Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпорі ЦП 300.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
797.7 Кб
Скачать

23. Ознаки індивідуалізації фо

За загальним правилом особа приймає участь у цивільних відносинах від свого імені. Навіть у тих випадках коли особа здійснює свої права через інших осіб (представників) його наслідки (суб’єктивні права та юридичні обов’язки) настають для певної конкретної фізичної особи. Разом з тим, ім’я хоча і є основним, але воно не повністю відображає ідентифікаційні ознаки фізичної особи.

Ознаки:

-природне походження, вік, стать, національність;

-психолого-характеризуючі (почерк, підпис);

-територіальні (місце постійного чи переважного проживання);

-формальні, що відображені у виданих на ім’я фізичної особи офіційних документах, у паспорті;

-соціальні (честь, репутація);

-особисті (гідність, самооцінка, досвід певної юридично значимої діяльності, визначність у колі фахівців,імідж);

-професійні ( вигадані імена: сценічне [ТАЯ, Ані Лорак, Руслана], псевдонім, фанове [Шева, Парамон], ді джейне, культове, шоуменське, тощо;

-медичні (психічне захворювання, інше захворювання, яке є перепоною для проживання у одній кімнаті з іншими членами сім’ї, потреба у сторонньому догляді);

-юридичні (прізвище, ім’я, по батькові, громадянство, сімейний стан, статус державного посадовця, підприємець, інвалід);

-публічні (ідентифікаційний код платника податку, судимість, статус “рецидивіст”, тощо);

-комунікаційні (доменне ім’я, електронний підпис, електронна адреса, поштовий ящик);

-майнові (номер рахунку в комерційному банку, володілець акцій чи інших цінних паперів, місце знаходження нерухомого майна тощо).

48.Засоби індивідуалізації юо

Під індивідуалізацією юридичної особи слід розуміти наявність таких специфічних ознак та порядок їх надання, які слугують виособленні участі даної юридичної особи у цивільних відносинах і цивільному обороті від інших юридичних осіб. На відміну від індивідуалізації фізичної особи у юридичної особи не може бути ознак природного походження.

Ознаки:

-розпізнавальні ознаки (власне найменування, фірма для підприємницьких юридичних осіб);

-територіальні (місцезнаходження юридичної особи);

-соціальні (ділова репутація,);

-публічні (реєстраційний код у ЄДРОПУ, ідентифікаційний код платника податку, код статистичної звітності);

-комунікаційні (адреса, доменне ім’я, електронний підпис керівника, електронна адреса, поштова скринька);

-майнові (номер рахунку в комерційному банку, володілець акцій чи інших цінних паперів, місце знаходження нерухомого майна тощо);

-інтегровані. Це стосується насамперед штрихкодуваннячи цифрового кодування. При його зчитуванні та розпізнання зацікавлений суб’єкт має змогу отримати повну інформацію про діяльність, індивідуалізацію певного суб’єкта. До таких відносяться й сайти фізичних та юридичних осіб в Інтернет.

Як суб’єкт підприємницької діяльності юридична особа може мати й такі індивідуальні ознаки як фірмове найменування, товарний знак, місце походження товару тощо.

Таким чином під індивідуалізацією юридичної особи є притаманні конкретній юридичній особі особисті ідентифікаційні ознаки, які відрізняють її з поміж інших осіб і мають правове значення, персоніфікують правовідносини або зумовлюють певні суб’єктивні права і юридичні обов’язки, підлягають охороні та захисту у встановленому законом порядку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]