Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
60_pitan.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
876.03 Кб
Скачать

6.Особливості економічної системи України.

Економічна система- це певним чином упорядкована система зв’язків між виробниками і споживачами матеріальних та нематеріальних благ та послуг.

Україна належить до країн, в яких економічні перетворення проводяться надто повільно й непослідовно. Це пов'язано з об'єктивними і суб'єктивними причинами. Зокрема, у промисловості дуже багато великих і старих підприємств з відсталими технологічними процесами й устаткуванням, що не приваблює ні вітчизняного, ні іноземного власника. Економіка України потребує великих капіталовкладень, яких нема в країні, а надходження їх із-за кордону гальмуються недосконалим законодавством і нестабільністю суспільного розвитку. Окрім цього, у вищого керівництва держави не завжди вистачає політичної волі щодо докорінного реформування економіки, а чиновницький апарат на місцях часто чинить перешкоди впровадженню прогресивних змін. Сучасна економічна система України характеризується поєданнням старих і нових елементів, не всі з яких є прогресивними. Часто серед них з'являються такі, що властиві менш розвинутим ринковим економікам ("тіньова" економіка, "чорний" ринок, хабарництво і корупція чиновників, від яких залежать економічні перетворення, заміна товарно-грошових відносин на т. зв. бартер, тобто натуральний обмін продукцією тощо). Незважаючи на те, що за останнє десятиріччя частка державної власності в економіці різко скоротилася, а зросла частка різних форм недержавної власності (приватної, акціонерних товариств тощо, загалом до 60%), виробництво не відзначається високою ефективністю. Часто роздержавлення і приватизація підприємств проводились непрозоро і не на користь ефективного власника. У деяких важливих сферах економіки реальної зміни відносин власності не відбулося. Так, у сільському господарстві на місці колишніх колективних і державних господарств (колгоспів і радгоспів) виникли колективні селянські підприємства, селяни в яких не стали реальними власниками землі. Аграрна реформа, метою якої є запровадження приватної власності на землю і перетворення її в товар, розпочалася лише у 2000 р. Усе це свідчить про те, що етап перехідної економіки в Україні буде досить тривалим. Однак вибір, зроблений на початку 90-х років, - створення цивілізованої ринкової економіки за типом розвинених країн - не підлягає сумніву. Національне господарство України має складну структуру.

7.Економічна система як об’єкт макроекономіки. Типи економічних систем.

Об’єктом акроекономічного аналізу виступає економічна система в цілому та її агреговані параметри (відображають сукупність специфічних економічних одиниць так, ніби ті складають одне ціле).

Економічна система- це певним чином упорядкована система зв’язків між виробниками і споживачами матеріальних та нематеріальних благ та послуг.

Основні елементи економічної системи

  • Соціально-економічні відносини, які базуються на відпо­відних формах власності на економічні ресурси та результатах господарської діяльності.

  • Організаційні форми господарської діяльності: поділ праці, спеціалізація та кооперування виробництва.

  • Господарський механізм, тобто спосіб регулювання еко­номічної діяльності на макрорівні.

  • Конкретні економічні зв 'язки між господарськими суб'єк­тами.

Економічні системи багатомірні і формалізовано записують­ся таким чином:

ЕS=f (А12,...,Ап),

де ЕS - економічна система, яка визначається властивостями Аi. Ці властивості виступають критеріями при визначенні типу економічної системи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]