Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011-навч пос ІУК-Островська Світлична Осипова....doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
39.03 Mб
Скачать

Термінологічний словник

Альманах — неперіодична літературна збірка творів різних авторів.

Громади — осередки української інтелігенції, що проводили національно-культурну і громадсько-політичну роботу в другій половині ХІХ - на початку ХХ ст. в Україні.

Експресіонізм – напрям у мистецтві та літературі, що проголосив єдиною реальністю суб'єктивний духовний світ людини та мав за основну мету його вираження.

Імпресіонізм – напрям у мистецтві й літературі, що виник наприкінці ХІХ ст. і прагнув відтворити найтонші суб'єктивні відчуття й переживання художника, письменника.

Класицизм – напрям у літературі й мистецтві, сутність якого полягала в наслідуванні мистецтва та поезії Стародавньої Греції, Риму та в дотримуванні системи суворих правил відтворення дійсності.

Культурництво — культурно-освітній рух ХІХ — початку ХХ ст., діячі якого вважали просвітницьку роботу найдійовішим засобом піднесення освітнього рівня населення та зміцнення національної самосвідомості, а також система заходів, спрямована на активізацію формування й консолідації нації.

Натуралізм – напрям і творчий метод у мистецтві й літературі, який з фотографічною точністю відображає поодинокі явища життя, ігноруючи художнє узагальнення, типізацію.

Ордер - вид архітектурної композиції, що складається з вертикальних (колон, пілястрів) і горизонтальних (антаблемента) частин у відповідній архітектурно-стильовій обробці; у класичній формі сформувався в Стародавній Греції.

Палімпсест – старовинний рукопис, звичайно пергаментний, з якого стерто попередній текст і на його місці написано новий.

«Просвіти»  самодіяльні національно-культурні, економічні та освітні українські товариства, які існували як у Східній, так і в Західній Україні у 1868-1939 рр.

Романтизм - художній напрям, протилежний класицизму, з превалюванням уявного, емоціного, фантастичного; відображує конфлікт між ідеалом і рельністю.

Реалізм – художній напрям, що на відміну від романтизму, передбачає правдиве художнє відображення людських характерів за різних соціальних обставин. Виник як реакція митців на науково-матеріалістичну картину світу, характерну для індустріального суспільства.

Символізм – напрям у літературі та мистецтві кінця ХІХ – початку ХХ ст., що проголошував головним художнім прийомом символ як вираження незбагненної суті предметів і явищ.

Циркуляр — офіційне письмове розпорядження, що його надсилають повідомчим установам або підлеглим службовим особам.

Змістовий модуль 7. Художня культура України хіх ст.

  1. Розвиток українського театру ХІХ ст.

  2. Музична культура ХІХ ст.

  3. Розвиток архітектури та скульптури ХІХ ст.

  4. Український живопис ХІХ ст.

Рекомендована література

  1. Бокань В., Польовий Л. Історія культури України. – К.: МАУП, 1998. – С. 110-139.

  2. История мировой и украинской культуры / Под ред. К.В.Заблоцкой. – Донецк: УКЦ, 1999. – С. 289-310.

  3. Історія української культури / За ред. І.Крип’якевича. – К.: Либідь, 1994. – С. 130-187; 538-591.

  4. Культурологія: теорія та історія культури.Навч.посіб./ За ред.. І.І.Тюрменко, О.Д Горбула. – К.: Центр навчальної літератури, 2004. – С.267-315.

  5. Лекції з історії світової та вітчизняної культури / За ред. А.В. Яртися. – Львів: Світ, 1994. – С. 351-390.

  6. Подольська Є.А., Лихвар В.Д., Погорілий Д.Є. Кредитно-модульний курс культурології. Навчальний посібник. К.: Центр навчальної літератури, 2006. – С.232-244.

  7. Полікарпов В.С. Лекції з історії світової культури. – Харків: Основа, 1995. – С. 278-291.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]