Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
60_pitan.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
876.03 Кб
Скачать

58. Загальна рівновага нац-го ринку. Графік Хікса-Хансена для нац-го ринку.

У т. перетину кривих IS та LM досягається рівновага у нац-й ек-ці. Ця точка визначає %-ну ставку r і рівень доходу У, які задовольняють умови рівноваги як на ринку т., так і на ринку грошей. Модель IS-LM дає змогу аналізувати вплив макроек-ї політики на рівноважний рівень доходу в нац-й ек-ці у короткостроковому періоді. Ця модель показує, які зміни в екзогенних змінних - державних видатках, пропозиції грошей і податках тощо - визначають ендогенні змінні, передовсім %-ну ставку й дохід (обсяг нац-го виробництва). Модель також дозволяє аналізувати вплив збурень на товарному й грошовому ринках на нац-ну ек-ку. Модель IS-LM пояснює положення й нахил кривої сукупного попиту. Інакше кажучи, вона дає змогу показати, що зі зростанням рівня цін нац-й дохід зменшується. Чинники, що переміщують криві IS та LM (за незмінного рівня цін) впливають також і на криву сукупного попиту. Зміни у фіскальній політиці переміщують криву IS, а в монетарній - LM. За даного рівня цін збільшення державних видатків, скорочення податків або зростання пропозиції підвищують дохід у моделі IS-LM (переміщують її управо) і навпаки. Модель IS-LM використовується для аналізу наслідків грошово-кредитної та бюджетно-податкової політики держави.

59. Рівновага ринку товарів та платних послуг і ринку грошей та цінних перів. Модель is-lm.

У точці перетину кривих IS та LM досягається рівновага в нац. Економіці. Графік. Ця точка визначає % ставку r і рівень доходу Y, які задовольняють умови рівноваги як на ринку товарів, так і на рику грошей. Тобто у точці перетину цих кривих фактичні видатки дорівнюють запланованим, а пропозиція реальних грошових залишків = попитові на них. Модель IS-LM досліджуються у короткостроковому періоді, коли рівень цін залишається незмінним, а і та Y змінюються. Ця модель показує, як зміни в екзогенних змінних – держ. видатках, пропозиції грошей, податках – визначають процентну ставку та дохід.

Зміни у фіскальній політиці переміщують криву IS, а в монетарній – LM. Наприклад, за даного рівня цін, збільшення державних видатків, скорочення податків призводять до переміщення кривої IS вгору, що в свою чергу підвищує дохід у моделі IS-LM. Збільшення рівноважного доходу виникає і при зростанні пропозиції грошей, тобто він зростає. Обернений наслідок виникає при стримувальній фіскальній політиці та при зменшенні пропозиції грошей.

Таким чином, модель IS-LM об’єднує елементи кейнсіанського хреста і теорії переваги ліквідності. Крива IS показуэ точки, які задовольняють умови рівноваги на ринку товарів, а крива LM – точки, які задовольняють умови рівноваги на ринку грошей. Точка перетину кривих показує % ставку і дохід , що забезпечує рівновагу на обох ринках.

60. Застосування моделі is-lm для аналізу економіки України.

Грошова політика в Україні упродовж 90-х років ХХ століття – на початку ХХІ ст. Зазнала суттєвих змін і охоплювала декілька етапів:

1992-1995 рр. – етап підпорядкування грошової політики потребам обслуговування державних витрат і стимулювання інфляції.

1996-1997 рр. – етап здійснення грошової реформи та реалізація її позитивних наслідків (стало зростання довіри до національної валюти та фіксація курсу валюти).

1998-1999 рр. – етап порушення відносно стійкого валютного курсу, досягнутого на попередньому етапі (проведення контрольованої НБУ девальвації гривні).

2000-2001 рр. – етап відновлення стабільності гривні й досягнення помірної інфляції (проведення Центральним банком експансивної монетарної політики).

Взаємодія грошової і фінансової політики в Україні у 90-х роках ХХ ст. на початку ХХІ ст. мала такі особливі риси, що були характерні окремим етапам:

-До 1994 року діяльність ЦБ цілком підпорядковувалася прямому фінансуванню державних витрат, передусім витрат підприємств державного сектору.

-У 1995-1998 рр. відбулося відносне розширення автономії Центрального банку з відповідним переходом до виконання банківською системою внутрішньо властивих їй функцій

-У 1999-2000 рр. відбулося розширення автономії Центрального банку та зосередження його діяльності на регулюванні валютного курсу і підтриманні стабільності гривні.

За допомогою даних можна зобразити ситуацію на двох графіках моделі IS-LM. Період 1996-1998 рр. показано на графіку а), період 1999-2001років на графіку б). Графіки

На графіку а) проілюстровано зміни 1998 р. щодо 1996 р. У цей період здійснювалася стримуюча грошова та фінансова політика. Це відображено зміщенням ліворуч обох ліній. Наслідком поєднання грошової і фінансової політики стало зменшення реального продукту і реальної ставки відсотка.

На графі б) показано зміни 2001 р. порівняно з 1999 р. У цей період реалізовувалися стимулююча грошова і фінансова політика. Їх поєднання втілились у зростанні реального продукту і зменшенні реальної ставки відсотка.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]