Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ispit_Kriminalne_pravo.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
159.25 Кб
Скачать

Сполучені штати Америки

У п.1 § 10.00 Кримінального кодексу штату Нью-Йорк визначено, що "злочин означає поведінку, за яку покарання тюремним ув'язненням на строк або штраф передбачено будь-якою нормою права даного штату або будь-якою іншою нормою права, місцевим правом або ордонансом органа політичної влади даного штату, або будь-яким наказом, правилом або інструкцією, які прийняті урядовим органом відповідно до наданих йому для цього повноваженнями".

Відповідно до § 21-3105 Кримінального кодексу штату Канзас карне правопорушення - це "дія або бездіяльність, передбачена законом, при осуді за яке може бути призначене покарання у вигляді смертної страти, тюремного ув'язнення, штрафу або штрафу й тюремного ув'язнення одночасно".

§ 15 Кримінального кодексу Каліфорнії: "Злочином або публічним карним правопорушенням є діяння, яке вчинено або не вчинено в порушення якої-небудь норми права, що забороняє або передбачає його здійснення, а також за яке призначається одне з наступних покарань: 1) смертна кара; 2) тюремне ув'язнення; 3) штраф; 4) звільнення з посади; 5) позбавлення права займати в даному штаті посаду, що користується пошаною, довірою або, що приносить прибуток".

Отже, злочин містить такі ознаки, як протиправність і караність.

У нових роботах американських юристів злочином визнається:

-"злочинною дією є така поведінка, яка точно описане в карному законі".

"злочин - це такий вид неприйнятної поведінки, яка карна за законом".

Франція

За словами М. Анселя, одного з лідерів школи нового соціального захисту, злочинне діяння - це "відображення в соціальному плані особистості злочинця", яке є приводом і підставою для того, щоб постати перед суддею, і конкретним вираженням обов'язку нести відповідальність за свої дії.

Згідно з такими визначеннями, злочинне діяння - це "дія або бездіяльність, яку суспільство забороняло під погрозою кримінальної санкції" (Ж. Прадель), "порушення фундаментальних групових норм" (М. Грапэн).

Найбільш повне визначення злочинного діяння запропонували автори курсу "Кримінальне право й карний процес" (1988) Ж. Левас-Сірий, А. Шаван і Ж. Монтрей: це "дія або бездіяльність, передбачена кримінальним законом, яке передбачає осуд за провину його виконавцеві й не виправдане здійсненням будь-якого права". На думку авторів, злочинне діяння включає чотири ознаки: матеріальну, карної протиправності (або "легальний"), моральну і ознаку "невиправданості".

Подібне визначення наводить французька дослідниця М.-Л. Расса: "Це матеріальна поведінка, вчинена під впливом бажання, передбаченого законом, що не виправдовується їм".

Німеччина

Злочинне діяння (Straftat) є поняттям матеріального кримінального права. У процесуальному змісті вживається насамперед поняття діяння (Tat).

Кримінальний кодекс ФРН (§ 12) виділяє два види злочинних діянь: злочин і провина. При цьому в основу такого розподілу покладена формальна ознака - мінімальний розмір покарання. Так, злочином є протиправні діяння, за які передбачене як мінімальне покарання позбавлення волі на строк не менш одного року й більш суворе покарання, а провиною - протиправне діяння, за яке як мінімальне покарання передбачене позбавлення волі на більш короткий строк або грошовий штраф (Geldstrafe). При цьому обтяжуюча чи пом'якшуюча обставини, япередбачені положеннями Загальної частини не мають значення для класифікації.

Злочинним діянням визнається протиправне, винне, відповідне до ознак складу діяння, що перебуває під погрозою покарання.

Японія

Японські вчені в галузі кримінального права, визначають злочин як діяння, що підпадає під ознаки складу злочину, позбавлене обставин, що виключають відповідальність, що тягнуть за собою відповідальність за іншими критеріями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]