Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора 127.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
813.06 Кб
Скачать
  1. Методи вибору ефективної структури управління: аналітичний, проектний, організаційний.

Під організаційною структурою компанії розуміється сукупність управлінських ланок, розташованих в певній підпорядкованості які забезпечують взаємозв’язок між керівництвом і керованою системами.

У межах структури організації управління відбувається процес руху інформації, прийняття рішень, розподіл прав і обов’язків між виконавцями певних функцій. Завдання менеджерів всіх рівнів підібрати для компанії такі принципи, види або комбінації видів структур, які найбільше відповідатимуть місії страховика

Процес проектування структури складається з чотирьох етапів: аналізу діючих оргструктур; власне проектування; впровадження нової (або удосконаленої) оргструктури; оцінки ефективності нової оргструктури.

Перший етап передбачає вивчення всіх переваг і недоліків діючої системи управління. Тут слід з’ясувати, на яких саме видах робіт позначається дефіцит потужностей компанії, а на яких є зайві ресурси. Це можуть бути зайві ланки управління, паралелізм у роботі, відставання розвитку оргструктури від зовнішніх змін. Доцільно порівняти структуру своєї компанії зі структурами аналогічних за профілем вітчизняних і зарубіжних страховиків.

На другому етапі опрацьовується проект створення (для нових компаній) або вдосконалення організаційної структури страхової компанії. Важливішу інформацію для опрацювання містять матеріали, отримані на першому етапі роботи, а також стратегічні наміри компанії щодо її подальшого розвитку. Опрацьовуючи проект нової оргструктури потрібно дотримуватися певних вимог і принципів іх побудови. До вимог належать: оптимальність, оперативність, надійність, економічність, гнучкість, сталість структури управління. Принципи побудови оргструктури зводяться до: кількість ланок управління має забезпечувати максимальне скорочення часу на проходження інформації зверху до безпосередніх виконавців; надання повноважень на вирішення питань тому підрозділу, яке має достатнє інформаційне забезпечення, здатність підрозділів і компанії в цілому на швидке реагування на зміни навколишнього середовища.

На третьому етапі впроваджується нова організаційна структура компанії. Ця робота має бути виконана з мінімальними витратами часу на пристосування до неї як персоналу компанії, так і споживачів її відповідних послуг. Не завжди всі структурні підрозділи починають діяти з моменту відкриття компанії.

На заключному етапі дається оцінка ефективності оргструктур. У більшості випадків ефективність оргструктури оцінюють через показники, що характеризують діяльність об’єкту, який управляється.

  1. Управління кадровим забезпеченням страхових організацій.

Основу успіху страхової компанії становить її персонал. Від інтелектуального та професійного рівня його залежить реальність досягнення страховиком стратегічної мети. Сучасні працівники не сприймають механічного, неусвідомленого управління. Той чи інший індивід приходить в організацію з певною метою і очікує відповідного сприяння в її досягненні. Тому керівництво компанії має постійно докладати всіх зусиль для якомога раціональнішого добору своїх працівників, їх навчання і максимального розкриття їхніх професійних здібностей.

Щоб ефективно управляти формуванням і роботою персоналу компанії потрібно, як уже згадувалося, мати досить чітке уявлення про її стратегічні завдання. Саме вони є підставою для опрацювання концептуальних засад підбору персоналу. Він не може здійснюватися поспіхом з врахуванням лише сьогоденних завдань.

Управління персоналом включає такі елементи:

•визначення загальної стратегії кадрової політики;

•планування потреби компанії у персоналі;

•залучення, відбір і оцінка персоналу;

•підвищення кваліфікації персоналу і його перепідготовка;

•система просування по службі;

•вивільнення персоналу;

•організація роботи ( визначення робочих місць, взаємозв”язків між ними);

• створення належних умов праці;

•здіснення політики щодо заробітної плати та інших форм мотивації праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]