Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpargalki.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
403.46 Кб
Скачать

46.Розвиток Укр культури у 1920-30рр. «Розстріляне відродження».

1921 РНК УСРР декрет про ліквідацію неписьменності населення віком від 8 до 50.1923 р засновано товариство «Геть неписьменність»,станом на 27 рік навчили читати і писати понад 2 млн осіб.,проте неписьменними залишилися млн. дорослих та дітей.уряд усрср став створювати розгалужену систему освітніх закладів. Здійснено безкоштовне навчання дітей у семінаристських школах.Центром наукового життя стала академія наук.

1928р у Харкові утворився фізико-технічний інститут,в україну поверталися чимало видатних науковців, серед них М Грушевсський. 1923 року створена спілка письменників «Гарт».1925 створенна вільна академія пролетарської літ, гол – М Хвильовий. Після гасла Хвильового «Геть від москви – дайош в Європу» московське керівництво оцінило це як анти рос настрій в україні, Хвильового розкритикували, що призвило до розбиття Хвильовизму та розпущення ВАПЛІТЕ.

У 20 роки утворилася асоціація художників червоної України : Їжакевич, Трохименко Кричевський, які зробили вагомий внесок у образотворче мистецтво.Їхні картини демонструвалися на міжнародних виставках.

Укр музичне мистецтво збагатилося завдяки: Кирило Стеценко, М Леонтович, Л Ревуцький.Таким чином у 20 ті роки 20 ст українська культура та мистецтво зазнали бурхливого піднесення.

Розтріляне відродженя – це умовна назва літературно мистецької генералізації 20 30 років репресованої більшовицьким режимом. Спочатку були заборонені літературні товариства.Під пресом терору опинилися науковці, освітяни. Діячі сфери культури. 30 роки пройшли під знаком жорстокого переслідування. Невитримуючи психологічного тиску наклал на себе руки Хвильовий, Скрипник, жертвами сталінського режиму стали відомі літератори Губенко, Яловий. Приступа, Ладан , Максимович.Під час боротьби було знищенно письменників Куліша, Зерова, Косинку.Загалом жертвами сталінського терору Стало 500 письменників.У сталінських катівлях закінчив свій шлях кримський який задовго до своєї смерті написав заповіт.

47.Особливості проведення колективізації в Україні. Геноцид Українців 32-33рр.

Колективізація

Однак у 1928 р., як і можна було передбачити, НЕП закінчила свою недовгу історію. Радянсько-більшовицька влада поверталася до традиційно тоталітарних методів керівництва й управління. Почався період соціалістичної індустріалізації, колективізації сільського господарства, сталінських п'ятирічок, масових репресій та жахливих голодоморів.

Голодомор

У 1932-1933 рр. український народ, особливо селянство, відчули на собі, мабуть, один з найтрагічніших результатів колективізації - голодомор. Його витоки, як уже зазначалося, слід шукати в аграрній політиці радянсь­кої влади. Плани хлібозаготівель, зокрема, ніколи не були економічно об­грунтованими, вони по суті означали продовольчу диктатуру. В українських хліборобів вилучали майже дві третини валового збору зерна, переважну більшість тваринницької продукції. Крім того, колгоспи власними силами утримували машинно-тракторні станції, і продукції для достатньої оплати праці хліборобів у них уже не залишалося.

У 1931 р. майже третина урожаю була втрачена під час жнив. Плани хлібозаготівель, однак, залишилися без змін. У 1932 р. площа посівів в Україні зменшилась на одну п'яту. План же хлібозаготівель був піднятий на 44%. В 1932 р. була прийнята постанова «Про охорону соціалістичної вла­сності», згідно з якою за «присвоєння» навіть жмені зерна з колгоспного поля селяни каралися розстрілом або концтабором. У засіки держави тоді забирали навіть насіннєвий фонд, не видаючи колгоспникам ані зернини.

В республіці почався голод. У березні 1933 р. ним було охоплено 103 з 400 районів. Однак навіть за цих умов значна кількість зерна йшла на експорт. Центральна влада спромоглася виділити Україні лише 3 млн. пу­дів хліба. Яка його частина потрапила голодуючим, і сьогодні залишається невідомим. Відоме інше: втрати України становили 5-7 млн. люду. Цей го­лодомор був безсумнівно штучним і класифікується як радянсько-більшо­вицький геноцид проти українського народу. Висновок. Більшовики брали до уваги процес українського національного відродження, прагнули оволодіти цим процесом через політику українізації й спрямувати його в русло соціалістичного будівництва, а іншим країнам показати приклад розв'язання національного питання

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]