Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора 127.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
813.06 Кб
Скачать
  1. Показники ліквідності, методика їх розрахунку та характеристика.

Ліквідність активів означає, що компанії мають можливість оперативної конвертації їх у платіжні кошти і вчасно виконувати свої зобов’язання. Вимоги до ліквідності залежать від ризиків, що містяться у страховому портфелі страховика. Якщо компанія здійснює високо ризиковані види страхування, для неї в короткий термін може виникнути потреба в готівкових коштах.

Для визначення платоспроможності страховика слід використовувати і низку додаткових показників, що характеризують фінансову стійкість і ліквідність компанії.

Такими показниками, зокрема, є:

Коефіцієнт загальної ліквідності. Він розраховується як відношення суми ліквідних активів до страхових резервів.

Коефіцієнт поточної ліквідності (коефіцієнт покриття) дає змогу встановити, якою мірою оборотні активи покривають ко­роткострокові пасиви: К= оборотні активи / короткострокові пасиви. Нижнє значення по­казника дорівнює 2.

Логіка такого співвідношення полягає в тому, що підприємст­во погашає свої короткострокові зобов'язання здебільшого за ра­хунок оборотних активів; отже, якщо оборотні активи переви­щують за величиною короткострокові пасиви, підприємство мо­же розглядатися як успішно функціонуюче.

Коефіцієнт поточної ліквідності = (∑PY(оборотні активи)і+Внл)/ (∑PY(короткості пасиви)j, PY(оборотні активи)і- теперішня вартість активів підприємства з ураху­ванням термінів їх можливої реалізації , PY(короткості пасиви)j- теперішня вартість короткострокових зобов'язань підприємства з урахуван­ням термінів їх виконання, Внл - ліквідаційна вартість неліквід­них поточних активів.

Коефіцієнт швидкої ліквідності=(обор активи-вироб запаси)/короткос пасиви, Нормативне значення коефіцієнта 0,5—1,0.

Коефіцієнт абсолютної ліквідності=грошові активи\короткостр пасиви, Він указує, яка частка корот­кострокових зобов'язань може бути за необхідності погашена негайно за рахунок наявних грошових коштів. Нормативне значення коефіцієнта 0,05—0,2.

  1. Нормативні показники діяльності страхової компанії та їх роль у забезпеченні рентабельної роботи страховика.

  2. 119.Ризики в інвестиційній та фінансовій діяльності страховика. Важливим аспектом прийняття управлінських фін. рішень є невизначеність, що проявляється в сукупності ризиків, які впливають на здійснення фін - госп. ді-сті. Без забезпечення нейтралізації негативного впливу комерційних ризиків на результати цієї діяльності неможливо підтримувати сталий приріст достатку власників. Комерційні ризики є невід’ємним ел-том фін.мен-ту, що визначає необхідність формування адекватної моделі управління такими ризиками - цілісної фінансової системи, спрямованої на виявлення, ідентифікацію, оцінку та нейтралізацію операційних, інвестиційних та фін.ризиків. При цьому для прийняття виважених управлінських фін.рішень в умовах ризику фін.менеджер повинен володіти понятійним апаратом, мати навички.–Причини виникнення ризику: *невизначеність майбутнього, *непередбачена поведінка партнера, *нестача інформації.–Ступені ризику:–1. допустимий – це загроза повної втрати прибутку від проекту.–2. критичний – це втрата виручки, коли витрати відшкодовуються за свій рахунок.–3. катастрофічний – це повна втрата інвестицій чи банкрутство.–Зумовлюють ризикові обставини для страховика й важко прогнозовані доходи від інвестиційної діяльності. Важко передбачити, наприклад, які будуть ставки по депозитах через три роки? Який курс акцій слід очікувати на цей час ? Отже питань, які не мають точних відповідей багато.–Серед економічних ризиків варто виділити ризики, пов’язані із загальними змінами в економіці страховика. Такий ризик являє собою загрозу втрат в у процесі фінансово-господарської діяльності. Розрізняють: ризик ліквідності, інфляції, валютні ризики, ризик зниження доходності тощо.–Ризик ліквідності пов’язаний з загрозою збитків в процесі реалізації цінних паперів через зміну їх, курсу..–Ризик інфляції. Зміна купівельної спроможності грошей – чинник , що суттєво коригує всі реальні доходи від інвестицій, тобто значною мірою знецінює їх.–Валютні ризики являють собою загрозу валютних збитків, пов’язаних із зміною курсу однієї валюти відносно іншої.–Ризик зниження доходності передбачає загрозу збитків викликаних зміною процентних ставок по цінних паперах, банківським вкладам, кредитам. –Загроза економічних ризиків для страховика виявляється при формуванні та розміщенні страхових резервів. Способом обмеження негативного впливу економічних ризиків страховика є державний контроль за інвестиціями страховика, а також законодавчі обмеження щодо діяльності страхової організації. Нагадаємо, що предметом безпосередньої діяльності страховика може бути лише страхування, перестрахування і фінансова діяльність, пов'язана з формуванням, розміщенням страхових резервів та їх управлінням

  1. Особливості антикризового управління в страхових організаціях.–Під управлінням страховою організацією у кризовому становищі розуміють систему заходів, направлених на зменшення негативного впливу ризиків і забезпечення стабільного розвитку страховика. Менеджмент кризових ситуацій складається з наступних етапів: діагностика й оцінка параметрів кризи; розробка концепції подолання кризи шляхом планування стратегічних і оперативних заходів; реалізація розробленої концепції виходу з кризи; моніторинг зовнішніх та внутрішніх факторів. Механізм антикризового управління страховика включає такі складові: організація перспективного планування; моніторинг зовнішніх та внутрішніх факторів, що можуть призвести до кризової ситуації; превентивні заходи; створення резервів необхідних ресурсів; скорочення витрат; створення дублюючих систем управління: команди менеджерів, здатних працювати у кризовому становищі; диверсифікація; активна інноваційна політика з використанням інвестицій для впровадження нових технологій та послуг як основний механізм виходу з кризи..

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]