Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора 127.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
813.06 Кб
Скачать
  1. Дії сторін договору в разі настання страхового випадку.

Дії страхувальника при настанні страхової події.

У разі настання страхового випадку страхувальник повинен в обумовлений строк оповістити страхову компанію про випадок. Страхувальником складається заява у письмовій формі про страховий випадок.

Страхова організація повинна надіслати свого експерта (аварійного комісара) на місце події. Експерт страховика складає аварійний сертифікат (страховий акт). Крім зазначених документів, стравик має право вимагати від страхувальника медичні довідки, довідки з банку, пожежних органів, міліції.

Виплата проводиться страховиком в обумовлений термін (10 днів після надання всіх документів) і за кожен прострочений день страхова компанія несе майнову відповідальність. Після виплати відшкодування до страховика переходять всі права щодо застрахованого об’єкта (принцип регресу).

Якщо є спірні питання про факт, розмір або строк виплати, то страхувальник має право звернутися до суду.

Страховик має право відмовити у виплаті відшкодування, якщо мале місце:

  1. Навмисні дії стр-ника або особи, на користь якої укладено договір с-ня, спрямовані на настання с. випадку.

  2. Вчинення стр-ником навмисного злочину, що призвів до с. випадку.

  3. Подання стр-ником свідомо неправдивих відомостей про об`єкт с-ня.

  4. Отримання стр-ником повного відшк-ня збитків за майновим с-ням від особи, винної у їх заподіянні.

  5. Несвоєчасне повідомлення стр-ником про настання с. випадку без поважної причини, або створення перешкод стр-вику у визначенні обставин, хар-ру та розміру збитків.

Дії страховика щодо розслідування характеру і розмірів збитків.

Перед виплатою відшкодування страховик повинен перевірити, що:

 договір страхування був в силі на момент настання страхової події (сплата внесків є обовязковою),

 особа, яка заявляє про претензії, є страхувальником або його представником,

 саме цей обєкт був прийнятий на страхування і він був на місці страхування,

 страхувальник вжив всіх необхідних заходів для зменшення своїх витрат,

 до даного страхового випадку не можна застосувати ніяких винятків,

 страхувальник правильно визначив і заявив розмір збитків.

  1. Залучення аварійних комісарів та інших експертів для з’ясування причин настання страхового випадку та розміру завданої шкоди.

Діяльність ав ком заключається в встановленні причин, характеру і розміру збитків страхувальника. Така діяльність наз розслідуванням страхового випадку. Це документальне оформлення страхового випадку та підготовка матеріалу для розгляду заяви стр-льника про страхову виплату (претензії).

Кожна страх компанія повинна мати свою мережу авар комісарів, вони підвищують її репутацію та запобігають невиправдано високому страховому відшкодув.

Страх комп заключає договір з аварійно-коміс компанією (сюрвейерською комп), або обмінюється письмами з нею. Список авар коміс часто розміщується на зворотній стороні страх поліса. Обов’язки ав ком: -огляд пошкодж. майна; -розслідування обставин настання страх випадку; -прийняття заходів щодо списання та зменш збитків; -визначити чи є даний випадок страховим; -оцінка збитку; -забезпечити можливість страх комп подати позов. При настанні страх випадку ст-льник повинен звернутися до авар ком, а при його відсутності – у страх комп. Ав ком повинен зробити огляд пошкодженого майна, відгородити його, сфотографувати, підготув первинні документи тощо. Також ав ком повинен оцінити збиток (різниця між ринков варт і варт в непошкодженому стані). В кінці своєї роботи ав ком складає страховий акт. Послуги ав ком оплачує зазвичай страх комп

  1. Документальне оформлення страхової претензії. Розрахунок страхових виплат. Страхова претензія – вимога страхувальника (вигодонабувача, іншої третьої особи) про відшкодування страховиком збитку, спричиненого випадком, що передбачає перелік страхових подій у договорі страхування. Коли угода закінчується виплатою, то з одного боку, стр-вик повинен швидко реагувати на заяву стр-ника про настання с. події, але з іншого боку мех-м врегулювання претензій повинен виключати необгрунтовані виплати і запобігати шахрайству, як запланованому, так і спровокованому. Подання заяви про настання с. випадку входить до обов`язків стр-ника. Заява – це той док-т, який дає поштовх діям СКо, пов`язаних із врегулюванням збитків, яких зазнає стр-ник. СКо посилає спеціаліста на місце події для складання с. акту, в якому зазначається: дата с. події, зміст с. події, обсяг ушкоджень, вжиті стр-ником заходи щодо запобігання розповсюдження наслідків с. події, перелік майна, що знищено або ушкоджене. На підставі с. акту СКо вирішує питання щодо сплати с. відшк-ня. Стр акт (аварійний сертифікат) склад-ся стр-ком або уповнов ним особою (авар комісар, диспашер, сюрвейєр). Аврійний комісар - повноважний експерт стр-ка, який проводить розслід-ня обставин події, що заявлена клієнтом як стр випадок, визначаючи її відповідність умовам с-ня, оцінює і узгоджує з клієнтом розміри збитку, вживає заходів щодо його зменш-ня, оформлює і подає відпов висновок (авар сертифікат). При потребі авар комісар м/залучатись до вивчення ризику на стадії розробки умов договору стр-ня Страхова виплата - грошова сума, яка виплачується страховиком відповідно до умов договору страхування при настанні страхового випадку. Страхові виплати за договором страхування життя здійснюються в розмірі страхової суми (її частини) та (або) у вигляді регулярних, послідовних виплат обумовлених у договорі страхування сум (ануїтету). Розмір страхової суми та (або) розміри страхових виплат визначаються за домовленістю між страховиком та страхувальником під час укладання договору страхування або внесення змін до договору страхування, або у випадках, передбачених чинним законодавством

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]