Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpargalki.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
403.46 Кб
Скачать

43.Укр держ. Павла Сккоропацького. Істор досягнення і прорахунки гетьманського правління.

29 квітня 1918 р підготовлений німцями з’їзд хліборобів у києві здійснив держ переворот, унаслідок якого розпущено центральну раду гетьманом україни був проголошений Павло Скоропатський.

Було відкрито новий університет у Кам под., засновано УКР Акад Наук,наукові та культурні заклади, книгодрукування рідною мовою.Україна проголошувалася Українською державою а назва УНР була скасована.Відповідні заходи відбув у промисл:ліквідований робочий контроль на виробництві. Заборонялися страйки, скасовувався 8 ий роб день, встан 12 год-ий.Було встановлено дипломаційні відносини з Швейцарією, польщею, росією. У листопаді 1918 р у Німеччині відбулася революція в наслідок чого нім армія капітулювала перед антантою. П Скоропатський опинився у між нар ізоляції, поширився «білий рух», на чолі з генералом Денікіним.

14 листопада 1918 року Скоропатський споввітив своїм універсалом про створення федерації з росією, це викликало обурення укр. сусп. Яке прискорило до падіння гетьманського режиму.14 грудня 1918 р гетьман зрікся влади і виїхав з України разом з німецькими частинами.І гетьманська держава припинила своє існування.

44.Унр в період Дирикторії. Причини поразки та істор уроки укр. Нац. Революції 1917-20рр.

17 грудня 1918 року до києва вступили війська дерикторії.Яка була створена 13 14 листопада на засіданні УкрНацСоюз.До складу директорії входили:представники від соц.-демократів – Вол Винниченко, Петлюра,Макаренко,від укр. ессерів – Швець,від соціалістів самостійників – Андрієвський. Унр закликала до повстання проти гетьмана, після повалення Скоропацького дерикторія переїхала з Вінниці до Києва де проголосила відновлення УНР.Головою першої дерик торії УНР став Чеховський, 26 грудня18 року відновлено закони УНР. Планувалося повернути 8 год ий роб день та робітничий контроль. Передбачали передати владу трудовим радам селян, інтелігенції і робітників.Анграрна політика передбачала конфіскацію поміщицьких земель.З Півночі просувалися війська червоної армії, з Заходу поляки, на Пдні Деніківці,щоб уникнути ворожого трикутника врни вдалися до дипломатії.у плани місії входило підписання мирних угод з росією, припинення воєнних дій, забезпечення допомоги укр. армії.

Після дебатів ЦК Леніну ввдалося перемогти противників миру з Укр.

У складних для Унр умовах відбулося проголошення Укр соборної держави.

22 сіня 1919р відбувся акт злуки унр та зунр.

45.Встановлення радянського пол. Та соц.-економ режиму на українських землях. Воєнний комунізм.

Протягом першої половини 1919р. війська Директорії були витіснені, і радянська влада встановилася на всій території України, крім Західної Украї­ни. Почався процес установлення контролю РРФСР над українським суспільс­твом і в першу чергу над українською економікою. Стару назву республіки (УНР) було відкинуто і встановлено нову - Українська Соціалістична Радян­ська Республіка (УСРР). Урядом стала Рада Народних Комісарів. Очолив її присланий з Москви Християн Раковський, болгарин за національністю. Укра­їнці в українському уряді становили незначну меншість.

У 1919р. більшовики запроваджують нову політику, яка отримала назву «воєнний комунізм». В основі цієї політики лежав насильницький злам економіч­ної системи, яка досі Грунтувалася на товарно-грошових відносинах. У країні запроваджувався товарообмін, без посередництва грошей. Основні напрями політики «воєнного комунізму»: > націоналізація промисловості, фінансів, транспорту, системи зв'язку. Для управління господарським життям створювалась Українська Ра­да народного господарства; > ліквідація великих поміщицьких, державних і церковних госпо­дарств. На їх місці утворювались радгоспи, комуни, артілі; ^ встановлювалась державна монополія на найважливіші продовольчі товари.

Запровадження в Україні «воєнного комунізму» супроводжувалось різ­ким звуженням суверенітету України. Під прикриттям так званого «воєнно-політичного союзу братських республік» російському центру передавалися головні важелі в управлінні українською економікою. Російські чиновники зневажливо ставились до українських звичаїв, мови та культури. Щоб приду­шити опір України, уряд запровадив політику червоного терору. Ця політика була однією з найважливіших складових частин «воєнного комунізму». Були проведені репресії реальних і потенційних противників більшовизму. ;

Причини катастрофічного стану економіки полягали не лише у воєн­ній руїні. Значною мірою це був наслідок політики «воєнного комунізму»- : системи політичних та економічних заходів, яку більшовики застосовували в і 1918-1921рр. (в У країні-з 1919р.).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]