Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора з Екологічного права.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
480.26 Кб
Скачать

93. Зелена книга України: поняття, призначення та порядок ведення.

Зелена книга України є офіційним державним документом, в якому зведено відомості про сучасний стан рідкісних, таких, що перебувають під загрозою зникнення, та типових природних рослинних угруповань, які підлягають охороні.

Зелена книга є основою для розроблення охоронних заходів щодо збереження, відтворення та використання занесених до неї природних рослинних угруповань. Охорона цих угруповань спрямовується на збереження їх ценотичної структури, популяцій рідкісних видів рослин та умов місцезростання.

З метою забезпечення виконання Програми перспективного розвитку заповідної справи в Україні ( 177/94-ВР ) ("Заповідники") у частині охорони рідкісних та таких, що перебувають під загрозою зникнення, рослинних угруповань Міністерству охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки затвердити порядок ведення Зеленої книги України, передбачивши зокрема:

1) визначення категорій рідкісних, зникаючих і типових природних рослинних угруповань, що потребують охорони;

2) шляхи здійснення охорони природних рослинних угруповань, внесених до Зеленої книги України;

3) створення Національної комісії з питань Зеленої книги України з метою наукового забезпечення ведення Зеленої книги України, проведення експертизи та узагальнення пропозицій про внесення до Зеленої книги України та вилучення з неї природних рослинних угруповань.

94. Правова охорона навколишнього природного середовища в населених пунктах.

Згідно з Концепцією сталого розвитку населених пунктів основними напрямками державної політики щодо забезпечення сталого розвитку населених пунктів у галузі екології є: узгодженість соціального, економічного, містобудівного та екологічного аспектів розвитку населених пунктів та прилеглих територій; раціональне використання земельних, водних, рекреаційних та інших природних ресурсів, створення умов для їх відновлення; поліпшення санітарно-гігієнічного та екологічного стану населених пунктів, створення безпечних для життя та здоров’я людини умов, впровадження сучасних систем умов, впровадження сучасних систем збирання, вилучення, переробки та знешкодження відходів; забезпечення захисту від несприятливих природних явищ, запобігання виникненню техногенних аварій та ліквідації їх наслідків; проведення наукових досліджень, які б сприяли вирішенню екологічних та інших питань забезпечення сталого розвитку населених пунктів; удосконалення чинного законодавства з питань регулювання планування і забудови населених пунктів, реформування землекористування, охорони довкілля.

Охорона навколишнього природного середовища населених пунктів ведеться за кількома напрямками: шляхом планування охорони довкілля в населених пунктах; планування та забудови території; забезпечення в населених пунктах дотримання санітарного режиму; охорона зелених насаджень.

Екологічно спрямований розвиток населених пунктів повинен здійснюватись на підставі ретельно розроблених планів. Найпоширенішою їх формою є довгострокові комплексні екологічні програми, які є основою інших видів планування охорони довкілля.

Планування та забудова населених пунктів здійснюється на підставі кількох видів планової документації: генерального плану розвитку населеного пункту; проекту планування та забудови міста; плану земельно-господарського устрою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]