Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
_TextBook Zatula+Tytarenko 2009 XII-LAST.doc
Скачиваний:
203
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
8.41 Mб
Скачать

Запитання і завдання для тематичної перевірки знань

1. До кліматоутворювальних чинників належать основні цикли атмосферних процесів:

а) колообіг тепла;

б) колообіг вологи;

в) атмосферна циркуляція;

г) всі відповіді вірні;

д) правильної відповіді немає.

2. Енергія сонячної радіації, яка надходить від Сонця частково поглинається атмосферою, частково розсіюється і відбивається назад хмарами, частина іде на нагрівання верхніх шарів ґрунту і водоймищ називається:

а) колообіг тепла;

б) колообіг вологи;

в) атмосферна циркуляція;

г) географічна широта.

3. Знайдіть відповідність:

Пояси: Характеристика поясів:

  1. Екваторіальні а) у зеніті Сонця не буває

  2. Субтропічні б) висота Сонця опівдні на полярних межах змінюється від 53,50

  3. Помірні в) полуднева висота Сонця коливається від 900 і коротких зимових до 56,50 ночей

  4. білих літніх ночей г) полуднева висота Сонця коливається від 900 до 470

д) полуднева висота Сонця на полярній межі змінюється від 8,50

4. Що таке «кухня погоди»?

5. Вихрові струми великого масштабу – це:

а) вітер;

б) антициклон;

в) циклон;

г) всі відповіді вірні.

6. До географічних чинників клімату відносять:

а) зміна клімату з висотою;

б) орографія і клімат;

в) колообіг вологи;

г) розподіл моря і суходолу;

д) колообіг тепла.

7. Вставте пропущені слова:

Географічно широта характеризує __________________ над горизонтом, і тим самим, визначає кількість ______________________, яка поступає на верхню межу _____________ в залежності від географічної широти.

8. Сніговий покрив зменшує втрату _________________________.

9. У природних зонах Земної кулі ____________, _____________________ і ________ тісно пов’язані між собою.

10. Рослинність кожного регіону є __________________ його клімату.

11. Класифікація кліматів землі

11.1. Загальні поняття про кліматичні класифікації і районування кліматів

Виділення типів кліматів, які спостерігаються на Земній кулі (або в окремій країні), за деякими ознаками або за умовами утворення, або ж за зв’язками з іншими географічними явищами, називається класифікацією кліматів. Поділ кліматів, який здійснюється на основі таких загальних схем з прикладною метою (обслуговування сільського господарства, будівництва, авіації і т. д.) називається кліматичним районуванням.

Класифікація кліматів Земної кулі є надзвичайно важливим і водночас складним науковим завданням. Класифікація кліматів має на меті з'ясувати походження самого клімату або ув'язати його з певним комплексом природних умов (режимом стоку і живлення рік, характером ґрунтоутворювальних процесів, поширенням рослинного покриву, природних зон тощо). Практичне її значення полягає у виділенні типів клімату, з допомогою яких можна було б максимально об’єктивно встановити схожість і відмінність кліматичних умов, які спостерігаються в різних областях Земної кулі. Виділення кліматичних аналогів у різних частинах Земної кулі створює наукові засади для вивчення і раціонального використання землеробського, будівельного та іншого практичного досвіду, накопиченого іноді у вельми віддалених районах.

Важливим етапом класифікації кліматів є встановлення географічних ареалів поширення різних їх типів і складання відповідної карти з метою обліку кліматичних ресурсів окремих територій і Земної кулі в цілому.

У кліматології розроблено й широко використовується велика кількість кліматичних класифікацій та районувань. Найбільш простими та очевидними є класифікації, відповідно до яких виділяються три основні типи клімату за режимом природного освітлення (тропічний, помірний і полярний) або температури (жаркий, помірний і холодний). Залежно від режиму опадів додатково розрізняють морський, тобто вологий з рівномірним ходом температури та континентальний – сухий клімат з різкими сезонними і добовими коливаннями температури. Подібні класифікації є досить спрощеними і не відображають усього різноманіття кліматів, які існують на Землі. Водночас розроблення кліматичних класифікацій і районувань й дотепер ґрунтується на сумісній оцінці забезпеченості різних територій теплом і вологою. Основні відмінності між ними стосуються вибору конкретних засобів класифікації (температури повітря, суми активних температур, радіаційного балансу, кількості опадів, величини випаровування та ін.) і критеріїв розмежування різних кліматів за цими ознаками.

Засоби класифікації мають відповідати сучасному стану науки про клімат та практиці проведення мережевих метеорологічних спостережень. Відсутність потрібної метеорологічної інформації, недостатній її обсяг або точність, неможливість чітко відокремити різні типи кліматів за допомогою відповідних засобів класифікації є основною причиною невдач, які спіткали багатьох їх розробників. Саме тому успішне здійснення кліматичних класифікацій дається тільки найбільш досвідченим і кваліфікованим дослідникам.

З багатьох класифікацій кліматів на теренах колишнього Радянського Союзу найбільше поширення отримали класифікації В.П. Кеппена, Л.С. Берга та Б.П. Алісова. Розглянемо їх детальніше.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]