Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора 3.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
130.05 Кб
Скачать

24.Визначення філії, представництва та відділення банку. Виділення філії на окремий баланс

філією є структурно відокремлена частина юридичної особи, що знаходиться поза межами розташування керівного органу юридичної особи та виконує таку ж діяльність (виробничу, наукову тощо), що й юридична особа в цілому. Філія має своє керівництво, яке підпорядковане керівному органу юридичної особи, і діє на підставі доручення, що отримується від відповідного керівного органу юридичної особи;

представництво – структурно відокремлена частина юридичної особи. Представництво діє за межами знаходження юридичної особи від її імені. Діяльність представництва обмежується виключно представницькими функціями (укладання угод, здавання-приймання продукції тощо).

Територіальне відокремлене безбалансове відділення банку здійснює лише розрахунково-касове обслуговування клієнтів та вкладні операції.

Філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі його функції або їх частину (ст. 55 ГК РФ). Застосовувати розглянуті вище варіанти організації роботи операційних кас при великій віддаленості філії від головної установи не можна, тому що неможливо і нераціонально здавати касові документи чи звіти, а також забезпечувати безпечну доставку готівкових грошових коштів щоденно, наприклад, з філії, Що знаходиться в іншому місті чи районі.

У цьому випадку найбільш правильне рішення - виділити філія на окремий баланс з подальшою передачею звітності у головну організацію після закінчення звітного періоду для складання зведеної звітності. Фахівці Мінфіну в листі від 29.03.2004 N 04-05-06/27 вказали, що під окремим балансом слід розуміти перелік показників, встановлених організацією для своїх підрозділів, виділених на окремий баланс. Іншими словами, виділення на окремий баланс представляє собою організацію бухгалтерського обліку операцій філії відокремлено від операцій головної установи. Особливий юридичний статус виділення на окремий баланс в цьому випадку не потрібно.

25.Внутрішні положення про філію, представництво та відділення. Операції, які мають право виконувати філії, представництва та відділення.

Філії банку діють від імені банку на підставі положення про філію. Вони мають право здійснювати банківські та інші операції, передбачені положенням про філію та на підставі дозволу, наданого банком, у межах отриманих ним банківської ліцензії та письмового дозволу, за винятком операцій, для проведення та обліку яких у філії немає належних умов (у тому числі відповідного програмного забезпечення і приміщення, спеціального банківського обладнання, комп’ютерної техніки, комунікаційних засобів, спеціалістів відповідної кваліфікації тощо) або яких філії не мають права здійснювати згідно з вимогами чинного законодавства України. Філії банків не мають права відкривати рахунки банкам та в банках, у тому числі укладати кореспондентські відносини. Керівник філії банку діє на підставі довіреності, виданої банком. Операції відділення залежно від його підпорядкованості відображаються на балансі банку або філії.

На відміну від філій, представництва не вправі вчиняти фактичні дії, а їх правосуб’єктність обмежується лише юридичними діями – укладенням контрактів, захистом інтересів юридичної особи тощо. Так, на відміну від філії комерційного банку, його представництво не має права здійснювати банківську діяльність, а може лише представляти та захищати інтереси банку поза місцем його знаходження (наприклад, пропагувати послуги свого банку серед потенційних клієнтів, укладати угоди).

Відділення банків виконують функції та операції, передбачені положенням про відділення та на підставі дозволу, наданого компетентним органом банку на право проведення відділенням окремих операцій, у межах отриманих банком банківської ліцензії та письмового дозволу (у тому числі в межах отриманого філією, якій підпорядковується відділення, дозволу банку, погодженого Національним банком), за винятком операцій, для проведення та обліку яких у відділення немає належних умов (у тому числі відповідного програмного забезпечення і приміщення, спеціального обладнання, комп’ютерної техніки, комунікаційних засобів, спеціалістів відповідної кваліфікації тощо) або відділення не мають права здійснювати їх згідно з вимогами законодавства України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]