Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора 127.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
813.06 Кб
Скачать
  1. Лінійна структура управління організацією, її переваги й недоліки.

Лінійна структура управління (ЛСУ) означає, що вона будується на покладанні на керівника відповідальності за всю діяльність комерційної структури. Відомий економіст В.І.Терещенко називав таку систему управління “інфарктною”. Топ-менеджери зберігають за собою право давати розпорядження нижчестоящим співробітникам з усіх питань, що випливають з їхньої діяльності. Такий порядок, коли нерідко всьому персоналу доводиться вирішувати справи майже виключно через «верхи», забезпечує відповідний рівень контролю за діями структурних підрозділів компанії. Досягається єдність і чіткість розпоряджень; узгодженість ді виконавців; простота управління; особиста відповідальність керівника за кінцеві результати роботи підрозділу. ЛСУ придатна для використання у малих підприємствах. Як відомо, серед страховиків таких практично зараз немає. Виключення можуть складати підприємства інфраструктури де обсяги послуг і кількість працівників ще досить малі.

Примірна пірамідальна структура управління СК.

Керівник СК

Віце-президент

Директор департаменту

Начальник управління

Начальник відділу (сектору)

Головний спеціаліст

Провідний спеціаліст

Старший спеціаліст

Спеціаліст

Допоміжний працівник

Якщо це середні підприємства, у разі додержання лише функції лінійного підпорядкування центральний апарат, і особливо керівництво компанії, перевантажується розглядом порівняно дрібних питань. Лінійні керівники перевантажуються інформацією, відсутні ланки для підготовки проектів рішень, утруднюються зв’язки між підрозділами по горизонталі. Внаслідок цього управління втрачає оперативність, найбільш кваліфіковані працівники відволікаються від опрацювання перспективних, глобальних проблем розвитку компанії. Така система управління була виправдана на етапі становлення страхового ринку, коли переважали дрібні страхові компанії, що нерідко налічували до 5 співробітників.

  1. Функціональна структура управління організацією: переваги і недоліки.

Принцип функціонального підпорядкування означає, що розпорядження щодо виконання конкретних функцій можуть даватись менеджером ( функціональною службою), незалежно від того, в якого лінійного керівника працює виконавець. Наприклад, головний бухгалтер може дати вказівки з обліку матеріальних і грошових цінностей, звітності про рух цінностей стосовно усіх активів, що перебувають у розпорядженні будь-якого підрозділу компанії. Ідея полягає в тому, що виконання функцій з конкретних питань покладається на фахівця в цій справі. В основі функціональної структури управління лежить принцип повноправного розпорядження функціонального менеджера з питань, що входять до його компетенції. Це порушує визнаний в менеджменті принцип одного начальника. Функціональна спеціалізація робіт розриває управлінський процес. Функціональні системи управління вимагають роздільного ведення обліку руху грошових коштів, що в свою чергу збільшує витрати на оплату персоналу. Слід враховувати і психологічний фактор. Перехід до функціональної структури управління нерідко загрожує виділенню окремих підрозділів в юридично самостійні одиниці, що може послабити підприємство.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]