Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора з Екологічного права.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
480.26 Кб
Скачать

78. Управління у сфері використання та охорони тваринного світу.

Використання об'єктів тваринного світу в наукових, культурно-освітніх, виховних та естетичних цілях. Використання об'єктів тваринного світу у зазначених цілях без вилучення тварин з природного середовища може здійснюватися підприємствами, установами, організаціями та громадянами безоплатно і без спеціальних дозволів такими способами: шляхом спостереження, мічення, фотографування і т. ін. Добування (придбання) диких тварин з метою їх утримання і розведення у неволі чи у напіввільних умовах. Використання корисних властивостей життєдіяльності тварин. Використання диких тварин з метою отримання продуктів їх життєдіяльності.

До основних функцій управління належить контроль у галузі охорони, використання і відтворення тваринного світу. Завданням контролю у цій галузі є забезпечення дотримання вимог фауністичного законодавства всіма державними органами, підприємствами, установами, організаціями та громадянами. Такий контроль може бути державним, громадським і відомчим.

Органами, які здійснюють державний контроль у галузі, є: Кабінет Міністрів України, Мінприроди України та його органи на місцях; місцеві органи державної виконавчої влади, органи місцевого самоврядування тощо. Так, відповідно до Положення про Державну екологічну інспекцію на Головну державну екологічну інспекцію, державні інспекції охорони Чорного і Азовського морів, державні обласні, міст Києва та Севастополя екологічні інспекції покладено контроль за дотриманням правил, норм, щодо використання і охорони тваринного світу, а також за дотриманням встановленого порядку обліку тварин та обліку їх використання.

Діяльність, керівництво і контроль за роботою громадських інспекторів здійснюються Головним управлінням охорони, відтворення водних живих ресурсів та регулювання рибальства (далі - Головрибвод) Державного департаменту рибного господарства та територіальними органами рибоохорони, які: а) здійснюють підбір громадських інспекторів; б) проводять інструктажі та семінари; в) забезпечують нормативно-правовими актами; г) координують роботу громадських інспекторів, ведуть облік проведеної роботи; ґ) спрямовують роботу громадських інспекторів шляхом видачі планів та наказів на певні види робіт; д) надають практичну допомогу в організації та проведенні рибоохоронних рейдів; е) підводять підсумки роботи громадських інспекторів за рік.

79. Правова охорона тваринного світу.

Охорона тваринного світу забезпечується шляхом: встановлення правил та науково обгрунтованих норм охорони, раціонального використання і відтворення об'єктів тваринного світу; встановлення заборони та обмежень при використанні об'єктів тваринного світу; охорони від самовільного використання та інших порушень встановленого законодавством порядку використання об'єктів тваринного світу; охорони середовища існування, умов розмноження і шляхів міграції тварин; запобігання загибелі тварин під час здійснення виробничих процесів; формування екологічної мережі, створення державних заповідників, заказників і визначення інших природних територій та об'єктів, що підлягають особливій охороні; встановлення особливого режиму охорони видів тварин, занесених до Червоної книги України і до переліків видів тварин, які підлягають особливій охороні на території Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя; розроблення і впровадження програм (планів дій) щодо збереження та відтворення видів диких тварин, які перебувають під загрозою зникнення; розведення в неволі рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів тварин, створення центрів та "банків" для зберігання генетичного матеріалу; встановлення науково обгрунтованих нормативів і лімітів використання об'єктів тваринного світу та вимог щодо засобів їх добування; регулювання вилучення тварин із природного середовища для зоологічних колекцій; організації наукових досліджень, спрямованих на обгрунтування заходів щодо охорони тваринного світу;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]