Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпорі ЦП 300.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
797.7 Кб
Скачать

294,295,296. Поняття та види спільної діяльності

За договором про спільну діяльність сторони (учасники) зобов'язуються спільно діяти без створення юридичної особи для досягнення певної мети, що не суперечить законові. Спільна діяльність може здійснюватися на основі об'єднання вкладів учасників (договір про просте товариство) або без об'єднання вкладів учасників(у широкому розумінні, для здійснення будь-яких одноразових дій). + спільна діяльність зі створенням юо

Ознаки договору:- обов’язок сторін діяти спільно без створення юо;-спільна мета;

Усі ці договори належать до багатосторонніх консенсуальних угод організаційного характеру.

Договір про спільну діяльність укладається у письмовій формі. Умови договору про спільну діяльність, у тому числі координація спільних дій учасників або ведення їхніх спільних справ, правовий статус виділеного для спільної діяльності майна, покриття витрат та збитків учасників, їх участь у результатах спільних дій та інші умови визначаються за домовленістю сторін

Істотними умовами договору простого товариства вважаються 2:про поєднання внесків і про спільну діяльність. вклади вважаються рівними, якщо вони не узгодять інше. Усі рішення приймаються за спільною згодою. відповідальність учасників договору залежить від того, чи є такий договір підприємницьким, чи ні. Якщо так- солідарно, ні – всім своїм майном пропорційно внескам.за спільними зобов’язаннями,що виникли не з договору, відповідальність солідарна.

297.Договір простого товариства

сторони (учасники) беруть зобов'язання об'єднати свої вклади та спільно діяти з метою одержання прибутку або досягнення іншої мети. Характерні риси договору простого товариства:• об'єднання двох і більше осіб без створення юридичної особи;• спільна мета діяльності;• формування спільної часткової власності товариства за рахунок вкладів кожного учасника;• здійснення дій, необхідних для досягнення мети товариства.

Істотними умовами для договору простого товариства є:1) мета діяльності товариства;2) розмір та порядок внесення вкладів учасників;3) спільна діяльність учасників, їхні права та обов'язки.

Спільна діяльність учасників передбачає здійснення дій із внесення вкладів та виконанню обов'язків, які випливають з укладеного договору. Особиста ж участь у діяльності простого товариства не є обов'язковою, якщо інше не передбачено договором.

Питання про форму і порядок укладення договору простого товариства законом не врегульовано, тому сторонам слід керуватися загальними положеннями ЦК про правочини та про спільну діяльність.

Спільне майно товариства утворюється шляхом внесення вкладів учасників, а також за рахунок майна, отриманого в результаті спільної діяльності.

298. Правовий режим спільного майна учасників за договором простого товариства

Внесене учасниками майно, яким вони володіли на праві власності, а також вироблена у результаті спільної діяльності продукція та одержані від такої діяльності плоди і доходи є

спільною частковою власністю учасників, якщо інше не встановлено договором простого товариства або законом.

Спільне майно товариства утворюється шляхом внесення вкладів учасників, а також за рахунок майна, отриманого в результаті спільної діяльності.

Ведення бухгалтерського обліку спільного майна учасників може бути доручено ними одному з учасників. Користування спільним майном учасників здійснюється за їх спільною згодою, а в разі недосягнення згоди - у порядку, що встановлюється за рішенням суду. Обов'язки учасників щодо утримання спільного майна та порядок відшкодування витрат, пов'язаних із виконанням цих

обов'язків, встановлюються договором простого товариства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]