Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора 127.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
813.06 Кб
Скачать
  1. Страхування як особливий вид підприємницької діяльності і перспективи його розвитку в Україні та світі.

Становлення України як самостійної, незалежної і демократичної держави не могло не обумовити створення і розвиток страхового ринку. Процес демонополізації економіки, який охопив усі галузі народного господарства,

одразу ж позначився і на такий сфері суспільних правових відносин, як страхування. Усунення монополії держави при вирішенні юридичних економічних питань страхової справи та поява недержавних страхових компаній створили передумови формування страхового ринку України на ринкових засадах.

За роки незалежності в Україні в основному створено законодавчу та нормативну базу страхування. Це дало можливість розбудувати страховий ринок на засадах конкуренції, що сприяє підвищенню якості надання страхових послуг..перше страхове товариство на україні було засноване у 1812р у ФеодосіїНа початку 90-х років починають створюватись перші альтернативні Держстраху страхові команії. Ці страхові команії більшою мірою звернули увагу на зміст страхових послуг, що пропонуються в Західних країнах, завдяки цьому почав зростати асортимент послуг, виник інститут перестрахування. ринок має притаманні тільки йому особливості.Це поділ на страховиків що займаються класичним страхуванням, та ті що оріентовані на корпоративних кліентів з використанням відповідних фінансових схем оптимізації оподаткування В найближчі 5 років страх.ринок України чекає:Консолідація ринку, вдосконалення правової бази, Покращення роботи посередників, вдосконалення актуарної діяльності, розвиток с-ми підготовки кадрів.Важливими елементами, що формують ринок, будуть:

-зміна балансу страхового портфеля убік збільшеннястрахування життя;

- включення страхової галузі в систему соціального забезпечення; - участь комерційних страхових компаній у систему медичного страхування;

- активна участь страхової галузі в процесі стимулювання розвитку економіки країни. Від вищевикладеного буде залежати інфраструктура страхового ринку, а саме, значення і кількість брокерських фірм, актуарних фірм, диспашерів, аварійних комисарів, страхових арбітражних суддів та інших учасників страхового ринку. Перспективи розвитку страхових ринків несуть у собі як великі можливості, так і чималі труднощі. Таким чином, майбутнє розглянутих ринків країн Східної Європи залежить від можливості вітчизняних стратегів вірно поставити і вирішити в економічній політиці країни найважливіші проблеми – як використати всі шанси й уникнути труднощів, як адаптувати до власних вимог досвід більш розвинутих страхових ринків Східної і Центральної Європи, а також країн ЄС.

  1. Характеристика основних суб’єктів страхового підприємництва.

Суб’єктами страхування є страховик, страхувальник, застрахований та вигодонабувач.

Страховиком в Україні називається юридична особа (суб’єкт підприємництва), створена у формі акціонерного, повного, командитного товариства або товариства з додатковою відповідальністю, та яка має ліцензію на здійснення страхової діяльності. Кількість засновників страховика повинна бути не менше трьох. Закон допускає утворення державних страхових організацій. Здійснення страхової діяльності в Україні іноземними страховиками (нерезидентами) заборонено, але обмежень на участь нерезидентів у статутному фонді страховика – резидента України законом не передбачено. страховик є фінансовою установою, тобто юридичною особою, яка відповідно до цього Закону надає одну чи декілька фінансових (страхових) послуг та яка внесена до відповідного реєстру у порядку, встановленому чинним законодавством. Страховик повинен мати повністю сформований статутний фонд у розмірі не менше 1.000.000 EUR або 1.500.000 EUR (для страхування життя як виключного виду страхової діяльності) за валютним обмінним курсом НБУ. Статутний фонд страховика повинен бути сплачений виключно в грошовій формі. Допускається формування статутного фонду страховика цінними паперами, що випускаються державою, за їх номінальною вартістю в порядку, визначеному Уповноваженим органом, але не більше 25 відсотків загального розміру статутного фонду

Страхувальниками визнаються юридичні особи та дієздатні фізичні особи, які уклали із страховиками договори страхування або є страхувальниками відповідно до законодавства України. Страхувальник має право:

*на отримання суми страхового відшкодування в разі настання страхового випадку.

*на призначення вигодонабувачем по договору страхування третьої особи.

Застрахований- особа, яка бере участь в особистому страхуванні,об*ктом страхового захисту якого є життя, здоров*я і працездатн.Застрах може бути одночасно і страхувальником та має право у передбачених договором випадках отримати обумовлену страхову суму або виплати меншого розміру.

Вигодонабувач(бенефіціар)-особа визначена струхув. Для отримення належних сум страх.виплат коли страхув не зможе сам це зробити.В майновому страх ці права можуть набувати орендодавці, кредитори, застрах майно яких знищено.

Страховий брокер-юр. Або фіз. Особа яка будучи зареєстрована як СПД.має дозвіл уповноваженого органу виступати посередником між стаху-ником і страхов. Брокер діє від свого імені і за дорученням страху-каабо страховика.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]