Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора 3.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
130.05 Кб
Скачать

87. Реорганізація банку під час тимчасової адміністрації.

Функції тимчасової адміністрації виконує тимчасовий адміністратор (ТА)– юр.або фіз.ос., призначена НБУ. З дня призначення повноваження зборів, спостережної ради і правління банку переходять до тимчасового адміністратора. Після докладної оцінки фін.стану банку ТА складає план на період його призначення, який містить цільові показники, які планується досягти, комплекс заходів для досягнення поставлених цілей та інше. З метою стабілізації фін.стану ТА розробляє та виконує різні функції щодо оздоровлення банку (обмежує чи припиняє проведення окремих операцій банку, уживає заходів щодо погашення простроченої або пролонгованої заборгованості за наданими кредитами, подає позови до суду тощо), контроль за якими покладається на територіальне управління НБУ. З метою створення сприятливих умов НБУ має право ввести мораторій на ТА. Фінанс.оздоровлення банку шляхом продажу його інвесторам здійснюється за програмою санації: а) реструктуризацію капіталу банку передбачає виконання заходів, що забезпечують збільшення регулятивного капіталу до необхідного рівня; б) реструктур.боргових зобов’язань; в) заходи та строк підвищення платоспроможн.та приведення д-ті банку у відповідність до вимог банк-ого законодавства.

88. Відкликання банківської ліцензії та ліквідація банку.

Ліквідації банків може проводитись: - з ініціативи власників здійсн.в порядку, передбаченому зак-ством У. про господарські товариства, з урахуванням особливостей, предбачених ЗУ «Про б.та банк. д-сть» за згодою НБУ; - з ініціативи НБУ здісн.відповідно до ЗУ «Про б.та банк. д-ть» та нормативно-правових актів НБУ. Для процедури ліквідації та розгляду справи в суді обов’язково має бути висновок НБУ щодо його доцільності.

Відкликання банк.ліцензії производить до неможливості банком проведення банк.операцій, тобто передусім – залучення вкладів, надання кредитів, ведення розрахунково-касового обслуг.третіх осіб тощо.

НБУ може відкликати банк.ліцензію та ініціювати процедуру ліквідації банку виключно в таких випадках: - якщо було виявлено, що документи, надані для отримання банк.ліцензії, містять недостовірну інформацію; - якщо банк не виконав жодної банк.о-ції протягом року з дня отримання банк.ліцензії; - у разі порушення вимог ЗУ «Про б.і банк.д-ть» або нормативно-правових актів НБУ; - на підставі висновку тимчасового адміністратора про неможливість приведення д-ті банку в правову відповідальність до вимог законодавства; - у разі недоцільності виконання плану тимчасової адміністрації щодо реорганізації банку.

89. Вимоги нбу до ліквідатора.

Ліквідатором може бути призначено: - юр.особу, яка проводить професійну д-ть, що пов’язана з тимчасовою адміністрацією та ліквідацією банків,наданням аудиторських, юридичних або консультативних послуг і має не менше 3-ох працівників із сертифікатом НБУ на право здійснення тимчасової адміністрації та ліквідації банку; - фіз.особу – незалежного експерта або службовця НБУ.

Забороняється призначати ліквідатором банку фіз.або юр.особу, яка виконувала ф-ції тимчасового адміністратора в цьому банку.

Під час виконання своїх обов’язків ліквідатор за своїм статусом прирівнюється до представника НБУ. Ліквідатор зобов’язаний протягом тьох днів після його призначення за рахунок коштів банку опубліковувати «Урядовий кур’єр» чи «Голос України»,а також може опубліковувати в одній з місцевих газет за місцезнаходженням банку, що ліквідовується, поідомлення про відкриття ліквідаційної процедури, а також вивісити його в кожному відокремленому підрозділі банку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]