Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора з Екологічного права.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
480.26 Кб
Скачать

62. Водні ресурси як об’єкт правової охорони та використання.

Під водними ресурсами розуміються всі води,що входять до складу ланок кругообігу води в природі. Відпов. Всі води на територ. У. становлять її водний фонд, до я кого входять : 1)поверхневі води; 2)підземні води; 3) морські води.Води,як об’єкт правової охорони і використання – це природні водні запаси та штучно створені водогосподарські системи,які взаємодіють з іншими елементами довкілля, знаходяться в межах території У. та її виключної морської економічної зони і зареєстровані у водо облікових документах, як об’єкти охорони та використання.

63. Право водокористування та його види.

Водокористування - використання вод для задоволення потреб населення, промисловості,сільск. госп. …

Стаття 43. Основні права водокористувачів: 1) здійснювати загальне та спеціальне водокористування; 2) використовувати водні об'єкти на умовах оренди; 4) вимагати від власника водного об'єкта або водопровідної системи підтримання належної якості води за умовами водокористування;5) споруджувати гідротехнічні та інші водогосподарські об'єкти, здійснювати їх реконструкцію і ремонт;6) передавати для використання воду іншим водокористувачам на визначених умовах;7) здійснювати й інші функції щодо водокористування в порядку, встановленому законодавством. Стаття 44. Обов'язки водокористувачів:1) економно використовувати водні ресурси, дбати про їх відтворення і поліпшення якості вод;2) використовувати воду (водні об'єкти) відповідно до цілей та умов їх надання;3) дотримувати встановлених нормативів гранично допустимого скидання забруднюючих речовин; 4) використовувати ефективні сучасні технічні засоби і технології для утримання своєї території в належному стані; 5) утримувати в належному стані зони санітарної охорони джерел питного та господарсько-побутового водопостачання

Види : 1)за порядком здійсн.: первинне і вторинне; 2)за строками здійснення: постійне(безстрокове), тимчасове (строкове): а)короткострокове – до 3р., б)довгострокове – до 25 р.; 3)за способом здійсненя: забір води із водних об’єктів, скидання стічних вод,використання водної поверхні. 4) за підставами виникнення: загальне і спеціальне.

Ст. 48.Спеціальне водокористування - це забір води з водних об'єктів із застосуванням споруд або технічних пристроїв, використання води та скидання забруднюючих речовин у водні об'єкти, включаючи забір води та скидання забруднюючих речовин із зворотними водами із застосуванням каналів.Спеціальне водокористування здійснюється юридичними і фізичними особами насамперед для задоволення питних потреб населення, а також для господарсько-побутових, лікувальних, оздоровчих, сільськогосподарських, промислових, транспортних, енергетичних, рибогосподарських та інших державних і громадських потреб. Ст. 49. Спеціальне водокористування здійснюється на підставі дозволу. Дозвіл на спеціальне водокористування видається:державними органами охорони навколишнього природного середовища - у разі використання води водних об'єктів загальнодержавного значення; Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими Радами за погодженням з державними органами охорони навколишнього природного середовища - у разі використання води водних об'єктів місцевого значення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]