Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
_TextBook Zatula+Tytarenko 2009 XII-LAST.doc
Скачиваний:
203
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
8.41 Mб
Скачать

Запитання і завдання для тематичної перевірки знань

  1. Вкажіть, який з перелічених нижче шарів не входить до складу сонячної атмосфери: а) промениста зона; б) фотосфера; в) хромосфера; г) сонячна корона.

  2. Встановити відповідність у вигляді комбінації цифр і букв: А. Корпускули; Б. Хвилі. а) 300 000 км/с; б) 300–400 км/с. 1. Електромагнітне випромінювання; 2. Матеріальні частинки.

  3. Вставте пропущене слово: "У площині екліптики потік сонячної плазми створює _______________ структуру міжпланетного магнітного поля".

  4. Встановити відповідність у вигляді комбінації цифр і букв: Випромінювання: А. Короткохвильове; Б. Довгохвильове. Діапазон: 1. від 0,1 до 4,0 мкм; 2. від 4 до 40 мкм.

  5. Як називається кут називається кут між площиною меридіана місця спостереження і вертикальною площиною, яка проходить через Сонце? а) схиленням Сонця; б) висотою Сонця; в) годинним кутом; г) місцевим сонячним часом.

  6. Чому дорівнює величина сонячної сталої? а) 0,39 Вт/м2; б) 0,76 кВт/м2; в) 5,67·10‑8 Вт/м2; г) 1,37 кВт/м2.

  7. Вставте пропущене слово (слова): "Поглинання радіації в атмосфері Землі має яскраво виражений _______________________________ характер".

  8. Аерозольне розсіювання відбувається: а) обернено пропорційно абсолютній температурі; б) пропорційно четвертому степеню абсолютної температури; в) обернено пропорційно четвертому степеню довжини хвилі; г) обернено пропорційно другому або й першому степеню довжини хвилі.

  9. Які з перелічених нижче явищ зумовлені послабленням світла в атмосфері Землі: а) рефракція світла; б) поляризація світла; в) дисипація; г) ефект Форбса.

  10. Твердження: "Годинним кутом називається кут, який відраховується на схід від площини меридіана до площини, що проходить через Сонце і полюси світу" є: А. Правильним; Б. Неправильним.

  11. Вкажіть найточніше визначення: розсіяна радіація – це: а) радіація, яка надходить до земної поверхні від диску Сонця і навколосонячної зони радіусом 5°; б) радіація, яка надходить до земної поверхні від усіх точок небосхилу, за винятком диску Сонця і навколосонячної зони радіусом 5°; в) радіація, яка надходить до земної поверхні від усіх точок небосхилу, у тому числі радіація від диску Сонця і навколосонячної зони радіусом 5°; г) радіація, яка надходить до земної поверхні від усіх точок небозводу.

  12. Встановити відповідність у вигляді комбінації цифр і букв: Присмерки: А. Астрономічні. Б. Громадянські. В. Морські. Занурення Сонця: 1. 6–8°. 2. 18°. 3. 12°.

  13. Яка частина сонячної радіації проходить через атмосферу при висоті Сонця 30°: а) 1/5; б) 1/4; в) 1/3; г) 1/2.

  14. Число, яке показує, скільки потрібно взяти ідеальних атмосфер, щоб отримати таке ж послаблення радіації, як у реальній атмосфері називається: а) коефіцієнтом кореляції; б) коефіцієнтом прозорості; в) числом Вольфа; г) чинником помутніння.

  15. Відбиту радіацію вимірюють за допомогою: а) актинометрів; б) піранометрів; в) альбедометрів; г) фотоінтеграторів.

  16. Закінчіть твердження: "Різниця потоків сумарної і відбитої сонячної радіації становить ____________________________________".

  17. Закінчіть твердження: "Блакитний колір неба можна пояснити за допомогою закону ____________________________".

  18. В яких одиницях вимірюється денна освітленість? а) у Вт/м2; б) у люксах; в) у МДж/м2; г) у відсотках від максимально можливої.

  19. Що таке ерітема? а) різновид фотосинтезу; б) утворення пігменту у шкірі; в) почервоніння шкіри; г) реакція рослин на довжину дня і ночі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]