Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора 3.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
130.05 Кб
Скачать

90. Особливості ліквідації банку за рішенням його власників.

Банк може бути ліквідований за рішенням заг.зборів учасників банку за умови отримання на це згоди НБУ. Ця згода може бути надана, якщо достатньо ліквідаційної маси для задоволення вимог усії кредиторів і кандитатура голови ліквідаційної комісії та її членів відповідає вимогам, а також у разі відсутності конфлікту інтересів.

Для отримання згоди НБУ на ліквідацію банк подає до територіального управління НБУ такі документи: -протокол заг.зборів учасників з рішенням про ліквідацію банку та призначення ліквідаційної комісії; - прогнозний перелік вимог кредиторів; - прогнозні розрахунки ліквідаційної маси; - ті, що стосуються інвентиризації активів, зобов’язань, резервів; - з оцінки активів банкуЮ здійсненими незалежними експкртами; - інформацію про голову та членів ліквідаційної комісії та осіб, залучених до ліквідації банку.

Ліквідація банку з ініціативи власників здійснюється в порядку, передбаченому ЗУ «Про б.і банк.д-ть», з урахуванням вимог Положення НБУ «Застосування НБУ заходів впливу за порушення банк.з-вства»

21. Розгляд документів Департаментом реєстрації та ліцензування банків і Департаментом банківського регулювання та нагляду. Комісія з питань банківського регулювання та нагляду Національного банку України.

Документи для реєстрації банку розглядаються Департаментом реєстрації та ліцензування банків та у разі потреби іншими департаментами і подаються Комісії Національного банку з питань нагляду та регулювання діяльності банків (далі - Комісія Національного банку) про подання неповного пакета документів та/або про невідповідність професійної придатності голови, його заступників і членів правління (ради директорів) та головного бухгалтера, його заступників, а також про невідповідність ділової репутації керівників банку Національний банк повідомляє уповноважену особу банку протягом місяця з дати отримання документів НБУ також представлена Комісією з питань нагляду і регулювання діяльності банків і відповідних структурних підрозділів. Основні напрями діяльності цих підрозділів:

— підготовка висновків щодо можливості реєстрації новоство­рених банків, а також надання банкам ліцензій на здійснення бан­

ківських операцій;

— надання дозволів на відкриття банківських установ і на здійс­нення ними банківських операцій;

— інспектування банків і банківських установ;

— оброблення економічної інформації;

— здійснення нагляду за банками, які отримали сукупний рей­тинг «сильний» (1), «задовільний» (2) та «посередній» (3).

22.Випадки відмови в державній реєстрації банку. Надання дозволу на придбання або збільшення істотної участі в банку.

Пiдстави для вiдмови в державнiй реєстрацiї.

Нацiональний банк України може вiдмовити в державнiй реєстрацiї банку у разi, якщо:

1) порушено порядок створення банку;

2) установчi документи банку не вiдповiдають законодавству України;

3) подано неповний пакет документiв, необхiдних для державної реєстрацiї банку, або цi документи не вiдповiдають вимогам цього Закону чи нормативно-правових актiв Нацiонального банку України;

4) у Нацiонального банку України є докази, що пiдтверджують вiдсутнiсть бездоганної дiлової репутацiї чи вiдсутнiсть задовiльного фiнансового стану принаймнi одного iз засновникiв, що мають iстотну участь у банку;

5) професiйна придатнiсть та дiлова репутацiя голови виконавчого органу i головного бухгалтера банку, а також членiв виконавчого органу банку не вiдповiдають вимогам Нацiонального банку України.

Про неповноту поданого пакета документiв та/або про невiдповiднiсть професiйної придатностi та дiлової репутацiї голови правлiння (ради директорiв) та головного бухгалтера Нацiональний банк України зобов'язаний повiдомити уповноваженим особам банку не пiзнiше мiсячного строку з дати подання документiв.

Про вiдмову у державнiй реєстрацiї банку Нацiональний банк України приймає мотивоване рiшення. Засвiдчена Нацiональним банком України копiя рiшення про вiдмову в реєстрацiї банку надсилається уповноваженiй особi банку рекомендованим листом або вручається пiд розпис.

Вiдмова у державнiй реєстрації банку не може бути здiйснена з iнших пiдстав, крiм зазначених у цiй статтi.

Про надання письмового дозволу на придбання або збільшення істотної участі в банку територіальне управління Національного банку надсилає юридичній або фізичній особі лист за підписом начальника територіального управління Національного банку. Копія листа надсилається відповідному банку та Національному банку. Про надання письмового дозволу на придбання або збільшення істотної участі в банку Національний банк надсилає юридичній або фізичній особі лист за підписом Голови Національного банку. Копія листа надсилається відповідному банку та територіальному управлінню Національного банку за місцезнаходженням банку.

Письмовий дозвіл на придбання або збільшення істотної участі в діючому банку є дійсним протягом трьох місяців з дня його видачі. Про використання дозволу банк повідомляє територіальне управління Національного банку за його місцезнаходженням і Департамент реєстрації та ліцензування банків Національного банку в дводенний строк із дня використання дозволу. Національний банк не надає дозволу на придбання істотної участі в банку або її збільшення, якщо:

- особа, яка придбаває або збільшує істотну участь, не має бездоганної репутації. Якщо такою особою є юридична особа, то ця вимога поширюється на членів виконавчого органу та спостережної ради юридичної особи, а також на власників істотної участі, які є фізичними особами;

- особа, яка придбаває або збільшує істотну участь, не має власних коштів, яких достатньо для заявленого внеску;

- придбання або збільшення істотної участі загрожуватиме інтересам вкладників та інших кредиторів банку або розвитку конкурентного середовища в банківській системі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]