов підтримання бойової готовності.

Військова дисципліна ґрунтується на патріотизмі усвідомленні свого військового обов'язку, відповідальності за захист Вітчизни, вірності Військовій присязі.

3. Військова дисципліна досягається:

постійною виховною роботою щодо формування і розвитку у військовослужбовців високих бойових та морально-психологічних якостей, правової свідомості, патріотизму;

неухильним виконанням законів України, вимог статутів Збройних Сил України, норм міжнародного гуманітарного права;

повсякденною вимогливістю командирів до підлеглих, вмілим застосуванням засобів переконання, особистого прикладу, примусу й громадського впливу;

повним залученням особового складу до бойового навчання;

всебічним забезпеченням потреб військовослужбовців.

4. Військова дисципліна зобов'язує кожного військовослужбовця:

суворо дотримуватися Військової присяги, Конституції України, законів України;

твердо знати та беззастережно виконувати статути Збройних Сил України, накази командирів;

зберігати честь і гідність, підкорятися та командувати не принижуючи себе і підлеглих;

не допускати самому і стримувати інших від негідних вчинків;

бути пильним, зберігати державні секрети.

5. За стан військової дисципліни у військовій частині (підрозділі) відповідають командир (начальник), його заступники, начальники родів військ (сил) та інші посадові особи, які наділені дисциплінарною владою (далі – командир).

Командир зобов’язаний рішуче вимагати дотримання військової дисципліни та статутного порядку, створювати для цього всі умови, заохочувати гідних, не залишати поза увагою жодного дисциплінарного проступку, суворо але справедливо карати порушників.

Діяльність командира оцінюється не кількістю накладених дисциплінарних стягнень, а повним використанням дисциплінарної влади.

Командир, який не забезпечує умов для дотримання військової дисципліни та статутного порядку та не вживає заходів для її відновлення, несе встановлену законодавством відповідальність.

За правопорушення та дисциплінарні проступки що скоєні військовослужбовцями поза межами військової частини у позаслужбовий час та не пов’язані зі службовою діяльністю або інтересами військової служби, командир дисциплінарної відповідальності не несе.

Кожний військовослужбовець зобов'язаний сприяти командирові у відновленні та постійному підтриманні статутного порядку й військової дисципліни.

6. Право командира – віддавати накази.

Наказ не повинен суперечити Конституції України, чинному законодавству, нормам міжнародного гуманітарного права та нормативно-правовим актам, які регламентують встановлений порядок військової служби.

Відповідальність за наказ несе командир, який його віддав.

Обов'язок підлеглого – сумлінно, точно та у встановлений строк виконувати накази командира.

У разі непокори чи опору підлеглого, а також при обставинах потребуючих негайної тимчасової ізоляції військовослужбовця, командир (начальник) зобов'язаний для відновлення порядку і дисципліни вжити всіх передбачених законодавством заходів примусу.

Командир, в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці у випадках відкритої непокори підлеглого, коли дії того хто не підкоряється явно спрямовані на зраду державі, зрив бойового завдання, має право застосовувати зброю особисто або наказати застосувати зброю підлеглим військовослужбовцям для відновлення військової дисципліни

Про кожний випадок застосування зброї командир негайно доповідає за підлеглістю.

7. Застосовувати заохочення та накладати дисциплінарні стягнення можуть тільки прямі командири та начальники, які наділені правом накладати стягнення в особливих випадках.

Дисциплінарну владу, яка надана молодшим командирам, завжди мають і старші командири.

8. Командири, посади яких у цьому Статуті не визначені, користуються дисциплінарними правами щодо підлеглих військовослужбовців згідно з військовим званням, передбаченим їх посадою:

а) молодший сержант, сержант, (старшина 2 статті, старшина 1 статті) – владою командира відділення;

б) старший сержант (головний старшина) – владою головного сержанту взводу;

в) старшина (головний корабельний старшина), прапорщик (мічман), старший прапорщик (старший мічман) – владою головного сержанта роти, головного старшини корабля (далі – головного сержанта роти);

г) молодший лейтенант, лейтенант, старший лейтенант – владою командира взводу, авіаційного екіпажу, групи, башти (далі – командира взводу);

д) капітан (капітан-лейтенант) – владою командира роти, авіаційної ланки, корабля 4 рангу, батареї (далі – командира роти);

е) майор (капітан 3 рангу) – владою командира батальйону, авіаційної ескадрильї, корабля 3 рангу (далі – командира батальйону);

є) підполковник (капітан 2 рангу) – владою командира окремого батальйону, окремої авіаційної ескадрильї, корабля 2 рангу, окремого дивізіону, дивізіону кораблів, (далі – командира окремого батальйону);

ж) полковник, бригадний генерал, генерал-майор (капітан 1 рангу, капітан-командор, контр-адмірал) – владою командира бригади, полку, корабля 1 рангу (далі – командира бригади);

з) генерал-лейтенант (віце-адмірал) – владою командира корпусу;

і) генерал-полковник (адмірал), генерал армії України, – владою начальника штабу виду Збройних Сил України

Під час тимчасового виконання обов'язків, командир користується дисциплінарною владою відповідно до посади, яку він обіймає тимчасово.

9. Заступники командирів користуються щодо підлеглих дисциплінарною владою на один ступінь нижче прав наданих їх безпосереднім командирам.

10. Офіцери під час перебування з підрозділами у відрядженні на посаді їх начальників, а також під час виконання визначеного наказом командира військової частини самостійного завдання поза місцем дислокації частини користуються дисциплінарною владою на один ступінь вищою за владу, передбачену посадою, яку вони обіймають.

Військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу, призначені начальниками команд, у зазначених випадках користуються дисциплінарною владою командира взводу.

11. Офіцери – командири підрозділів курсантів (слухачів) військових навчальних закладів користуються дисциплінарною владою щодо підлеглих на один ступінь вищою за владу, передбачену посадою, яку вони обіймають.

12. Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України, Міністр оборони України, начальник Генерального штабу – Головнокомандувач Збройних Сил України користуються дисциплінарною владою у повному обсязі цього Статуту, крім відповідних повноважень, визначених цим Статутом для кожного з них особисто.

Керівники центральних органів виконавчої влади, які мають у своєму підпорядкуванні військові формування, утворені відповідно до законів України, користуються щодо підлеглих військовослужбовців дисциплінарною владою Міністра оборони України, а їх заступники та командувачі відповідних військових формувань, які за посадою не є керівниками центральних органів виконавчої влади, – дисциплінарною владою начальника штабу виду Збройних Сил України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]