Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
е.т.ух.2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
923.14 Кб
Скачать

23. Економічні потреби, її х-ка та походження, закон зростання потреб

Потреба — це нужда в чому-небудь, об'єктивно необхід­ному для підтримки життєдіяльності і розвитку люди­ни, колективу, нації, суспільства в цілому.

Ек потреба –потреби в ек благах. Благо — будь-яка корисність (предмет, явище, процес), яка задовольняє людську потребу.

Існує певна ієрархія потреб, запропонована А. Маслоу.:фізіологічні(їжа житло відтворення); екзістенціальні (безпека,гарантія зайнятості); соціальні(спілкування турбота увага); престижні (статус,визнання); духовні. (творчість самореалізація)

Розрізняють такі блага:

  • неуречевлені (сонячне світло, здоров'я, спілкування, знання) й уречевлені (дари природи, а також продукти праці: їжа, одяг, житло тощо);

  • неекономічні (дарові, необмежені,) та економічні (обмежені;).

  • споживчі блага (товари та послуги, призначені для без­посереднього задоволення людських потреб) і виробничі блага (товари та послуги, призначені для виробництва споживчих благ);

  • теперішні і майбутні блага

I. :первинні (базові), пов'язані із самим існуванням людини: їжа, одяг, безпека, житло тощо;вторинні, модний одяг, комфортне житло, інформація та ін.

II. :матеріальні (потреби в матеріальних благах);нематеріальні (духовні потреби).

III. :першочергові (предмети першої необхідності);другорядні (предмети розкоші).

IV. насичені, вгамовні (мають чітку межу і можливість пов­ного задоволення);ненасичені, невгамовні .

V. :виробничі (потреби у засобах виробництва);невиробничі (потреби у споживчих благах).

VI. :особисті колективні, групові);суспільні .

VII. абсолютні (перспективні потреби, які мають абстракт­ний характер і є орієнтиром економічного розвитку);

  • дійсні (формуються залежно від досягнутого рівня вироб­ництва і є суспільною нормою для певного періоду);

  • платоспроможні (визначаються платоспроможним попи­том);

  • фактичні ( задовольняються наявними товарами та по­слугами).

Система економічних потреб є складною і постійно розви­вається.

Безмежність потреб. особисті потреби людини є безмежними, а виробничі ресурси, які необхідні для задоволення цих потреб, — обмеженими.    Безмежність потреб і обмеженість ресурсів породжують дію двох законів суспільного розвитку — закону зростання потреб і закону розвитку факторів виробництва.

Закон зростання потреб. суть полягає в тому, що в міру розвитку суспільного виробництва, а разом з тим і людини як особистості та продуктивної сили, відбувається поступове зростання її потреб. Цей закон характеризує взаємодію потреб і виробництва у процесі розвитку, коли

Цей закон знаходить свій прояв у двох головних формах:1, у зростанні особистих потреб і зростанні виробничих потреб. Особисті потреби задовольняються за рахунок предметів і послуг особистого споживання. Залежно від форм задоволення ці потреби поділяються на індивідуальні та спільні.

2. є зростання виробничих потреб, тобто загальних потреб членів суспільства в засобах виробництва, які є матеріальною основою розширення масштабів виробництва матеріальних благ і послуг для задоволення зростаючих особистих потреб.   формула Р(озп)=С/(Пт+Пн)

де Розп — рівень реалізації закону зростання особистих потреб народу;  С — споживання домогосподарствами матеріальних благ і послуг;  Пт — традиційні (звичайні) потреби; -м'ясо молоко холодильник тв Пн — нові потреби.- останні моделі тв, комп

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]