Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
60_pitan.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
876.03 Кб
Скачать

30. Пропозиція грошей. Показники грошової маси.

Пропозиція грошей - кількість грошей, наявна у національній економіці на певний момент часу. Пропозицію грошей у національній економіці визначають відповідні державні інституції, зокрема у нашій державі - Національний банк України. Пропозиція грошей є одним із знарядь проведення макроекономічної політики: регулювання пропозиції грошей, як відомо, називають монетарною, або грошово-кредитною політикою.

Центральний Банк країни змінює пропозицію грошей у національній економіці, використовуючи такі три знаряддя: 1) норму резервування; 2) облікову ставку; 3) операції на відкритому ринку.

Норма резервування - це відсоток депозитів (вкладів), який комерційні банки повинні тримати в центральному банку у вигляді обов'язкових резервів. Регулювання норми обов’язкових резервів проводиться за допомогою рестрикційної та експансивної політики. При рестрикцій ній політиці: збільшення норми резервування – зменшення обсягу кредитних ресурсів комерційних банків – зменшення обсягів кредитування економічних агентів – обмеження темпів зростання грошової маси. При експансивній політиці: зменшення норми резервування – збільшення обсягу кредитних ресурсів комерційних банків – збільшення обсягів банківських кредитів економічним суб’єктам – збільшення величини грошової маси в обігу.

Облікова (дисконтна) ставка - процентна ставка, за якою центральний банк надає позики комерційним банкам. В Україні щодо неї застосовують термін "ставка рефінансування". Підвищення облікової ставки знижує заінтересованість комерційних банків в отриманні додаткових резервів через позику в центральному банку. Тому підвищення облікової ставки звужуватиме пропозицію грошей в економіці. При стимулювальній грошово-кредитній політиці відбувається зниження облікової ставки, збільшення обсягів кредитування центральним банком комерційних банків, зростання ресурсних можливостей комерційних банків, зменшення процентної ставки за кредитними операціями, зростання попиту на банківські кредити з боку суб’єктів ринку, розширення кредитних операцій банківської системи і збільшення грошової маси в обігу. При обмежувальній грошово-кредитній політиці відбувається підвищення облікової ставки, зниження попиту комерційних банків на кредити центрального банку, обмеження кредитний можливостей комерційних банків, зростання процентних ставок за кредитами банків, зменшення попиту на кредити з боку економічних суб’єктів, зменшення обсягів кредитування та обмеження зростання грошової маси.

Операції на відкритому ринку стосуються купівлі-продажу центральним банком державних цінних паперів. Якщо центральний банк купує державні облігації на відкритому ринку, то кредитні ресурси комерційних банків збільшуються. Отже, пропозиція грошей у національній економіці також збільшується.

Грошова маса - 1) всі форми грошей, що знаходяться в обігу; 2) сукупність усіх грошових засобів у готівковій і безготівковій формах, які забезпечують реалізацію товарів, послуг і всі нетоварні платежі у народному господарстві.

Структура грошової маси: 1) готівкові гроші (розмінні монети, банкноти, казначейські білети);2) безготівкові гроші(чекові внески, депозитні сертифікати, державні цінні папери тощо).

Грошові агрегати: М0 - готівка (гроші поза банками); М1 - грошова маса у вузькому розумінні, вкл. - готівкові гроші та банківські внески до запитання (трансакційні депозити); М2 - вкл. грошові форми агрегату М1, а також строкові та ощадні внески в комерційних банках; М3 - вкл. грошові форми агрегату М2, депозитні сертифікати, ощадні внески в спеціалізованих кредитних установах та деякі інші види фінансових активів; М4 - скл. з М3, а також з банківських акцептів, комерційних паперів, держ. цінних паперів та деяких інших форм фінансових активів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]