Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпорі ЦП 300.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
797.7 Кб
Скачать

277.Поняття та сторони банківського вкладу

Договір банківського вкладу є специфічним різновидом договору банківського рахунка. а договором банківського вкладу (депозиту) одна сторона (банк), що прийняла від другої сторони (вкладника) або для неї грошову суму (вклад), що надійшла, зобов'язується виплачувати вкладникові таку суму та проценти на неї або дохід в іншій формі на умовах та в порядку, встановлених договором.(реальний, відплатний, односторонній, бо вкладник має право вимоги до банку щодо повернення вкладу та сплати відсотків за ним та не має перед ним обов’язків.)

Сторонами договору банківського вкладу є банки та вкладники. Згідно зі ст. 47 Закону "Про банки і банківську діяльність" приймання вкладів (депозитів) від юридичних і фізичних осіб належить до виключно банківських операцій, тому, відповідно, здійснюється банками. Проте законодавством встановлена обмежена можливість інших осіб приймати вклади — наприклад, відповідно до ч. 1 ст. 21 Закону "Про кредитні спілки" останні мають право залучати на договірних умовах внески (вклади) своїх членів на депозитні рахунки як у готівковій, так і в безготівковій формі.

Вкладником може бути юридична чи фізична особа, яка здійснила розміщення готівкових (безготівкових) грошових коштів або банківських металів на рахунок у банку чи придбала ощадний (депозитний) сертифікат банку на договірних умовах.

278.Предмет д-у банк.Вкладу

Предметом договору банківського вкладу є прийнята банком грошова сума, яка іменується банківським вкладом. банківський вклад — це грошові кошти в готівковій(банкноти або монеи) або безготівковій формі(записи на рахунках банків), у національній або іноземній валюті, які розміщені власником або третьою особою за рахунок і за дорученням власника на рахунках у банку на договірних засадах на визначений строк або без зазначення такого строку і підлягають виплаті вкладникові (або за його дорученням іншій особі), як правило, з процентом.

279. Форма д-у банк вкладу

1. Договір банківського вкладу укладається у письмовій формі. За домовленістю – у нотаріальній формі.

Письмова форма договору банківського вкладу вважається додержаною, якщо внесення грошової суми підтверджено договором банківського вкладу з видачею ощадної книжки або сертифіката.

2. У разі недодержання письмової форми договору банківського вкладу цей договір є нікчемним.

280. Види банківських вкладів

Вклади поділяються на 2 види:вклад, що надається на умовах його видачі на першу вимогу або на умовах повернення вкладу зі спливом встановленого договорм строку

Договором може бути передбачено внесення грошової суми на інших умовах її повернення(вклад під умовою – досягнення фо 14 років

За договором банківського вкладу незалежно від його виду банк зобов'язаний видати вклад або його частину на першу вимогу вкладника, крім вкладів, зроблених юридичними особами на інших

умовах повернення, які встановлені договором.

281. Ощадна книжка

1. Укладення договору банківського вкладу з фізичною особою і внесення грошових коштів на її рахунок за вкладом підтверджуються ощадною книжкою. Ощадна книжка виконує 2 функції:1)підтверджує факт укладення д-у;2)відображає операції за вкладним рахунком.

В ощадній книжці вказуються найменування і місцезнаходження банку (його філії), номер рахунка за вкладом, а також усі грошові суми, зараховані на рахунок та списані з рахунка, а також залишок

грошових коштів на рахунку на момент пред'явлення ощадної книжки у банк.

Видача банківського вкладу, виплата процентів за ним і виконання розпоряджень вкладника про перерахування грошових коштів з рахунка за вкладом іншим особам здійснюються банком у разі

пред'явлення ощадної книжки.

Якщо ощадну книжку втрачено або приведено у непридатний для пред'явлення стан, банк за заявою вкладника видає йому нову ощадну книжку.

Ощадна книжка може бути за домовленістю сторін іменна чи на пред’явника. Вкладникам фо нерезидентам в Україні надається лише іменна ощадна к.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]