Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора з Екологічного права.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
480.26 Кб
Скачать

95. Правова охорона навколишнього природного середовища у сільському господарстві.

Сільське господарство – найбільш активна галузь, де взаємодіє суспільство і природа. В умовах сучасної системи сільського господарства можна виділити два напрями природоохоронної діяльності: охорона довкілля і усіх його елементів від негативного впливу сільськогосподарського виробництва; охорона сільського господарства від шкідливого впливу антропогенно зміненого довкілля.

Основними природними об’єктами, які зазнають негативного впливу в с/г, є землі сільськогосподарського призначення, якими визнаються землі, надані для виробництва с/г продукції, здійснення с/г науково-дослідної та навчальної діяльності, розміщення відповідної виробничої інфраструктури або призначені для цих цілей (ч. 1 ст. 22 ЗК). До земель с/г призначення належать (ч. 2 ст. 22 ЗК): с/г угіддя (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги); не с/г угіддя (господарські шляхи та прогони, полезахисні лісові смуги та інші лісові насадження, крім тих, що віднесені до земель лісового фонду, землі під господарськими будівлями і дворами, землі тимчасової консервації тощо).

Найважливішим завданням правової охорони земель с/г призначення є охорона родючості ґрунтів. З цією метою власники земельних ділянок або землекористувачі зобов’язані: забезпечувати їх використання за цільовим призначенням; підвищувати родючість ґрунтів та зберігати інші корисні властивості ґрунтів; захищати землі від ерозії, селів, підтоплення, заболочування, вторинного засолення, забруднення відходами виробництва, хімічними та радіоактивними речовинами та від інших несприятливих природних та техногенних процесів.

До основних заходів по збереженню, відновленню, поліпшенню ґрунту належать дії по боротьбі з вітровою та водною ерозією ґрунтів, з безгосподарним ставленням до земель, меліорацією та рекультивацією земель, а також боротьба із забрудненням ґрунту.

96. Правова охорона навколишнього природного середовища у промисловості.

Одним з основних забруднювачів довкілля є промисловість. Значної шкоди навколишньому природному середовищу завдає чорна та кольорова металургія, вугільна, нафтовидобувна та нафтопереробна, а також хімічна промисловість. Тому екологізація всієї економічної діяльності є необхідною і обов’язковою.

Зменшення шкідливого впливу промислового виробництва відбувалось за декількома напрямками:

- шляхом удосконалення очищення шкідливих викидів та відходів промислового виробництва, підвищення ефективності роботи очисних споруд, суворого дотримання нормативів гранично допустимих викидів забруднюючих речовин у довкілля;

- шляхом удосконалення технологічних процесів з метою очищення відходів виробництва, випуску екологічно чистої продукції;

- шляхом запровадження маловідходної та безвідходної технології, заснованої на комплексному використання природних ресурсів, при замкнутому циклі виробництва.

Загальні вимоги до охорони навколишнього природного середовища в процесі господарювання повинні охоплювати всі стадії виробничого процесу: 1.доексплуатаційна;

2.експлуатаційна; 3.післяексплуатаційна.

1. Доексплуатаційна стадія включає - розміщення об’єкту, - проектування, - будівництво та - прийняття в експлуатацію об’єкта. 2. Експлуатаційна стадія передбачає паспортизацію виробничої діяльності об’єкта, дозвіл на викиди, встановлення нормативів викидів та лімітів використання природних ресурсів, контроль за виконанням відповідних правил. 3. Післяексплуатаційна стадія включає випуск продукції і розміщення відходів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]